Glem alt om flæskesteg og rejs til udlandet: Her finder du julen i New York, Berlin og Stockholm

Julemaden vil ofte være noget helt andet end skinke eller and, men ellers er der masser af julestemning på danskernes yndlingsdestinationer. Berlingske har spurgt danskere med indsigt i Berlin, New York og Stockholm, hvor man finder julen i netop de byer.

Hvis du er en af dem, som gerne vil opleve noget nyt til jul, er New York en mulighed. Her er smukke vinduesdekorationer, skøjteløb og uden tvivl en Santa eller to. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En rask beslutning, en flybillet og vupti er juleferien blevet forvandlet til en romantisk byferie for to eller en anderledes oplevelse for familien på fire. Berlingske undersøger her, hvordan man kan fejre jul på nogle af danskernes mest populære bydestinationer.

Glühwein og fodboldfans

Hvis man ikke er til lange rejser i juleferien, er Berlin det oplagte sted at fejre storbyjul. Det kan godt blive koldt og med sne, men det bidrager bare til stemningen, når man sipper kakao eller glühwein på byens berømte julemarkeder.

Den danske ambassadør i Tyskland, Friis Arne Pedersen, foretrækker julemarkeder i udkanten af Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian T. Jørgensen.

Kan man slet ikke få nok af jul, kan man gå bananas i Käthe Wohlfarts julebutik på Kurfürstendamm, der året rundt sælger nisser, kugler og andre juledekorationer i allehånde størrelser og prisklasser. Forestillingen i Wintergarten Varieté er oplagt, hvis der er mindre børn med i selskabet. Det er en forestilling, som Märchentage producerer hvert år i samarbejde med artister fra Berlins børnecirkus Cabuwazi. Det er ikke professionelle artister, der optræder, men så er man dobbelt så glad, når numrene lykkes.

Den danske ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen, foretrækker de lidt mere lokale julemarkeder, der ligger uden for centrum, heriblandt julemarkedet på Domäne Dahlem, som er et tidligere gods. Her holdes stadig grise, får og gæs, og man kan få en tur med hestevogn.

Det kan blive koldt i Berlin – her foran Rigsdagen, hvor vandpytterne er blevet til is. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA EPA/FELIPE TRUEBA.

Han fremhæver også den tyske juls sangtraditioner, hvor mange kirker i Berlin i hele december har opførelser af juleoratorier, herunder Bach og Saint-Saëns.

»Det er også tradition for berlinerne at synge julesange. Nok det største arrangement finder sted i Alte Försterei, hvor fans af fodboldklubben Union samles for at synge julesange – sikkert ikke helt alkoholfrit. Men også de store kirker – Berliner Dom og Französischer Dom – byder på julesang,« siger Friis Arne Petersen.

27.000 mennesker deltager hvert år i julesang på fodboldklubben FC Unions stadium i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVER MEHLIS.

Maden udgør den største forskel på dansk og tysk jul, fortæller ambassadøren. I Berlin står den i traditionsrige familier på pølser og kartoffelsalat juleaftensdag, og først 25. december kommer den fine mad på bordet – and eller gås – mens danske traditioner som brunede kartofler og risalamande er ukendte for tyskerne.

Til gengæld er Berlins butikker fyldt med julesmåkager, heriblandt Christstollen (julekage), Lebkuchen (honningkager), Dominosteine (konfekt) og Spekulatius (en slags brune kager).

Verdens største vinduesudstillinger

I New York er der i gennemsnit omkring 12 procent sandsynlighed for hvid jul, hvilket kun er en anelse mere end i København. Til gengæld er der en overflod af forretninger og kirker, som hvert år ringer julen ind.

Newyorkeren Justin C. Shea har været udvekslingsstuderende i Danmark, og til danske juleturister anbefaler han christmas-koncerter i Saint John The Divine eller Fifth Avenue Presbyterian Church til at varme op på.

Når man kommer ud af sidstnævnte kirke, finder man i samme velhavergade nogle af byens – og verdens – største vinduesudstillinger, mens byens største juletræ rejser sig i Rockefeller Center i Midtown, hvor dets lysdækkede grene når op til tiende etage. Det tændes den første onsdag i december og opfattes som startskud til julen af newyorkere.

