Hun bar hijab på forsiden af Vogue – nu stopper hun med modeshow på grund af sin religion

Halima Aden var i 2019 den første nogensinde til at være med i »Sports Illustrated Swimsuit Issue« iført hijab og burkini, men nu trækker hun sig – i hvert fald delvist – fra modebranchen, fordi hun ikke længere vil gå på kompromis med sin kultur og religion.

»Jeg gik mere op i mulighederne end op i, hvad der rent faktisk var på spil, og det er kun min egen skyld,« skriver Halima Aden på Instagram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/AP/Ritzau Scanpix

Den somalisk-amerikanske model Halima Aden kunne i 2019 ses i en såkaldt burkini (blanding af burka og bikini) i det legendariske »Sports Illustrated Swimsuit Issue«. Men nu dropper modellen at gå modeshow, fordi hun har skullet gå for meget på kompromis med sin muslimske tro og kultur. Det skriver The Guardian på baggrund af et opslag fra Halima Aden på Instagram. DR skriver, at hun dropper karrieren helt.

»Jeg gik mere op i mulighederne end op i, hvad der rent faktisk var på spil, og det er kun min egen skyld. Det er også min egen skyld (I blame myself, red.), at jeg var naiv og gjorde oprør. Til gengæld er det modeindustriens skyld, at der ikke er kvindelige muslimske stylister,« skriver Halima Adem i sit Instagram-opslag.

Hun skriver dog videre, at modeindustrien også gav »os nogle fire looks«.

Blandt de eksempler, modellen nævner i sit Instagram-opslag, er, at hun til en optagelse måtte tage et par jeans på hovedet frem for en hijab, og at hun har måttet springe bønner over.

Ifølge The Guardian var Halima Aden en foregangskvinde, fordi hun var en af de første modeller, der bar hijab og gik modeshow for store modebrands som Kanye Wests Yeezy. Ifølge DR var hun også den første kvinde i hijab, der var på forsiden af det britiske Vogue.

Kristian Keller, redaktionschef på Soundvenue, siger til DR, at branchen har brugt Halima Aden til at vise, at den er blevet omfavnende og mangfoldig, men uden at den rent faktisk er blevet det. Og at det er derfor, at Halima Aden nu trækker sig.

»Der kommer tit nogle få, som bliver gjort meget store, hvor modebranchen siger: »Nu er du vores hijabklædte model. Nu er du vores store model«. Hun (Halima Aden, red.) føler, at hun er blevet presset nogle steder hen, hvor hun ikke har haft lyst til at være,« siger Kristian Keller til DR.

I sit Instagram-opslag herunder har Halima Aden mødt nogle mennesker, som også helst dækker deres hår.