Enestående fund i Egypten: 59 sarkofager har stået urørt i 2.600 år

De egyptiske myndigheder kunne i weekenden vise resultatet af et sjældent fund. Arkæologer har udgravet 59 sarkofager, og man venter at finde mere spændende.

Arkæologer har åbnet et af de 59 sarkofager, som man for nylig har udgravet i Sakkara syd for Kairo. På billedet ses den egyptiske minister for turisme og fortidshistorie, Khaled al-Anani (tv.), samt generalsekretæren for Egyptens museumsmyndigheder, Mustafa Waziri (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Khaled Desouki/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De ser ud, som om de var blevet lagt i graven i går.«

Sådan lyder meldingen fra egyptiske arkæologer, der i weekenden kunne præsentere et enestående fund.

I området ved Sakkara stik syd for Kairo fandt arkæologer tidligere på året en række ukendte skakter og gravkamre fyldt med genstande fra Egyptens fortid, som man siden har udforsket.

Foreløbig er et af de 59 sarkofager blevet åbnet. Mumiens farver er helt friske. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALED DESOUKI.

Lørdag kunne den egyptiske minister for turisme og forhistorie, Khalid el-Anany, sammen med arkæologer præsentere de foreløbige udgravninger.

Man har fundet 59 sarkofager med mumier af præster og højt placerede embedsmænd ved foden af Djuser Pyramiden, som er Egyptens ældste, skriver Die Welt.

2.600 år gamle

De forseglede sarkofager er knap 2.600 år gamle og har aldrig været åbnet, siden de blev placeret i gravkamrene. Sarkofagerne er dekoreret med farverige symboler og hieroglyffer.

»Jeg betragter dette som begyndelsen på en meget stor opdagelse,« siger Khalid el-Anany til nyhedsbureauet AP.

De 59 sarkofager samt andre genstande udgravet fra gravkamre i Sakkara blev lørdag præsenteret for offentligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALED ELFIQI.

I forbindelse med præsentationen for offentligheden var en af de 59 sarkofager blevet åbnet og viste en mumie med helt friske farver.

Ud over de 59 sarkofager har arkæologerne i gravkamrene fundet 28 gudestatuetter samt en 35 centimeter høj bronzestatuette af solguden Nefertum med indlagte, værdifulde stene. Navnet på dens ejer, præsten Badi-Amun, er indgraveret i statuetten.

Sakkara var i antikken hovedstad i Memphis, som er et område, der rummer en række af Egyptens mest kendte pyramider.

Man har også fundet en række bronzestatuetter af antikke egyptiske guder ved udgravningen i Sakkara. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALED ELFIQI.

Fundene vil blive udstillet på et nyt stort museum, som bliver bygget i nærheden af Giza-pyramiderne.

Arkæologiske fund har stor betydning for den egyptiske turisme, og derfor gør landet meget ud af at præsentere nye fund.

I februar 2019 fandt egyptiske arkæologer en grav med 50 velbevarede mumier i den centrale provins Minya syd for Kairo, og i oktober 2019 fandt man 30 sarkofager i Luxor.