Hammershøi-mesterværk kan blive det dyreste maleri solgt i Danmark nogensinde

Vilhelm Hammershøis »Interiør fra Strandgade 30« bliver sandsynligvis det dyreste maleri til dato solgt i Danmark. Det kan ske, når det tirsdag kommer under hammeren hos Bruun Rasmussen.

»Jeg glæder mig som et lille barn, det bliver så spændende,« siger Julie Arendse Voss, der er chef for afdelingen for ældre malerier hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et Hammershøi-værk bliver med stor sandsynlighed det dyreste maleri, der til dato er solgt i Danmark. Det forventes at være en realitet, når maleriet bortauktioneres tirsdag.

Det drejer sig om maleriet »Interiør fra Strandgade 30« fra 1900, som er blevet vurderet til et beløb på 20 til 30 millioner kroner.

Maleriet kommer under hammeren hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, hvilket begejstrer Julie Arendse Voss, der er afdelingsleder på stedet.

»Jeg glæder mig som et lille barn – det bliver så spændende. Vi vil skrive auktionshistorie, når det bliver solgt. Jeg tror ikke, jeg kommer til at sove ret meget natten til tirsdag,« siger Julie Arendse Voss til TV 2.

»Interiør fra Strandgade 30« er malet i 1900 og forestiller Hammershøis kone, Ida, i parrets lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

»Et must at eje«

Hammershøi-maleriet forestiller Vilhelm Hammershøis kone, Ida Ilsted, i lejligheden på Christianshavn, hvor parret boede fra 1898 til 1908.

Motivet, lyset og de grålige toner er typisk for den danske maler. Alligevel er »Interiør fra Strandgade 30« ifølge kunstsamler Jens-Peter Brask et enestående maleri.

»Værket er i høj kurs, fordi det er et af hans bedste værker. Kunstnere maler alt fra mesterværker og ned til dårlige værker – dette er et mesterværk. Interesserer man sig for Hammershøi og denne tidsperiode, er maleriet et must at eje,« siger han til TV 2.

Julie Arendse Voss er enig. Ifølge hende er maleriet et stykke kunst ud over det sædvanlige.

»Det er et af de mest ikoniske motiver, hvor alt det, som er mest hammershøisk, er repræsenteret. Et maleri af denne kaliber og med denne vurdering er sjældent,« siger Julie Arendse Voss.

Dyreste i Danmark

Edvard Munchs »La Promenade des Anglais« er det dyreste maleri, der hidtil er solgt på auktion i Danmark. 6,9 millioner kroner lød prisen, da hammeren faldt i 2006.

Holder vurderingen på 20 til 30 millioner kroner stik, vil den 13 år gamle rekord tirsdag blive slået af Hammershøi-maleriet, som i mere end 100 år har været ejet af private. Og noget tyder på, at det meget vel kan blive udgangen på auktionen, idet Hammershøis malerier på internationale auktioner har vist sig at være særdeles indbringende, når de kommer under hammeren.

I december satte maleriet »Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30« fra 1901 således verdensrekord for et dansk maleri, da det blev solgt på en auktion hos Sotheby's i New York. Prisen lød på 39,5 millioner kroner, hvilket var det dobbelte af vurderingen.

Det er altså ikke hvem som helst, der har mulighed for at sikre sig »Interiør fra Strandgade 30«, når Bruun Rasmussen skal finde den nye ejer.

»Det er klart, at køberen eller køberne er nogen, der har mange penge bag sig. Det kan være et museum, som kan rejse midler gennem fonde, eller det kan være en international samler, der har mange penge,« vurderer Julie Arendse Voss over for TV 2.