I 12 minutter lang video tror J.K. Rowling, at hun taler med præsident Zelenskyj. Men bag skærmen sad to russere

Efter at den tidligere har narret blandt andre Prins Harry, Elton John og Det Udenrigspolitiske Nævn, har russisk duo nu fået »Harry Potter«-forfatteren, J.K. Rowling, på krogen. Se videoen herunder.

 
Rowling troede, at hun deltog i en videochat med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. I virkeligheden var det dog den russiske komikerduo Vovan og Lexus, der førte en samtale med en tiltagende forvirret J.K. Rowling. Video: Vovan og Lexus Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I »Harry Potter«-universet kan man komme til at ligne en tro kopi af et andet menneske ved at indtage den såkaldte polyjuiceeliksir. Flere gange i bog- og filmserien bruger de gode trylledrikken til at narre de onde.

Nu har Potter-forfatteren J.K. Rowling smagt sin egen medicin – eller eliksir, om man vil.

Rowling troede nemlig, at hun deltog i en videochat med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. I virkeligheden var det dog den russiske komikerduo Vovan og Lexus, der førte en samtale med en tiltagende forvirret J.K. Rowling.

På YouTube ligger en 12 minutter lang video af chatten, som ifølge Rowlings talsperson er redigeret på en måde, så den egentlige samtales indhold forvrænges. Se videoen nedenfor.

I videoen siger J.K. Rowling, at hun fuldtonet bakker op om flere sanktioner mod Rusland. Herefter spørger »Zelenskyj«, altså Vovan og/eller Lexus, om ikke man kan indføre sanktioner mod en russisk skuespiller, der medvirker i den seneste film i Harry Potter-universet, »Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmelighed«, som Rowling er medforfatter og -producent på.

Støtter Harry Potters ar Rusland?

»Jeg vil bestemt tale med folk, og se, hvad vi kan gøre,« svarer J.K. Rowling.

Harry Potter selv er kendt for sit ar i panden, som er formet som et lyn. Men arret kan også ligne et Z, som er blevet synonymt med støtte til Ruslands invasion af Ukraine. Derfor spørger »Zelenskyj« Rowling, om ikke arret kan udskiftes med den ukrainske trefork »på grund af den geopolitiske situation«.

»Det kunne være godt for mig at gøre noget lignende på sociale medier,« svarer J.K. Rowling.

J.K. Rowlings talsperson udtaler til The Hollywood Reporter, at Rowling synes, spøgen er »usmagelig«.

»J.K. Rowling blev kontaktet for at tale om sit omfangsrige velgørenhedsarbejde i Ukraine, som støtter børn og familier, der er berørt af den nuværende konflikt i regionen. Videoen, som er redigeret, er en forvrænget repræsentation af samtalen,« udtaler den unavngivne talsperson til mediet.

Rowling har nemlig velgørenhedsorganisationen Lumos, som har arbejdet med at hjælpe sårbare familier og børn i Zjytomyr-regionen. Men i videoen siger hun tilsyneladende ja til, at de midler kan bruges på noget helt andet.

Azov-regimentet skal nok ikke høre om halvskabninger

Det fremstår nemlig, som om J.K. Rowling siger ja til, at Ukraine må bruge velgørenhedsmidler, som var øremærket børn, til våben i stedet.

Til gengæld lover »Zelenskyj« at skrive »avada kedavra«, en dødbringende trylleformular fra Potter-universet, på missiler, der skal skydes mod Donetsk og Luhansk, siger den falske præsident i videoen.

Det griner J.K. Rowling tilsyneladende af, ligesom hun tilsyneladende siger ja til at læse højt for det ukrainske Azov-regiment.

»Du skal nok bare ikke læse passager højt for dem om halvskabninger (krydsninger mellem mennesker og andre væsner, red.), fordi de jo er nationalister og ikke kan lide den slags folk,« siger »Zelenskyj« i videoen, hvortil Rowling svarer, at det forstår hun godt.

Azov-regimentet blev skabt af højreradikale kræfter i 2014, men er siden blevet en officiel del af den ukrainske hær, og afviser nu at være hverken racistisk, fascistisk eller nynazistisk. Regimentet er længe blevet brugt af Rusland som retfærdiggørelse af invasionen af Ukraine.

J.K. Rowling kan trøste sig med, at hun ikke er den eneste, der er faldet for Vovan og Lexus. Tidligere er den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, den amerikanske senator Bernie Sanders, sangeren Elton John, prins Harry og sangeren Billie Eilish også faldet for duoen.

Herhjemme gjorde den russiske duo sig også bemærket i oktober 2020, da det lykkedes den at logge sig ind på et videomøde med Det Udenrigspolitiske Nævn og deltage i mødet sammen med blandt andre Martin Lidegaard (R) og Michael Aastrup Jensen (V).

Ifølge The Hollywood Reporter er Vovan og Lexus tidligere blevet anklaget for at målrette sine morsomheder mod højprofilerede personer, som er kritiske overfor russisk udenrigspolitik. Derfor mener nogle, at duoen måske handler på vegne af den russiske stat.

Se videoen med Rowling, Vovan og Lexus herunder:

Opdateret 24. juni klokken 14:24.