George W. Bush maler immigranter til bog og skaber debat et halvt år før udgivelse

USAs tidligere præsident George W. Bush har portrætteret 43 immigranter i USA. Billederne udkommer i bogform til marts og skaber allerede nu debat. »Er disse immigranter legale eller illegale?«

I 2017 malede den tidligere amerikanske præsident George W. Bush en række portrætter af krigsveteraner, som både indgik i en udstilling og bogen »Portrætter af mod« (»Portraits of Courage«). Nu har han malet portrætter af 43 immigranter i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Laura Buckman/AP/Ritzau Scanpix

Allerede i 2017 gjorde den tidligere republikanske præsident George W. Bush sig i offentligheden bemærket som kunstner med portrætter af 66 amerikanske veteraner, som var kommet sårede eller traumatiserede hjem fra krigene i Irak og Afghanistan.

Billederne, hvis emne selvfølgelig var følsomt i et land med godt 18 millioner veteraner, blev under titlen »Portrætter af mod« (»Portraits of Courage«) udstillet på Presidential Library and Museum in Dallas og udgivet i bogform.

Nu er George W. Bush igen på banen som portrætmaler – også denne gang med et følsomt emne som motiv. Allerede for godt halvandet år siden bebudede han en stribe af portrætter af immigranter i USA, og i fredags annoncerede han via The Bush Center i Dallas, at billederne vil blive udgivet i en bog, »Ud af mange, én« (»Out of Many, One«), som udkommer 2. marts. Samtidig vil billederne blive udstillet på centeret.

Bogen skal indeholde 43 malede portrætter af immigranter, som den tidligere præsident har lært at kende, og hvert billede vil blive akkompagneret af en tekst om personen og vedkommendes liv.

»Jeg erkender, at immigration kan være et følelsesladet emne, men jeg afviser den præmis, at det er et partipolitisk spørgsmål. Det er måske det mest amerikanske af alle spørgsmål, og det bør være et, som forener os. Mit håb er, at bogen vil hjælpe os til at rette vores fælles opmærksomhed mod de positive påvirkninger, som immigranter har på vores land,« skriver George W. Bush på Facebook.

Ifølge Bush skal bogen og udstillingen ære »de nye amerikanere, som har bidraget til den kulturelle mangfoldighed, økonomiske vitalitet, iværksætterånd og fornyede patriotisme« i USA. Han gjorde i forbindelse med lanceringen opmærksom på, at han som præsident i 2006 fra Det Ovale Værelse udtalte: »Amerika skal på en og samme tid være et lovligt og et gæstfrit land.«

Bogen og udstillingen har allerede skabt debat for og imod på de sociale medier. Immigration er i et land, der er bygget af immigranter, og som har en præsident, som har gjort bekæmpelse af illegal immigration til et kardinalspørgsmål, en del af den nationale selvforståelse.

Ros og kritik – portrætter deler folk

Mange roser på Facebook George W. Bush.

»Vil du, please, komme tilbage og bringe dette land på rette vej,« skriver Cathy Filson Cooper.

»Tak, præsident George W. Bush, for din kloge rådgivning og dit principfaste lederskab, som minder os om, at Amerika altid skal betragte immigration som et spørgsmål, der forener os i stedet for at tillade, at det deler os,« skriver Neil Carroll.

»Jeg er stemmer på Demokraterne, men jeg har altid godt kunnet lide og respekteret dig,« skriver Claire Rovira.

Nogle af George W. Bush' portrætter af krigsveteraner fra Irak og Afghanistan, som i 2017 blev udstillet på George W. Bush Presidential Library and Museum i Dallas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Laura Buckman/AP/Ritzau Scanpix.

Men der er også kritiske røster, som ser George W. Bush' udmelding som en kritik af præsident Donald Trump, og som ikke kan acceptere, at han sammen med en række fremtrædende Republikanere har frarådet genvalg af den siddende republikanske præsident.

»Det (immigration, red.) forener os kun, hvis der er tale om legale immigranter, ligesom vores forfædre,« skriver Maisie Bartlett, og Dale West er inde på samme spor:

»Er disse immigranter legale eller illegale?«

»Jeg har kæmpet i to krige under Bush'erne (de tidligere præsidenter (far og søn) George H.W. Bush (1989-1993) og George W. Bush (2001-2009), red.). Nu ser jeg dem i stigende grad som forrædere mod dette land,« skriver Bill Powers.

Titlen på George W. Bush' bog, »Out of Many, One«, er en oversættelse af det latinske »E pluribus unum«, som på dansk betyder »Ud af mange, én«. Det er et valgsprog fra 1776 for Amerikas Forenede Stater og sigter på enkeltstaternes samling i en union.