Kære ældre generationer, pak jeres nostalgiske syn på seksuelt frisind væk!

KLUMME: Det er rent ud sagt fascinerende at se, hvor stor generationskløften er i Danmark, når det gælder synet på sexisme som et samfundsproblem, skriver Berlingskes Nathalie Ostrynski.

Souschef på Berlingskes kultur- og livsstilsredaktion, AOK, Nathalie Ostrynski. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er jo gået helt over gevind med den der #MeToo-debat.« Hvor mange gange har man ikke hørt eller læst den sætning i den seneste måned, hvor sexisme-debatten har raset og sat ildebrand i alt fra mediebranchen til Christiansborg?

Den er som regel fremsat af en aldrende hr. eller fru Danmark på Facebook i et forsøg på at dysse ned og feje kvinders grumme historier langt ind under gulvtæppet.

Man skulle så nødig ødelægge den gode stemning midt i kaffen.

Det er rent ud sagt fascinerende at se, hvor stor generationskløften er i Danmark, når det gælder synet på sexisme som et samfundsproblem. Mens de yngre stemmer insisterende deler ud af de knap så kønne historier fra arbejdspladserne, tager de ældre generationer endnu en slurk af eftermiddagskaffen og konstaterer, at så slemt kan det da heller ikke være at se køn ud? Tag det nu bare med et sødt smil, lyder et andet godt råd til de unge kvinder, der er blevet udsat for sexistisk adfærd fra chefen eller kollegaen.

Alt sammen reaktioner, der har grobund i vores stærke og rosenrøde selvopfattelse af Danmark som et frisindet land, hvor mænd og kvinder glade kan gå rundt på kontoret og med et grin kan give hinanden et ordentligt klap i røven. Mænd kan frit jagte kvinder, og kvinder kan frit jagte mænd, og hvem har nogensinde lidt overlast af det? Ja, som den seneste måneds debat og journalistiske dækning har vist, er svaret vist »en del«.

Tiden er blevet en anden. Diskussionen har ændret sig. Alligevel hænger de ældre generationer fast i et slags romantiserende syretrip, hvor det var en åh-så-dejlig ting, hvis chefen gloede på ens bryster, og hvor det som mand var skønt at dele ud af tætte krammere til kollegaen. Bare genlæs tidligere DR-vært Claus Jacobsens ord til Berlingske, hvor den i dag 79-årige mand fortæller om den frie omgangstone i DR, han begræder tabet af:

»Det var helt naturligt, at man på redaktionen eller i redaktionssekretariatet, hvor der sad redaktører, producerassistenter osv., at når der kom en pige forbi, tog man hende på skulderen eller på ryggen og kunne sige »sikken dejlig kjole« eller lignende«.

Hvis man vil se generationskløften i fuld åbenbaring, kan man også tage en tur gennem Facebook-reaktionerne på Ulla Terkelsens nylige interview til ALT for damerne om #MeToo-debatten, hvor TV-ikonet siger, at »Gudskelov har der da været en masse mænd, der har forsøgt at forføre mig! Og mange med stort held! Men det har jeg aldrig været fornærmet over.«

Også her lyder det fra de ældre generationer, at de unge i dag bare skal lære at sige pyt og undlade at være så krænkelsessyge og selvhøjtidelige.

Må jeg i samme ombæring foreslå, at seniorerne i det danske samfund genbesøger deres eget nostalgiske syn på seksuelt frisind? Måske er der ikke så kønt i alle hjørnerne af det, som de går rundt og tror.