Endnu en TV 2-journalist beretter om sexisme i mediebranchen: »Du er sådan en, man godt gider bolle«

Studievært på TV 2 Nyhederne Ditte Haue tilslutter sig nu rækken af kvinder, der beretter om sexisme og krænkende opførsel i mediebranche. Episoderne fandt sted, mens hun var ansat i Danmarks Radio.

Studievært Ditte Haue melder sig nu i koret af kvinder i mediebranchen, som har oplevet sexisme fra mandlige kolleger og chefer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Journalist Ditte Haue var kun lige begyndt som journalistpraktikant i Danmarks Radio, da en ældre mandlig kollega med ansvar forsøgte at få hende med hjem efter en fest.

»Du er sådan en, man godt gider bolle,« sagde vedkommende ifølge Ditte Haue, netop som han skulle til at forlade den pågældende fest.

»Det er dit held i den her branche. Du skal bare lære at sige ja. Ellers bliver du aldrig til noget,« færdiggjorde han sin sætning.

I dag er det ti år siden, og Ditte Haue, som i maj 2019 forlod Danmarks Radio til fordel for TV 2, har netop fortalt om episoden på sin Instagramprofil.

Det gør hun på et tidspunkt, hvor kvinder i mediebranchen netop kræver et fælles opgør med den sexisme, som de oplever, finder sted. Blandt andet er der en større indsamling af vidnesbyrd i gang, som efter planen bliver offentliggjort nu på søndag.

Alt sammen sker i kølvandet på TV-vært Sofie Lindes replik fra scenen til Zulu Comedy Galla, hvor hun lod publikum forstå, at en »stor TV-kanon« for 12 år siden krævede at få oralsex, hvis ikke han skulle ødelægge hendes karriere.

Sofie Linde sagde nej, og det samme gjorde Ditte Haue, skriver hun:

»Jeg fortsætter med at sige nej. Og i dag håber jeg, vi alle vil sige nej til sexisme.«

Ditte Haue, journalist og studievært

»Og den tog du på dig, Sofie Linde. Tak for det og for dit mod. Jeg tør, fordi du turde.«


En middag, en brunch eller måske et glas vin

Alligevel sad oplevelsen i hende, beretter hun, og tanken om, hvorvidt hun selv bar en del af skylden for de pågældende mænds krænkelser, var svær at slippe.

Også da hun siden modtog SMSer om natten fra en redaktør, der »ikke kunne stoppe med at tænke på mig«, eller da hun for sjette gang takkede nej til kollegaen, som »lå og tænkte på mig på sin familieferie og hjertens gerne ville hjælpe mig med at blive en bedre journalist over en middag, en brunch eller måske et glas vin.«

Ditte Haue fortæller, at det er hendes oplevelse, at der er færre af den slags episoder i dag, fordi de fleste er enige om, at det ingen steder hører hjemme, men at det imidlertid fortsat sker indimellem, og at hun og andre med »fast grund under fødderne« i mediebranchen er forpligtede til at sige fra.

»Og den tog du på dig, Sofie Linde. Tak for det og for dit mod. Jeg tør, fordi du turde,« skriver Ditte Haue og runder sit opslag af med et håb om, at vi får sat en stopper for sexisme i alle former og brancher.