Han stak af med 532.549 kroner fra nordjysk kunstmuseum – nu fortæller han, hvad pengene skal bruges på

Pengene fra det formentlig mest omtalte kunstdrama i nyere dansk historie er allerede ved at få ben at gå på.

»Jeg har lavet et værk til en udstilling i Aalborg, som går ud på, at jeg har taget deres penge,« forklarer kunstneren Jens Haaning, der er manden bag det formentligt mest omtalte kunstværk i Danmark det seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I »Olsen Banden«-filmene bliver Egon, Benny og Kjelds utrættelige forsøg på kreative millionkup ofte ledsaget af store drømme om, hvad udbyttet efterfølgende skal omsættes til for at forsøde tilværelsen.

Og de tre seriekriminelle tyveknægte – og den stordrømmende Yvonne – ville formentlig blive en smule skuffet, hvis de hørte, hvordan pengene fra ét af de mest omtalte kunstdramaer herhjemme nu bliver brugt.

Den danske kunstner Jens Haaning, som i september tog fusen på alt og alle ved at stikke af med i alt 532.549 kroner i kontanter, som ellers skulle have indgået i et værk på det nordjyske kunstmuseum Kunsten, har nemlig hverken brugt pengene på minkpelse eller charterture til Mallorca.

Det fortæller han til mediet Zetland, som tirsdag bringer en større gennemgang af den spektakulære sag.

»Jeg har taget de penge for at forbedre min skrantende økonomi. Det er ingen hemmelighed. Men der er ingen af de penge, der hverken er blevet brugt eller vil blive brugt til noget ekstraordinært. Vi har ikke noget øget forbrug eller noget. Det er bare til den ganske almindelige husholdning,« siger Haaning.

Her ses de to tomme billedrammer, som skulle have været fyldt med pengesedler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv).

»Take the Money and Run«

Kunstdramaet fra Aalborg har fået omfattende opmærksomhed, også internationalt, siden det kom frem, at Jens Haaning havde taget de penge, som ellers skulle have indgået i et værk, der skulle udstilles på Kunsten.

Oprindeligt skulle Haaning udstille et værk bestående af to rammer med pengesedler, der skulle vise den gennemsnitlige årsindkomst for en østriger og en dansker.

Men da museets medarbejdere åbnede transportkasserne med de to værker, fik de sig altså en gevaldig overraskelse.

Alle pengene var nemlig væk, og i stedet var der kun to tomme lærreder og en besked fra Haaning om, at pengene i stedet nu indgik i et nyt kunstværk kaldet »Take the Money and Run« (Tag pengene og løb, red.).

Museet havde givet Haaning til søndag til at betale pengene tilbage, men det skete ikke.

Kunsten har nu videregivet sagen til museets advokat med henblik på et civilt søgsmål.