Gadekunstners moderne Monet-fortolkning solgt for millionbeløb

En samfundskritisk nyfortolkning af et Monet-værk er blevet solgt for millioner. Populær gadekunstner står bag.

»Show me the Monet« kalder den anonyme kunstner Banksy sin nyfortolkning af et Claude Monet-kunstværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/Reuters/Ritzau Scanpix

Ni minutters budrunde skulle der til, før Banksys nyfortolkning af Claude Monets »Bridge over a Pond of Water Lilie« – Åkandedammen, Grøn harmoni – blev solgt til højestbydende.

Det har det amerikansk-britiske auktionshus Sotheby, som forestod kunstauktionen, i dag meddelt offentligheden.

Og det er ikke småpenge, den nye ejer skal slippe for kunstværket, som har titlen »Show me the Monet«.

9,8 millioner dollar, eller hvad der svarer til mere end 61 millioner kroner, blev det solgt for, og det er markant mere, end Banksys tidligere værker har opnået ved hammerslag.

Banksy er især blevet kendt og populær for sin kunst i bybilledet. Her i den engelske by Nottingham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er den berømte pseudo-anonyme britiske kunstner Banksy, som står bag nyfortolkningen, og ligesom Monets original forestiller værket en bro over en havedam, men i Banksys tilfælde brydes idyllen af to indkøbsvogne og en trafikkegle, og det skal forstås som en kunstnerisk kommentar til nutidens forurening af naturen.

Banksy kom på alles læber, da han i 2018 makulerede kunstværket »Girl with Baloon«, som netop havde opnået et hammerslag på 8,9 millioner kroner. Det skete foran et måbende publikum. Derudover er han især kendt for den kunst, som han maler i bybilledet – blandt andet på husmure og bygninger – og som ofte har et humoristisk islæt.

Banksys værk »Girl with Baloon« makulerede sig selv, efter det var blevet solgt på auktion. Ifølge Banksy slog den opsigtsvækkende manøvre fejl, idet det var meningen, at værket skulle have været helt ødelagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall/Ritzau Scanpix.

Under coronanedlukningen fik han også sit publikum til at smile, da han malede rotter i sit eget badeværelse, som havde en fest med tandpasta og toiletrulle og ledsagede det med teksten:

»Min kone hader, når jeg arbejder hjemmefra.«