Filmstjerne var klar til at slå et »sort svin« ihjel – nu er filmpremiere aflyst

Den britiske skuespiller Liam Neeson har i et interview fortalt, at han engang gik ud for at dræbe en tilfældig sort mand som hævn for, at en veninde var blevet voldtaget. Nu er New York-premieren for hans nye film blevet aflyst som konsekvens af anklager om racisme.

Liam Neeson til New York-premieren på filmen »The Commuter« i januar, 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS

Historien er sådan her: Den 66-årige britiske skuespiller Liam Neeson fik for år tilbage at vide af en kvinde tæt på ham, at hun var blevet udsat for voldtægt.

Filmstjernens instinktive reaktion var mørk og brutal. Han var opfyldt af tanken om hævn, og da hans veninde fortalte ham, at gerningsmanden havde været en sort person, gik Liam Neeson ud i verden med et formål. Han ville slå en helt tilfældig og uskyldig sort mand ihjel.

»Jeg gik op og ned af gaderne med en kølle i håb om, at nogen ville nærme sig. Jeg skammer mig over at sige det, og jeg gjorde det måske i løbet af en uge i håb om at et »sort svin« ville komme ud af en pub og forsøge at starte noget med mig, du ved. Sådan at jeg kunne slå ham ihjel.«

Sådan lyder den historie, Liam Neeson i mandags fortalte avisen The Independent i et interview, der ellers skulle handle om hans nye film, »Cold Pursuit«. Nu er alt omkring Neeson eksploderet i en kritisk mediestorm.

Ifølge Sky News er New York-premieren på filmen nu blevet aflyst som følge af de mange anklager om racisme. På de sociale medier bliver hans udtalelser stadig debatteret: Er han modig, fordi han åbner ærligt op omkring racisme og hævn? Eller er han chokerende åben omkring en racisme, der burde resultere i, at man aldrig ser en Liam Neeson film igen?

Liam Neeson, der fik sit gennembrud med sin hovedrolle i storfilmen »Schindlers liste« og i øvrigt er kendt fra bl.a. selvtægtsactionfilmene i »Taken«-trilogien, bliver i Independent-interviewet spurgt om, hvordan hans seneste karakter vender sig mod vreden. Han begynder at fortælle om, at der er noget primalt i det, og ruller derefter hans egen erfaring med racistiske, vrede tanker ud.

»Det var forfærdeligt, forfærdeligt, når jeg tænker tilbage på, at jeg gjorde det,« sagde han til Independent.

Filmstjernen, Liam Neeson, er blevet mødt med en storm af protester, efter at han har fortalt, at han for årtier siden var klar til at dræbe en tilfældig sort mand som hævn for, at hans veninde var blevet voldtaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Prouser.

Stadig samme reaktion

Skuespilleren har i ugens løb forsøgt at forklare, at han fortryder sine tanker dengang og han har en lært en livslektie af den hævngerrige enegang med køllen.

»Jeg er ikke racist,« sagde han i det amerikanske TV-selskab ABCs morgenprogram »Good Morning America«. Her fortalte han også, at hvis gerningsmandens profil havde været en anden, havde hans reaktion stadig været den samme.

»Hvis hun havde sagt, at det var en irer, en skotte, en brite eller litauer, så ved jeg, at jeg havde følt samme effekt. Jeg forsøgte at ... stå op for min kære veninde på denne forfærdelige, middelalderlige måde,« lød det.

I interviewet fortæller han yderligere, at begivenheden skete for næsten 40 år tilbage, at hans veninde selv havde reageret meget modigt på voldtægten og at han med vilje søgte ud i de områder, hvor der boede sorte. Efter episoden søgte han hjælp hos en præst og talte med venner om de forfærdende tanker.

Liam Neeson opfordrede i interviewet andre til at tale åbent om racisme:

»Vi lader alle som om, at vi er politisk korrekte i det her land – og mit land også. Men nogle gange behøver du bare kradse i overfladen for at opdage, at racisme og had eksisterer,« sagde Liam Neeson, der sammen med Viola Davis i fjor havde hovedrollerne som et sort/hvidt par i filmen »Widows«.

Den britiske TV-vært Piers Morgan har åbent kritiseret Liam Neeson i programmet »Good Morning Britain«, hvor han sætter spørgsmålstegn ved skuespillerens »ubeskrivelige racisme« og kalder Liam Neesons ord for »den reneste personificering af racisme«:

»Jeg tænker, at hvis du er en sort person i England, Amerika, hvor som helst i verden, så er det så fornærmende, som det overhovedet kan blive, ikke?«