Det er bedre at skille sig af med en coronahund end at lade stå til

Hundeverdenen frygter, at det store hvalpeboom under corona kan føre til, at flere ejere skiller sig af med deres hund, når den normale hverdag melder sig. Men de understreger samtidig, at det er bedre at overlade sin hund til andre end ikke at passe den ordentligt.

Hund på internat i 2015. Hundeprofessionelle mener, at det er bedst at give hunden videre, såfremt man ikke magter opgaven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det veritable hvalpeboom, der har fyldt gader og stræder med hvalpe og nye hundeejere, kan føre til overfyldte internater, når den nogenlunde normale hverdag er tilbage.

Nogle ser allerede de første tegn på ejere, der forsøger at afhænde hunde, og på Facebook er der af og til opslag fra desperate hundeejere, der under nedlukningen ikke har fået lært deres hvalp det fornødne, og som nu skal tilbage til deres arbejdsplads.

»Vi ser endnu ikke indleveringer til internatet i stor stil, men vi kan godt have en frygt for, at vi vil få en øget tilgang hen over efteråret,« forklarer Rikke Agner Jørgensen, der er leder af Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde.

Dels bliver det først tydeligt, hvor meget en hund belaster en presset hverdag, når vi er nogenlunde tilbage ved normalen, og dels er mange coronahvalpe vokset op med at være sammen med deres familie døgnet rundt. Hvis de ikke er blevet ordentligt alene-hjemme-trænet, kan det føre til separationsangst, og selv om det er muligt at træne hunden til at være tryg alene, er det også tidskrævende.

Rikke Agner Jørgensen og andre ser hellere, at nye hundeejere kaster håndklædet i ringen og giver hunden videre, frem for at de krampagtigt fastholder en situation, der ikke har udsigt til at blive bedre.

»Vi er glade, når folk indser, at en hund er for stor en opgave, som de ikke magter, for alternativet er, at de ikke indser det. Vi får hunde ind, der har levet med kun at blive lukket ud i haven, og det er alt for lidt. Det er stort at kunne erkende, at man ikke magter det. Det er ikke noget, som nogen synes er sjovt. Det kræver mod og mandshjerte,« siger Rikke Agner Jørgensen.

På internatet kortlægger de problemerne, hunden har, og finder et nyt hjem til den.

Dårlige råd

Træner, adfærdskonsulent og indehaver af hundeskolen Københavnersnuden Regitze Acacie oplever, at der blandt mange ejere og professionelle er kommet en langt større forståelse for hundens adfærd. Hvor mange for ti år siden talte om aggression og dominansadfærd, så har fagfolk bevæget sig længere ind i hundens problematikker og taler nu om blandt andet separationsangst.

»Der er kommet større respekt for dyrene, og man træner mere positivt. Tidligere var det mere kæft, trit og retning. Vi får stadig henvendelser, hvor ejeren forklarer alene-hjemme-problemer med, at hunden forsøger at dominere, men det handler om, at hunden er bange og usikker. Ofte er aggressiv adfærd et produkt af angst,« siger Regitze Acacie.

Hun understreger som andre hundeprofessionelle, at det næsten altid er muligt at rette op på en uhensigtsmæssig adfærd, hvilket hun mener, at man i første omgang skal forsøge.

»Jeg vil altid anbefale, at man først får professionel hjælp. Det klassiske er, at hundeejere lige googler, og der er rigtig mange meninger derude. Hundeejere har samme tendens som småbørnsfamilier til at ville rådgive andre uden at have andet end egne erfaringer at have det i. Vi kan både grine og græde over de råd, der er på nettet.«