»Det er hårdt derude lige nu« – heftig nedgang i antallet af museumsgæster

Organisationen for Danske Museer råber vagt i gevær efter, at nye tal viser, at tre ud af fire museer har under halvt så mange gæster som før coronakrisen.

Tegners Museum i Nordsjælland i naturområdet Rusland. Museet er bygget af kunstneren Rudolph Tegner selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Museer i hele landet mangler i meget høj grad gæster. Hvert andet museum har langt under halvdelen af det antal gæster, det plejer.

Det er meldingen fra Organisationen for Danske Museer (ODM) på baggrund af en undersøgelse, den har foretaget blandt sine medlemmer.

Hvert andet museum har således besøgstal på blot på 15-40 procent af, hvad de plejer, mens en fjerdedel lige kan snige sig op omkring 50 procent.

Det bekymrer Nils M. Jensen, der er direktør for ODM.

»Det er hårdt derude lige nu, og mange museer ser med bekymring mod sommersæsonen. Sidste år så vi, hvordan de mange danske turister i sommerlandet gav en del museer en forrygende sommer, godt hjulpet på vej af halv entre og nedsatte transportpriser,« skriver Nils M. Jensen i en pressemeddelelse.

Derfor har ODM en række ønsker til den sommerpakke, hvis budget er vedtaget, men som endnu ikke er endeligt udformet. Et af ønskerne er tilskud til nedsat entré, som ODM mener fungerede godt sidste år.

»Sommerpakken bliver endnu mere afgørende i år – og helst skal den strække sig ind i efteråret. Samtidig er det afgørende, at der er kompensation til rådighed, så længe vi oplever så markante restriktioner på museumsbesøg. I den forbindelse kan det godt undre, at nødpuljen ikke er forlænget. Og at de målrettede hjælpeordninger er markant forringede. Vi må håbe, at de ikke bliver nødvendige,« skriver Nils M. Jensen.

De manglende gæster skyldes tilsyneladende også testkrav.

I en undersøgelse foretaget af Epinion 21.-28. april angiver knap hver tredje respondent, at de forventer at benytte sig mindre af kulturtilbud i løbet af sommeren. For børnefamilier er det hele 42 procent, der forventer at have færre »attraktionsbesøg«, som det hedder i undersøgelsen.

Blandt dem, der forventer færre besøg, angav 39 procent, at det er for besværligt at skulle testes inden besøget, mens 33 procent angav, at de ville vente, til de er blevet vaccineret.

»Flere museer har direkte frarådet« rabatordning

I Politiken kan man læse, at partierne på Christiansborg er uenige om, hvorvidt de vil bruge penge på biletter til halv pris i løbet af sommeren.

De Radikale og De Konservative støtter således ikke en rabatordning, mens SF er mere åbne for den, skriver avisen.

Kulturordfører Zenia Stampe (R) siger til Politiken, at tilbagemeldingerne på halvprisordningen ikke har været entydigt positive.

»Flere museer har direkte frarådet den, fordi det forhindrer dem i at sælge årskort, og der er også nogle, der har været bange for, at publikum vænner sig for meget til halv pris. Så vi har været kritiske over for at forlænge den ordning,« siger Zenia Stampe til avisen.