Dronningens fødselsdagsønske: Send blomster til en ældre medborger

I stedet for at modtage fødselsdagsblomster fra nær og fjern ønsker dronning Margrethe, at vi i en svær tid sender blomster til landets ældre.

Send en buket til en af Danmarks mange ældre borgere. Dette er Dronningens ønske, når hun om to uger fylder 80 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Når dronning Margrethe fylder 80 år den 16. april, ønsker hun ikke at modtage blomster. I stedet er det Dronningens ønske, at man sender en buket til en af Danmarks mange ældre borgere.

»I lyset af den alvorlige situation for mange danskere i forbindelse med udbredelsen af coronavirus har Hendes Majestæt Dronningen et særligt ønske i anledning af den forestående 80-års fødselsdag den 16. april,« hedder det i en pressemeddelelse fra Kongehuset.

»Dronningen modtager hvert år på sin fødselsdag blomster fra nær og fjern. I år opfordrer Dronningen til, at man i stedet sender en buket til en af de mange ældre medborgere, der har det særligt svært i denne tid.«

En anden tradition, der ændres i år, er muligheden for personligt at møde op for at skrive gratulationer i Det Gule Palæ. I stedet vil der fra 14. april blive oprettet en gratulationsliste på Kongehusets hjemmeside www.kongehuset.dk, hvor det er muligt at fremsende en personlig lykønskning til Dronningen.

Fornem gestus

»Det er en fornem gestus af næstekærlighed, som Dronningen udviser med sin opfordring,« siger præst og Kierkegaard-ekspert Pia Søltoft.
Hun henviser til teologen og filosoffen K.E. Løgstrup.

»Han mener, at der er et fantasielement og et element af rolleombytning på spil i næstekærligheden. Den gyldne regel, der består i at kunne sætte sig i et andet menneskes sted og forestille sig, hvad man selv ville have behov for eller glæde af, hvis man selv stod i det andet menneskes sted,« forklarer hun.

»Dronningen sætter sig hermed i samfundets svagestes sted. Hendes handling har en vigtig symbolværdi, der viser Danmark som et rige, hvor vi står sammen og passer på de mest udsatte – ikke blot når det gælder mad og medicin, men også når det gælder den lille betænksomhed, som modtagelsen af en buket blomster udgør.«