HBO Nordics vampyrparodi er udødeligt morsom

Få ting er så skægge som en mølædt vampyr. »What We Do in the Shadows« piller vampyrernes selvhøjtidelighed ned.

Vampyrtøj er iøjnefaldende og en smule upraktisk. Natasia Demetriou er udødelig og forfængelig  i »What We Do in the Shadows«.   Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Vampyrparodien har en fjern forfader i form af Roman Polanskis »Vampyrernes nat« fra 1967, der i Danmark havde undertitlen »Undskyld hr., men Deres tænder sidder i min hals«. Den linje forklarer stort set, hvorfor det kan være sjovt at gøre grin med udødelige blodsugere: Intet er mere selvhøjtideligt og opstyltet end en 400 år gammel mølædt greve.

Vampyrgenren fik en renæssance i 00erne, da Stephenie Meyer skrev sin firebinds Twilight-saga, der også blev et biografhit som film, og derfor er det kun naturligt, at vampyrparodien er fulgt trop med hævede hugtænder.

TV-serien »What We Do in the Shadows« bruger det parodiske dokumentargreb, mockumentaryen, og bygger videre på Taika Watitis film fra 2014 af samme navn. TV-serien er et kistesøm mere rutinepræget end Watitis oprindelige film, der er et lille mesterværk. (Man fornemmer det talent, som Watiti har givet fuld skrue i den biografaktuelle »Jojo Rabbit«).

Hvor filmen handlede om syv vampyrer, der noget usandsynligt deler en lejlighed i den newzealandske by Wellington, flytter TV-serien handlingen til Staten Island i New York, hvorfra en rede af vampyrer pønser på at »slavebinde« hele Nordamerika.

Det går mildt sagt ikke særligt godt med det projekt, for trods alle deres overnaturlige kræfter er vampyrerne også belemret med såre menneskelige svagheder som forfængelighed, smålighed og dumhed.

Gruppen ledes af Nandor (Kayvan Novak), »Den ustoppelige«, tidligere blodtørstig general i Osmannerriget, nu mere interesseret i basketballturneringer og latinamerikansk dans.

Vampyren Nadja (Natasia Demetriou) var oprindeligt en rumænsk sigøjnerpige så fattig, at hendes familie »ikke bare måtte bruge æsellort som brændsel, men også æsler, når de løb tør for lort«. Nu bruger hun evigheden til at suge på jomfruer. Heldigvis er nutiden fyldt med jomfruer. De er nemlig alle sammen rollespilsnørder.

»What We Do in the Shadows«

Af Jemaine Clement. Med Kayvan Novak og Matt Berry. Serien kan ses på HBO Nordic, hvor også Taika Waititis oprindelige film ligger.