Det er 13 år siden, der var »Paradise Hotel« uden Rikke Gøransson som vært, men snart sker det: »Jeg misunder dem det ikke«

Rikke Gøransson har siden 2008 været vært på »Paradise Hotel« på først TV3 og siden Viaplay. Til efteråret træder nye værter til. Berlingske har talt med Rikke Gøransson om eventyr, fordomme og om at give stafetten videre.

»Det centrale drama i Paradise er deltagernes relationer og deltagernes principper, der hele tiden bliver sat på spidsen,« forklarer Rikke Gøransson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange har en idé om, at »Paradise Hotel« er noget trash-tv, forklarer tv-ekspert og -vært Ane Cortzen, da Berlingske ringer for at få hendes hjælp til at forklare, hvorfor programmet er så fængslende.

»Men det handler – ligesom hos Shakespeare – om nogle arketyper, som får nogle roller, og siden skal agere i et magtspil. Det er det, der gør god reality godt. Hvis man ikke ser »Paradise«, går man glip af noget,« siger Ane Cortzen.

Efter 13 år med Rikke Gøransson som »Paradise«-vært, får programmet til efteråret to nye værter. Magtspillet er ét, men det mest interessante er, om deltagerne vil give køb på deres principper for egen vinding skyld, mener Rikke Gøransson.

»Det centrale drama i »Paradise« er deltagernes relationer og principper, der hele tiden bliver sat på spidsen. Som seer ligger spændingen i, om deltagerne går den altruistiske vej, eller de går den egoistiske vej. Bliver de fristet eller ej?« forklarer Rikke Gøransson til Berlingske over en kop kaffe på en restaurant i Tivoli.

Deltagerne bor i en luksusvilla i Mexico, hvor de i spillets navn skiftevis lyver og elsker sig videre til den næste uges »parceremoni«. Til parceremonien beslutter deltagerne i et ofte helt uforståeligt netværk af kausaliteter, hvem der skal hjem i det månedlange udskillelsesløb mod pengepræmien på 500.000 kroner. Den endelige udkrystallisering af temaet sker i finalen, hvor de to finalister tager troskabstesten. Minut for minut stiger det pengebeløb, en deltager kan tage med sig hjem, hvis han eller hun smider kuglen før den anden. Hvis de begge holder kuglen, indtil troskabstesten er slut, deler de 500.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV3/NENT Group.

Rikke Gøransson foreslog selv at mødes i Tivoli, fordi »der er eventyrligt«.

Hun er vokset op med Brødrene Grimm og H.C. Andersen, og eventyrets hjem ud hjem-struktur har da også været virkeligheden i de 13 år, hun har været vært og har tilbragt omkring tre måneder om året i Mexico.

Rikke Gøransson er også radiovært, og hun laver sammen med sine ven og medvært Kasper Kierkegaard morgenradio på NRJ og MTV Radio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Siden 2008 har Rikke Gøransson både ageret deltagernes ven og en slags slange i Paradis, som lokker deltagerne med goder, såfremt de kan narre de andre, og hun må være uofficiel danmarksmester i at se alvorlig ud på en måde, der lader seeren vide, at deltagerne har meget mere i vente, end de tror.

Det var muligheden for eventyr, der gjorde, at Rikke Gøransson som 20-årig droppede drømmen om at blive psykolog til fordel for at takke ja til tjansen som vært på »Paradise Hotel«.

Hun er til gengæld ikke vild med det, da Berlingske spørger, om hun er Peter Pan, der tager imod de fortabte, evigt unge drenge og piger, der med reality-tryllestøv har forvildet sig til Ønskeøen.

»De er bestemt ikke fortabte børn. Det er unge mennesker, der vil på eventyr, og spørger du ni ud af ti af dem, ville de gøre det igen, fordi det er den bedste oplevelse i deres liv,« siger Rikke Gøransson, som ikke blev psykolog, men som sidste år færdiggjorde en fireårig psykoterapeutuddannelse.

Rikke Gøransson nævner nedenstående episode som noget af det følelsesmæssigt værste, hun har overværet i »Paradise Hotel«.

I 2011 var deltagerne Nick og Sheila Maria blevet kærester på hotellet. Da Nick bliver stemt ud af programmet, siger Sheila Maria, at »det her ikke er noget paradis uden Nick«, og at hun også vil hjem. Så hvad gør Nick, da Rikke Gøransson fortæller ham, at der kun er én, der behøver tage hjem?

»Paradise« skal ikke opdrage børn

Rikke Gøransson ved præcis, hvordan deltagerne har det.

