Historisk nobeldag: Nobelprisen i litteratur til polsk aktivist og kontroversiel østriger

Den polske forfatter Olga Tokarczuk får nobelprisen i litteratur for 2018, mens østrigske Peter Handke får den for 2019. Det har Det Svenske Akademis permanente sekretær, Mats Malm, netop meddelt.

Nobelprisen i litteratur 2018 gik til forfatteren og aktivisten Olga Tokarczuk Fold sammen
Læs mere
Foto: Guillaume Huarjello/Ritzau Scanpix

Nobelprisen i litteratur 2018 og Nobelprisen i litteratur 2019 går til henholdsvis den polske forfatter Olga Tokarczuk og den østrigske forfatter Peter Handke.

Det oplyste Det Svenske Akademis permanente sekretær, Mats Malm, da han klokken 13.00 mødte verdenspressen i den store sal i Børshuset i Stockholms Gamla Stan.

Olga Tokarczuk, der er kendt som både forfatter, aktivist og fremtrædende intellektuel, får prisen for »en fortællende kunst, der med encyklopædisk lyst står for det grænseoverskridende som livsform.«

Peter Handke, der ud over sit forfatterskab er kendt for sin kontroversielle støtte til den daværende serbiske præsident Slobodan Milošević, hædres for »et indflydelsesrigt livsværk, der med sproglig opfindsomhed har udforsket periferien og særpræget ved den menneskelige erfaring.«

Med tildelingen af prisen til Olga Tokarczuk er antallet af kvindelige prismodtagere nu oppe på i alt 15.

Året i år er noget helt særligt i nobelprissammenhæng, for det er første gang i nobelprisernes 118 år lange historie, at nobelpriser for to år bliver uddelt samtidig. Årsagen er de skandaler i og omkring Det Svenske Akademi, der sidste år blandt andet førte til, at to retsinstanser dømte en nær ven af institutionen, Jean-Claude Arnault, for voldtægt. I kølvandet på al balladen mistede en række medlemmer, herunder den daværende permanente sekretær, Sara Danius, deres plads i akademiet.

Turbulensen førte til, at et stadig mere groggy akademi besluttede sig for at udskyde litteraturprisuddelingen for 2018 til i år.

Nobelprisen i litteratur blev første gang uddelt i 1901. Med prisen følger en guldmedalje og ni millioner svenske kroner. Sidst prisen blev uddelt, i 2017, gik den til den japanskfødte britiske forfatter Kazuo Ishiguro.

Tre danske forfattere har gennem tiden modtaget prisen. I 1917 blev den delt af Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan, i 1944 fik Johannes V. Jensen prisen.

Nobelprisen i litteratur og de øvrige nobelpriser – bortset fra fredsprisen – overrækkes ved nobelbanketten, der finder sted hvert år på Stockholms rådhus på priststifteren, Alfred Nobels, dødsdag, 10. december.