Det var ikke kun Trump og Biden, der tabte ansigt: Derfor var der fire tabere ved nattens debat

Donald Trump talte uafbrudt, Joe Biden begyndte at bruge skældsord, moderator Chris Wallace var opgivende, og seerne sad tilbage med en »irriteret« følelse. Men hvad gør man som journalist i sådan en situation? Ifølge Tine Gøetzsche er man ganske enkelt »fucked«.

 

Regler er til for at blive brudt, eller ... det skulle man i hvert fald tro i løbet af nattens præsidentdebat mellem præsident Donald Trump og tidligere vicepræsident Joe Biden, der er Trumps modkandidat ved præsidentvalget.

Reglerne var klare: Der var 15 minutter til hvert af de seks emner, og hver kandidat havde to minutters uafbrudt taletid til at give et svar, inden der blev åbnet for en debat mellem de to konkurrenter. Men det var på ingen måder sådan, den kaotiske debat udfoldede sig i Cleveland i Ohio natten til onsdag, hvor Fox News-værten Chris Wallace flere gange måtte opgive at få svar på sine spørgsmål.

Derfor har diskussionen i kølvandet på debatten også handlet en del om, hvordan Chris Wallace klarede rollen som moderator. Journalisten, som blev rost for sit interview med Donald Trump i  Fox News i juli, bliver nu høvlet ned af både venstre- og højrefløjen. Mange siger, at Chris Wallaces karriere som journalist burde ende her og nu, og det mest positive, der bliver sagt om den 72-årige Wallace, er, at han rent faktisk kom igennem de tumultariske 90 minutter.

På et tidspunkt virkede Chris Wallace klar til at give op under nattens debat, da han stillede præsidenten et spørgsmål efterfulgt af en kommentar om, at Donald Trump kunne svare som han havde lyst, men at han »håbede«, at han rent faktisk ville svare på spørgsmålet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Douliery/Pool/Ritzau Scanpix.

Men ifølge den danske journalist Tine Gøtzsche, som var ordstyrer til debatten mellem statsministerkandidaterne Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning Schmidt i 2011, er det ikke så nemt at affeje Chris Wallaces præstation som en fiasko. For han sad med en noget nær umulig opgave.

»Man kan jo ikke moderere to personer, der ikke vil modereres. Hvis man absolut vil bryde reglerne og tale uafbrudt, så kan man jo ikke gøre så meget. Man er fortabt som moderator,« siger hun, med det forbehold at hun ikke har set nattens debat, men taler af flere års erfaring.

Donald Trump afbrød, så afbrød Joe Biden, hvorefter Chris Wallace afbrød og atter blev afbrudt af præsidenten. Og sådan fortsatte dét, der skulle have været en debat, i ring i 90 minutter, som ifølge en lynundersøgelse fra CBS News, efterlod 69 procent af seerne med en »irriteret« følelse.

Derfor mener mange, at der var ikke én taber til nattens debat, men fire: Donald Trump, Joe Biden, Chris Wallace og sidst, men ikke mindst, seerne.

Bølgerne gik højt i nattens debat mellem Joe Biden og Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON/Ritzau Scanpix.

»Så er man fucked«

På et tidspunkt virkede Chris Wallace tæt på at give op, da han stillede præsidenten et spørgsmål efterfulgt af en kommentar om, at Donald Trump kunne svare, som han havde lyst, men at han »håbede«, at han rent faktisk ville svare på spørgsmålet.

»Jeg ville være helt i stykker efter sådan en debat. Jeg ved ikke, om man i denne situation kan sige, at man har fejlet som moderator. For der er jo nogle spilleregler, når man går ind i det, og alle spilleregler bliver jo brudt i denne situation,« siger Tine Gøtzsche og opsummerer kort og godt, hvad man gør i sådan en situation:

»Så er man fucked.«

En moderator har nemlig ikke autoriteten til at slukke for en af parternes mikrofon, som flere efterfølgende har påpeget var en fejl. Der er nemlig en meget fin linje mellem at agere som journalist og moderator i sådan en situation, forklarer hun, og understreger, at der ofte kan være fare for, at man som moderator i virkeligheden kan komme til at overtage scenen, hvis man markerer sig for meget. Herudover fortæller hun, hvordan hele situationen i sidste ende går ud over seerne.

Hun sammenligner situationen med at være dommer under en boksekamp. Dommeren bliver nødt til at træde et skridt tilbage for at lade sportudøverne bokse. Men hvis de to i ringen insisterer på at bruge »MMA-metoder« i en fistfight, så er der grænser for, hvad dommeren kan gøre, griner hun.

Hvorvidt Chris Wallace trak sig for mange skridt tilbage, bliver i hvert fald fortsat debatteret lige så heftigt som Joe Biden og Donald Trumps kaotiske optræden i den første ud af de tre præsidentielle TV-debatter forud for valget 3. november.