Journalisten bag den kaotiske præsidentvalgdebat taler ud: »Jeg har aldrig oplevet noget lignende«

Mens Twitter kogte over, da Donald Trump og Joe Biden mødte hinanden til en kaotisk præsidentvalgdebat tirsdag aften, forsøgte moderator Chris Wallace at komme helskindet igennem de 90 minutter. Nu kommenterer han for første gang den omdiskuterede aften, der løb af sporet.

 
Den første TV-debat mellem Donald Trump og Joe Biden bød på en endeløs række af afbrydelser. Her bruger aftenens ordstyrer, Chris Wallace, store ord i et forsøg på få de to præsidentkandidater til at lade være med at afbryde hinanden. Video: CNN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det var ikke et nemt job, Fox News-værten Chris Wallace havde tirsdag aften amerikansk tid, da han skulle moderere den første valgdebat mellem præsident Donald Trump og Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

Afbrydelser, mundhuggeri, forvirring og kaos opsummerer nogenlunde de 90 minutter, debatten varede.

Og nu indrømmer Chris Wallace også i et interview til The New York Times, at han er »ked af« den måde, aftenen udviklede sig på.

»Jeg er professionel, og jeg har aldrig oplevet noget lignende,« lyder det fra 72-årige Wallace dagen efter den første af tre debatter mellem de to kandidater:

»Jeg havde ikke i mine vildeste drømme forestillet mig, at det ville løbe af sporet, sådan som det gjorde.«

Donald Trump afbrød flere gange sin modkandidat, Joe Biden, som også selv begyndte at afbryde præsidenten. Begge kandidater samt moderatoren talte flere gange i munden på hinanden, og Chris Wallace måtte adskillige gange opgive at få svar på sine spørgsmål.

»Jeg har læst nogle af anmeldelserne efterfølgende. Jeg ved godt, at folk tænker, at jeg ikke blandede mig tids nok. Men jeg vidste ikke, at det her ville være præsidentens strategi – ikke kun i begyndelsen af debatten, men under hele debatten,« siger Chris Wallace til The New York Times.

Donald Trump talte uafbrudt, Joe Biden begyndte at bruge skældsord, moderator Chris Wallace var opgivende, og seerne sad tilbage med en »irriteret« følelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Det er, hvad det er«

Chris Wallace beskriver en følelse af ren desperation, da han flere gange måtte bryde ind og forsøge at appellere til, at præsidenten overholdt debattens regler, hvor hver kandidat havde to minutter fri taletid pr. emne. I stedet blev der sjasket gennem de seks emner, Joe Biden fik langtfra to uafbrudte minutter, og politik var det, der blev diskuteret mindst under debatten, der blev set af over 73 millioner amerikanere.

Donald Trump kom med personlige angreb på Joe Biden, hvor han begyndte at tale om hans sønner, og at Joe Biden efter sigende skulle have fået dårlige karakterer i skolen. Herefter begyndte Joe Biden at kalde præsidenten for en klovn og bad ham endda om at holde sin kæft.

Chris Wallace er blevet mødt med massiv kritik, både af seere, kommentatorer og politikere, som har blandede holdninger til debatten, men som er enige om, at Chris Wallace ikke formåede at løfte opgaven.

Mens nogle mener, at han skulle have trådt mere i karakter, mener andre, at han ikke var objektiv og kun afbrød Donald Trump. Nogle mener endda, at Fox News-værten burde slutte sin karriere efter den katastrofale aften.

Chris Wallace siger nu, at præsidenten bestemt ikke var en hjælp til at få debatten tilbage på sporet.

»For at citere præsidenten: Det er, hvad det er,« siger han, da han bliver bedt om at uddybe det.

En advarsel til den næste moderator

Mange kritiserer også Wallace for ikke at slukke for præsidentens mikrofon, men det argument er han dybt uenig i, for det ville skabe en endnu større konflikt, mener han.

»Folk bliver nødt til at huske på – og det er der mange, der glemmer – at hver kandidat støttes af flere millioner amerikanere.«

Kommissionen for præsidentdebatter, The Commission on Presidential Debates, roste onsdag Chris Wallaces »professionalisme og evner«. Desuden kom de onsdag med en udtalelse, hvor det lyder, at man nu vil lave om på debatternes struktur – hvad det indebærer, er endnu uvist.

Den næste debat mellem Donald Trump og Joe Biden er 15. oktober, hvor Steve Scully fra TV-netværket C-SPAN skal være ordstyrer.

Set i bagklogskabens lys har Chris Wallace ét råd til ham:

»Hvis én af dem begynder at bevæge sig i denne her retning igen, så håber jeg, at du er hurtigere, end jeg var, til at opfatte, hvad der sker. Jeg fik ikke en advarsel på forhånd.«