Kanye West satte ild til sit barndomshjem og inviterede en voldtægtsanklaget rockstjerne på scenen – nu er hans længe ventede album ude mod hans vilje

Kanye Wests albumlancering er ikke gået stille for sig, og han har sit ild til både Twitter og sig selv over weekenden.

 
Sådan så det ud fredag dansk tid, da Kanye satte ild til sig selv og spillede sit nyt album på Soldier Field i Chicago. Video:AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kanye Wests nye album »Donda« har været ventet længe, men i weekenden kom det endelig ud på streamingtjenesterne.

Inden da havde rapperen, produceren og præsidentkandidaten i vanlig stil trukket overskrifter. For det første havde han sat ild til ikke kun en kopi af sit barndomshjem på et fyldt stadion, men også sig selv. Branden foregik til en såkaldt lyttefest på stadionet Soldier Field, der er hjemsted for NFL-klubben Chicago Bears. Det har man kunnet læse i alverdens medier, eksempelvis australske ABC.

Desuden inviterede Kanye West rockstjernen Marilyn Manson på scenen. Som Berlingske tidligere har beskrevet er Manson blevet anklaget for voldtægt, chikane og overgreb af en lang række kvinder. Også den kontroversielle rapper DaBaby var med på scenen, og netop DaBaby er også centrum for en kontrovers mellem Kanye West og Universal, der har udgivet »Donda«.

I vanlig polemisk Kanye West-stil er ingen dele af tilblivelsen af albummet gået stille for sig, men nu strømmer »Donda« altså fra streamingserverne og ud i lytternes øregange, og du kan høre albummet i bunden af denne artikel.

Kanye West påstår dog, at pladeselskabet Universal har udgivet »Donda« uden hans tilladelse, skriver han på Instagram. Wests manglende tilladelse kan skyldes, at rapperen hellere ville have rapperen DaBaby med på »Donbas« første reelle nummer, »Jail«, end den megastjerne, som i den udgivne version rapper på nummeret.

Udover at DaBaby ikke er lige så kendt som ham, der nu rapper på »Jail«, er der i cancel culture-tiden også gode grunde til, at Universal er uenig med West om DaBaby.

Homofobi og et skinbryllup

»Donbas« første reelle sang, »Jail«, indeholder et vers af rapperen Jay-Z, som West i 2011 lavede albummet »Watch the Throne« med. Men Kanye West har sagt, at han ville have DaBaby med på »Donda«, fordi DaBaby var den eneste rapper, der offentligt sagde, han ville stemme på Kanye West til præsidentvalget, skrev Soundvenue forleden.

DaBaby er for tiden stærkt omdiskuteret, fordi han til en koncert kom med flere stærkt nedsættende bemærkninger om lgbt-personer og derudover sagde, at han ikke håbede, der var nogen til koncerten med »hiv eller andre kønssygdomme, man kan dø af på få uger«.

Hiv og aids er stadig forbundet med stigma i USA, selvom man i mange tilfælde som velbehandlet hivsmittet ikke længere smitter og har næsten normal forventet livslængde.

Kommentarerne førte ifølge Forbes til, at DaBaby blev udelukket fra flere festivaler, og DaBaby har siden undskyldt.

Opgøret med sin egen fortid var i centrum til lyttefesten på Soldier Field. Så efter at have brændt sig selv og sit barndomshjem ned, var der også fokus på hans tidligere ægteskab med verdens formentlig største realitystjerne, Kim Kardashian.

Parret blev nemlig gift igen, og det antændte en helt anden slags bål. Der kom nemlig røg fra SoMe-brugernes tastaturer.

Brylluppet var dog tilsyneladende bare endnu et stunt, som måske skulle illustrere, at West gør op med sin fortid. Som man kan høre herunder, er »Donda« ellers en tilbagevenden til mere klassisk Kanye West-stil efter hans forrige album »Jesus is King«, som var et gospelalbum.

Musikmediet Gigwise kalder »Donda« for det »mest Kanye-agtige album nogensinde«.

Lyt nedenfor og bedøm selv.