Kendt svensk forfatter havde selskab i skattely og tiltales nu for groft skattesvig for millioner

En af Sveriges helt store krimiforfattere, Håkan Nesser, er blevet tiltalt for groft skattesvig, fordi han ikke oplyste de svenske myndigheder om penge i et selskab på Malta, hvor han boede i en periode. Han afviser at have gjort noget kriminelt.

Håkan Nesser har solgt millioner af bøger i hjemlandet Sverige og i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arno Burgi/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt er det erhvervslivet, der byder på spektakulære skattesager, men nu er kendt ansigt fra det svenske kulturliv blevet centrum i en sag om skattely og skjulte millioner.

Håkan Nesser, der er en af Sveriges bedst sælgende forfattere, er blevet tiltalt for groft skattesvig, skriver flere svenske medier. Han anklages for ikke at have selvangivet en millionindtægt fra et udenlandsk selskab i perioden 2013-2015.

Nesser boede i begyndelsen af 2010erne på Malta, som ud over et behageligt klima også byder på en lempelig beskatning.

I januar 2013 flyttede han og hans kone hjem til Sverige, og siden afslørede svenske medier, at parret trak godt 14 millioner ubeskattede svenske kroner ud af deres selskab på Malta.

Håkan Nesser forklarede dengang, at pengene i hans maltesiske selskab var overført fra England, hvor han boede i en årrække, og hvor han har betalt skat af pengene. Han og hans kone kom sammenlagt til at betale 7,5 millioner kroner i skat til det svenske skattevæsen.

Nu er han blevet tiltalt for groft skattesvig for flere millioner kroner. Selv afviser han anklagerne.

»Tiltalen er for mig ubegribelig. Det handler om indkomster, som jeg havde, da jeg boede i udlandet og ikke var skattepligtig i Sverige,« siger Håkan Nesser til det svenske nyhedsbureau TT.

Nesser: Økonomisk idiot

Da sagen kom frem i de svenske medier i 2020, forklarede Håkan Nesser til det svenske Skatteverket, at det var hans rådgiver, som skulle tage hånd om selskaberne og beskatningen af udbetalingerne. Forfatteren medgav, at der skulle have været betalt skat af pengene, men at det ikke er sket, fordi rådgiveren ikke har sørget for det.

»Mit udenlandske selskab, hvor der ikke er gået penge ind, siden jeg blev skattepligtig i Sverige, skulle på min anmodning være blevet afviklet, inden jeg flyttede hjem i januar 2013, men han (rådgiveren) undlod at sørge for det. Han tager også det fulde ansvar for det, som er sket,« skrev Nesser dengang  til TT og fortsatte:

»Jeg er selv nærmest økonomisk idiot, dette og ovenstående er sagt som en forklaring, ikke en undskyldning, og jeg er fuldt bevidst om, at jeg er selv er den endelig ansvarlige for min økonomi og (betaling af) skat. Det har aldrig været min hensigt at bryde den svenske skattelovgivning.«

Den svenske krimiadel

Håkan Nesser tilhører sammen med navne som Jan Guillou, Liza Marklund, Leif G.W. Persson, Camilla Läckberg og afdøde Stieg Larsson den såkaldte krimiadel, som årligt tjener tocifrede millionbeløb på deres forfatterskaber, som sælges stort både hjemme i Sverige og i udlandet.

I første omgang skete afsløringen af Håkan Nessers selskab på Malta gennem de såkaldte Paradise Papers, som i 2017 afslørede, at en række kendte mennesker verden over havde placeret penge i skattely i en række lande.

Det var to tyske journalister, som stod bag afsløringerne, og de delte deres oplysninger med journalister i andre lande, blandt andet i Sverige.