Indeholder vold, skydevåben og stoffer: Musikvideo fra Vollsmose provokerer på Christiansborg

En dansk gangsterrapmusikvideo med kunstneren Chatle forarger på Christiansborg. Videoen foregår i Vollsmose og indeholder skydevåben og stoffer.

»Blokken, den er dækket til som sort på sort // Panser', de vil altid komme for at send' os bort // Livet for en gangsta, den er altid kort // De kan ændre på vors' blok, men aldrig hvem vi er, min bror,« rapper Chatle i sangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 30 års forsinkelse er ægte gangsterrap kommet til Danmark, og indholdet forarger på Christiansborg og blandt borgere og politikere i Odense.

I en nyligt udgivet musikvideo med rapperen Chatle indgår der stoffer, våben, skyderier, kontanter, maskerede mennesker og kampsport. Det skriver TV 2.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger optræder der flere personer i videoen med tilknytning til bandemiljøet i Vollsmose, og det bekymrer Odenses borgmester, som mener, at Chatle med videoen reklamerer for den livsstil, skriver mediet. Den omtalte musikvideo til sangen »Sort på Sort« kan ses herunder:

Peter Skaarup (DF) og Karina Lorentzen (SF) kritiserer begge i artiklen videoens forherligelse af henholdsvis vold og bandemiljøet, og også Venstres næstformand, Inger Støjberg, er bestyrtet:

»Det provokerer mig helt afsindigt. Det er jo en rekrutteringsvideo til bandemiljøet, og det er pivhamrende kriminelle mennesker, og når man ser en video som den her, så er man ikke i tvivl om, at der er brugt relativt mange penge på det her. Og der er det jo interessant at få at vide, hvem der står bag,« siger Inger Støjberg til TV 2.

Det spørgsmål er heldigvis nemt at svare på, for det er pladeselskabet Universal Music Group (UMG), der står bag udgivelsen. Ifølge Tobias Lehmann fra UMG skal videoen således vise Vollsmose set med Chatles øjne – og så er synspunktet overdrevet i videoen, siger han til TV 2.

I slutfirserne, da gangsterrappen opstod blandt sorte rappere i USA, vakte den også bestyrtelse. Det var typisk hvide, konservative amerikanere, som kritiserede genren for at opfordre til vold, men også den sorte skuespiller og komiker, nu voldstægtsdømte Bill Cosby var en kendt kritiker.

De meste kendte amerikanske gansterrappere er nok N.W.A, som blandt andet lavede nummeret »Fuck tha Police«, som var en protestsang mod politivold. Hør den herunder.

I Chatles video »Sort på Sort« bliver der også rappet om politiet:

»Blokken, den er dækket til som sort på sort // Panser', de vil altid komme for at send' os bort // Livet for en gangsta, den er altid kort // De kan ændre på vors' blok, men aldrig hvem vi er, min bror.«

Det sidste er måske en henvisning til, at 1.000 boliger i Vollsmose skal rives ned for at gøre op med kriminaliteten i området.