I fredags døde otte mennesker, mens han sang – men hvem er Travis Scott?

Travis Scott er blevet kaldt »Hiphoppens kaoskonge«. Fredag udmøntede en kaotisk koncert sig i otte dødsfald og en række indlagte koncertgæster.

 
Otte er døde og 17 kvæstede efter en koncert i Houston, Texas. Nu beskyldes arrangørerne for ikke at have reageret på koncertgæsternes råb om hjælp. Video: AP, Reuters/Ritzau Scanpix og CNN Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag døde otte mennesker til en koncert med amerikanske Travis Scott og canadiske Drake, og endnu flere blev kvæstet. Formentlig fordi den enorme menneskemængde til Astroworld Festival i Houston i delstaten Texas forsøgte at presse sig så tæt på scenen som muligt.

Udover selv at optræde til koncerten er Travis Scott en af hovedmændene bag Astroworld Festival, som deler navn med Scotts tredje album, »Astroworld«. Begge dele er opkaldt efter den nu lukkede forlystelsespark Six Flags Astroworld, der lå i Houston.

Men hvem er Travis Scott, og vil de mennesker, der nu sagsøger ham for at være medskyldig i skaderne, få medhold?

I alt døde otte personer efter at være blevet trampet ihjel foran scenen i Huston, Texas. De var i alderen fra 14 til 27 år. Ud over de dræbte blev 17 kvæstet. 13 personer er stadig indlagt. Samtidig fik omkring 300 koncertgæster behandling på stedet for lettere skader. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS.

30-årige Travis Scott hedder egentlig Jacques Bermon Webster II, og kunstnernavnet kommer ifølge amerikanske People Magazine fra hans yndlingsonkel, Travis, og fra rapperen Kid Cudis rigtige navn, Scott Mescudi.

»Jeg så op til ham, du ved. Han var fucking cool og havde altid swag,« har Scott sagt om sin onkel Travis.

Swag kan ifølge ordnet.dk henvise til en slags tilbagelænet gangart, men kan også henvise til selvsikkerhed og kontrol over situationen.

Travis Scotts koncerter plejer at bære præg af et vist ukontrolleret kontroltab. Derfor kaldte magasinet Rolling Stone ham »Hiphoppens kaoskonge« i et portræt fra 2017.

»Det, Scott gør bedst, er at levere simple, autotunede og tillokkende sætninger om stoffer og fester hen over kantede, underspillede beats,« skrev Rolling Stone om Travis Scott.

Numrene om fester gør, at Travis Scotts musik passer godt til festivaler og livekoncerter, hvor han også er kendt for at opfordre til de såkaldte moshpits, hvor koncertgæster frivilligt danser og hopper ind i hinanden.

Da han spillede på Orange Scene ved Roskilde Festival i 2019 beskrev Politiken det således:

»Så stod vi der. Med mellemfingeren strittende i vejret. Et sted mellem 50.000 og 70.000 langemænd, der viftede op mod nattehimlen på kommando fra Travis Scott, mens vi brølede: »Fuck the club up! Fuck the club up! The party never ends/ In a motel laying with my sins, yeah«.«

»Ufatteligt dårligt planlagt«

Altså er Scott en kunstner, der opfordrer til, at publikum går til den, også da han under den første coronanedlukning i maj 2020 optrådte virtuelt i computerspillet »Fortnite« for 12,3 millioner spillere.

Travis Scotts karriere begyndte på det sociale netværk MySpace, da han i 2008 udsendte sin første EP sammen med Chris Holloway. Efter en række forsinkelser udkom Travis Scotts første soloprojekt i fuld længde, mixtapet »Owl Pharao«, i 2013. Projektet var meget anmelderrost, men Scotts store kommercielle gennembrud kom først med »Rodeo« i 2015.

Kylie Jenner (h.) og Travis Scott (v.) danner par, og har et barn sammen. Kylie Jenner er en del af den herostratisk berømte Kardashian-klan og har sit eget succesrige kosmetikfirma, Kylie Cosmetics. Hun er derudover den kvinde på Instagram med flest følgere: 280 millioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/Ritzau Scanpix/AFP.

»Rodeo«-albummet blev gæstet af folk som Justin Bieber, Kanye West og The Weeknd og lå nummer tre på den amerikanske albumhitliste.

Scotts største hit er sangen »Sicko Mode«, som han har lavet sammen med Drake, der også var med på scenen i Houston fredag.

En række videoer er siden fredagens skæbnesvangre koncert blevet lagt på sociale medier, hvor man kan se, at Travis Scott spillede videre, mens han tilsyneladende kiggede på tilskadekomne mennesker. En ambulance prøvede også at komme igennem folkemængden under koncerten, men havde ifølge en Twitter-bruger, der var til koncerten, svært ved at komme frem.

Advarsel: Videoen herunder indeholder folk, der får førstehjælp.

Senest har advokaten Tony Buzbee, der planlægger et søgsmål mod Travis Scott, sagt, at koncerten var »ufatteligt dårligt planlagt«.

Travis Scott har lagt en video på Instagram, hvor han undskylder for de tragiske begivenheder, og hvor han siger, at han gør hvad han kan, for at hjælpe de berørte og deres familier, og at han samarbejder sammen med politiet om at finde ud af, hvad der skete.

Ifølge Gaffa, har Scott også tilbudt at dække udgifterne til de afdødes begravelser.