Juletræet i Rockefeller Center er symbolet på, at julen er startet i New York. Her fra sidste år.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Munoz.

I centret kan man også stå på skøjter, hvis man ikke kan komme til i Central Parks populære skøjtearealer. Et stort udsmykket træ finder man ligeledes i Metropolitan Museum, der desuden huser en stor napolitansk »nativity scene«, som skildrer Jesu fødsel. Bryant Park tæt på Times Square er en anden hyggelig park med servering af varme drikke ved skøjtebanen. På Union Square for enden af Broadway er der et stort julemarked, som Justin anbefaler som et godt sted at finde interessante og unikke gaver.

»Man kan også roligt ønske newyorkerne »merry christmas«, for selv om de amerikanske medier ofte skriver om mennesker, der foretrækker det religionsneutrale »happy holidays«, er det overdrevet at tro, at man risikerer at fornærme nogen med den traditionelle hilsen,« siger newyorkeren Justin C. Shea om julen i sin hjemby. Fold sammen
Læs mere

»Man kan shoppe amok på Black Friday efter Thanksgiving, men der er faktisk ingen grund til at rende turisterne i bedene i New York. Der er hyggelige aktiviteter i alle bydele gennem hele december, og al udsmykning bliver hængende til nytårsskiftet,« siger Justin C. Shea.

Man kan også roligt ønske newyorkerne »merry christmas«, for selv om de amerikanske medier ofte skriver om mennesker, der foretrækker det religionsneutrale »happy holidays«, er det overdrevet at tro, at man risikerer at fornærme nogen med den traditionelle hilsen. I øvrigt bliver julen fejret på mange forskellige måder, selv om det ikke fremgår af gadebilledet.

På skøjtebanen i Central Park kan man få undervisning i den frosne balancekunst. Skøjtebanen er åben fra november til marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Amir Levy.

»Den måde, man fejrer jul på, afhænger af ens etniske baggrund. Jeg har italiensk baggrund, og vi spiser fisk – det traditionelle måltid efter fasten – juleaftensdag og deltager i midnatsmesse. Familier af anglosaksisk, tysk, skandinavisk eller asiatisk oprindelse har hver deres særlige traditioner og mad,« siger Justin C. Shea.

Stemningsfulde Skansen

Lidt tættere på vore breddegrader ligger Stockholm, svenskernes statelige hovedstad, der hyppigt udmærker sig ved juletid med både frost, sne og høj sol. Den danske journalist Kirsten Weiss, der har skrevet bøgerne »Når vikinger slås« og »Norden for nybegyndere«, har boet i den svenske storby og leder julegæster i retningen af Skansen, hvor det svenske frilandsmuseum ligger.

Stockholm kan være smuk som et postkort om vinteren, siger forfatter og journalist Kirsten Weiss, der har beskrevet nordiske kulturforskelle i flere bøger. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Ligesom Den Gamle By i Århus danner området en perfekt baggrund til en udflugt med julestemning, og der bages peberkager, klippes julepynt og drikkes juleøl helt frem til 6. januar.

Luciafesten er en betydeligt større begivenhed i Sverige end herhjemme, og luciaoptog kan blandt andet ses i Seglora Kirke i Skansen i Stockholm i løbet af december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik MONTGOMERY.

Midt i Stockholm ligger middelalderbyen Gamla Stan, hvor byens hyggeligste julemarkeder findes, og skal man eksperimentere med svensk julemad, kan man eksempelvis finde den i Operakällaren eller andre af de traditionelle restauranter.

Jul i Stockholms gamle bydel, som ud over stemning byder på et julemarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Visit Sweden.

Man kan også krydse den stockholmske skärgård og spise, mens man nyder det forbisejlende vinterlandskab fra sit skibsvindue. Julebord serveres blandt andet på M/S Vindhems og dampskibet Blidösund. Noget billigere er det at stå på skøjter i Kungsträdgården.

»Når frosten bider, og istapperne hænger fra hustage og træer, er Stockholm smuk som et postkort,« siger Kirsten Weiss.