Svensk krimipar får 150 millioner svenske kroner i forskud: »Jeg elsker at ligge nummer 1«

Camilla Läckberg afslører, at hun og kollegaen Henrik Fexeus indtil nu har fået 150 millioner svenske kroner i forskud for deres nye trilogi. »Det er klart, at jeg er stolt,« siger hun. Verdens mest indtjenende forfatter er J.K. Rowling.

Den svenske bestsellerforfatter Camilla Läckberg og hendes kollega Henrik Fexeus fotograferet i Amsterdam i denne uge, hvor de præsenterede første bind i deres nye »Box«-krimitrilogi, som foreløbig har sikret dem et forskud på knap 150 millioner svenske kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: SplashNews.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske forfatter Camilla Läckberg er for tiden en af de bedst indtjenende svenske forfattere.

Og det siger ikke så lidt i et land, der tæller storindtjenende krimiforfattere som Jan Guillou, David Lagercrantz, Kristina Ohlsson og Leif GW Persson – populært kaldet den svenske krimiadel.

Alligevel kan man blive overrasket. I en ny podcast »Deckarförfattarna – från debut till succé« fortæller Camilla Läckberg, at hun og kollegaen Henrik Fexeus nærmer sig et forskud på 150 millioner svenske kroner – svarende til ca. 110 millioner kroner – for deres nye »Box«-trilogi!

Det er mange penge, også på mangemillionæren Camilla Läckbergs bankbog.

Hun er den økonomisk set mest succesrige nulevende svenske krimiforfatter siden Stieg Larsson og Henning Mankell, og hendes selskab indtjener hvert år et tocifret millionbeløb.

Radioværten Benjamin Andrée spørger i programmet Camilla Läckberg, om penge er en drivkraft i hendes forfatterskab.

»Der er klart. Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det er dejligt at få et højt bud på en bogkontrakt,« lyder svaret.

»Jeg elsker at ligge nummer 1 på bestsellerlisten, jeg elsker at få tal, som fortæller, at »nu har du passeret så og så mange solgte bøger«,« siger Läckberg, som fortæller, at hun holder af »konkurrencemomentet« og af at blive målt.

»Det er klart, at jeg er stolt,« siger hun om det store forskud på »Box«-trilogien.

Et chok i Danmark

Camilla Läckberg fortæller også i podcasten, at det var gennem sin danske agent, at hun fik øjnene op for, at hun også kunne tjene mange penge på sine bøger i udlandet.

»Pludselig blev der sat fire millioner kroner ind på min virksomhedskonto for en bog, jeg allerede havde skrevet. Det var et chok,« siger Camilla Läckberg.

Første bind i »Box«-trilogien er for nylig udkommet samtidig i flere lande, herunder Danmark. Serien handler om politibetjenten Mina Dabiri som sammen med en såkaldt mentalist, Vincent Walder, opklarer mordsager, som ligner magiske illusioner.

Første bind handler om en kvinde, der findes død i en kasse gennemboret af sværd, og spørgsmålet for de to efterforskere er, som forlaget formulerer det: »Er der tale om et tryllenummer, der er gået galt, eller er det et ekstremt brutalt mord?«

Henrik Fexeus er forfatter og såkaldt mentalist. Han har skrevet romaner, bøger om psykologi og optrådt på tv med psykologiske eksperimenter, hvor han har demonstreret sine evner til at aflæse psyke og kropssprog.

Ifølge egne oplysninger har Camilla Läckberg solgt over 29 millioner bøger i mere end 60 lande.

De rigeste forfattere

Sverige har en lang række forfattere, og ikke kun krimiforfattere, som årligt tjener tocifrede millionbeløb på deres bøger, der sælger stort hjemme i Sverige og ikke mindst i udlandet. Det gælder blandt andet forfattere som Jonas Jonasson (»Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt«), Jonas Gardell, Fredrik Backman (»En mand der hedder Ove«) og altså Camilla Läckberg. De havde i 2016 hver især en indtægt på mellem 41 og ti millioner svenske kroner.

Der dog langt fra de svenske forfatterstjerner og op til verdenseliten. Ifølge pengemagasinet Forbes tjente J.K. Rowling 92 millioner dollar i 2019, hvorefter fulgte James Patterson (70 millioner dollar), Michelle Obama (36 millioner dollar), børnebogsforfatteren Jeff Kinney (20 millioner dollar) og  Stephen King (17 millioner dollar).

Herhjemme er Jussi Adler-Olsen, der står bag Afdeling Q-serien, en af de få forfattere med store millionindtægter. Hans selskab har ifølge netmediet Finans over en cirka tiårig periode indtjent 140 millioner.