Google fjerner DRs Ramasjang-app, fordi der optræder lakridspiber

Google har fjernet DRs Ramasjang-app fra den digitale butik Google Play. Det skyldes, at der i børneprogrammet »Ramasjang Mysteriet« optræder lakridspiber, som »ikke er passende for børn, som er under 13«.

Lakridspiben, der gives som belønning til børnene i »Ramasjang Mysteriet«, er af Google blevet vurderet til at opfordre børn til at ryge. Google har derfor fjernet Ramasjangs app fra deres digitale butik, Google Play. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Kristian Gintberg i »Ramasjang Mysteriet« tilbyder en lakridspibe til sine børne-medhjælpere, går det over stregen hos den globale tech-gigant Google. Som konsekvens er det ikke længere muligt at downloade Ramasjangs app fra Googles digitale butik, Play.

Googles Play Team har sendt en mail til DR, hvor det fremgår, at appen er blevet fjernet, fordi:

»Den (appen, red.) indeholder skildringer af tobak, piber og farlige aktiviteter, der ikke er passende for børn, som er under 13«, står der i mailen. Det skriver Politiken, som har læst mailen.

Det fremgår yderligere i mailen, som Politiken refererer, at en børne-app ikke må have indhold »der glamouriserer indtag af alkohol, tobak eller stoffer. Apps, der skildrer eller opfordrer til umotiveret vold eller farlige aktiviteter, der involverer det tiltænkte publikum«.

Lakridspiben i »Ramasjang Mysteriet« er af Google dermed blevet vurderet til at opfordre børn til at ryge.

Henriette Marienlund, der er mediedirektør i DR, siger til Politiken, at det ikke går, at en global aktør vil redigere DRs indhold.

»Skæve, anderledes og grænsesøgende figurer er en stolt og årelang tradition i dansk børne-TV. Selvfølgelig skal vi i DR hele tiden diskutere, hvad der er godt og dårligt børneindhold. Men jeg skal ikke diskutere det med Google«, siger Henriette Marienlund til Politiken.

Google vurderer, at lakridspiben – der gives som belønning til de deltagende børn i Ramasjang Mysteriet – er i strid med retningslinjerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Kjærbøl.

Google Danmarks kommunikationschef, Jesper Vangkilde, forklarer til Politiken, at Google bliver nødt til at sætte nogle grænser. Og fordi Google er en global virksomhed, er det så godt som umuligt at have særlige regler for hvert land.

Også i sidste uge gjorde Google sig bemærket i Danmark. Før midnat fredag blev al dansk musik fjernet fra Google-ejede YouTube. Årsagen var at Google og Koda ikke kunne blive enige om en ny aftale for, hvordan danske musikere skulle aflønnes. Koda administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere.

I den forbindelse sagde formand i Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, til Berlingske:

»Det er problematisk, at udenlandske medier kan være så dominerende, at de laver alle reglerne.«

Anders Laursen, Dansk Musiker Forbund

»Det er problematisk, at udenlandske medier kan være så dominerende, at de laver alle reglerne«


Ramasjang-appen er fortsat tilgængelig, hvis den allerede er downloadet. Men det er ikke muligt at downloade den, hvis man ikke har den i forvejen, og det er ikke muligt at opdatere den.

Google skulle efter reaktionerne på at have fjernet appen arbejde på, at den på sigt atter bliver tilgængelig.

Opdatering: DRs Ramasjang-app er nu igen tilgængelig på Google Play.