Inden hun blev vært, var hun selv deltager i først et par afsnit af »Paradise Hotel«, inden hun røg ud, fordi hun »ikke kunne finde ud af ikke at være en del af gruppen«, og siden i »Robinson Ekspeditionen«, som hun vandt i 2007.

»Hun gør det virkelig fremragende. Hun får det til at se nemt ud, men det er det ikke, og det er virkelig svært at balancere i som vært,« siger en tv-ekspert om Rikke Gøransson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Efterhånden har alle en nabo, der har været med i reality, så for mig virker det ikke så vildt mere. »X factor« har også kørt i mange år, og det er mindst lige så udleverende som »Paradise«. I »X factor« lærer seerne hele deltagerens liv og familie at kende, og de står sårbare og alene på scenen direkte foran seerne,« siger hun.

Psykologer og blandt andre også eksrealitydeltageren Fie Laursen har direkte og indirekte kritiseret holdet bag realityserien »Ex on the Beach«, der ligesom »Paradise Hotel« har unge deltagere, der skejer ud, som fokus.

Vælger casterne til realityserier som »Paradise Hotel« sårbare unge, fordi de skaber mere drama eller bedre tv?

»Jeg håber bestemt ikke, at det er tilfældet – i så fald ville jeg ikke lave det, jeg laver. Jeg er dog enig i, at unge generelt er sårbare, og vi har dem på et vildt tidspunkt i livet. Samtidig er de jo på en rejse, når de er med i »Paradise«, og en del af dem finder en principfasthed gennem programmet, som de måske ikke havde førhen,« siger Rikke Gøransson

Kan du blive nervøs over, at man fortæller unge, at sådan som man er i »Paradise«, sådan er man også i virkeligheden? At relationer er et spil?

»Nogle gange er virkeligheden jo sådan. Det er jo en del af virkeligheden, vi viser, og deltagerne vælger selv. I sidste ende må børn og unges forældre være ansvarlige for opdragelsen og ikke »Paradise Hotel«, som er underholdning. Et større problem er folks fordomme og unuancerede holdninger om »Paradise«-deltagerne, som virkelig kan ramme hårdt.«

Har du selv mødt de fordomme?

»Det var mest i begyndelsen af min karriere, men folks fordomme om mig har heldigvis kun sjældent været rigtigt negative. På et tidspunkt gik jeg meget op i, hvad folk tænkte om mig, men med tiden har jeg sluppet det. Jeg tror, det siger mere om folk selv, at de tror, de ved, hvem jeg er, fordi de har set mig i fjernsynet.«

»Selvom man fedter rundt i g-streng på et luksusresort«

Samtalen drejer sig om det, man normalt forbinder med »Paradise Hotel«, men det skal retfærdigvis skrives, at der er noget, der er anderledes i den nuværende og 17. sæson.

I en mediekommentar om den seneste sæson skriver Berlingskes filmredaktør, Sarah Iben Almbjerg, at det fine ved den nuværende sæson er, at alle har ret til at være lige netop den, de er.

»Man kan faktisk godt tage sig selv, andre – og tidsånden – alvorligt, selvom man fedter rundt i g-streng på et luksusresort,« skrev Sarah Iben Almbjerg blandt andet.

Rikke Gøransson er enig i, at der er sket noget med programmet. En del af grunden er udbredelsen af sociale medier, mener hun. Unge er blevet mere vant til selv at kunne styre deres fremtoning, synes Gøransson, der også kan ane, at deltagerne har et filter. Som om færre følelser slipper igennem.

»Når jeg ser de gamle sæsoner, bliver jeg nærmest forskrækket over, hvor højt bølgerne går, og hvor meget af sig selv, deltagerne gav. Nu er det som om, der er kommet et filter på – at de ved, at nogle ting kan man holde indeni,« siger Gøransson.

Rikke Gøransson insisterer stadig på at få sine manuskripter printet ud. Hun elsker papir, og det har hun gjort, siden hun som barn læste eventyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown.

Modsat synes værtsrollen i den seneste sæson at få lidt mere af den rigtige Rikke Gøransson med end tidligere. Som da hun i et nyligt afsnit kortvarigt lod en deltager tro, at der var endnu et tvist, inden hun flækkede i et smil, og sagde: »Jeg tager pis på dig.«

»Det er med fuldt overlæg, vi har ændret på, hvordan jeg bliver vist – det handler om at udvikle værtsrollen i takt med, at programmet også ændrer sig. Nu siger produktionen, at jeg bare skulle give den gas. Det har været tiltrængt, og det har været dejligt at få lov til at være lidt mere mig selv, men jeg har nok altid gjort det,« siger Rikke Gøransson.

I samme øjeblik tænder hun for værtsmimikken og siger efter en kunstpause:

»… men!« og kigger Berlingskes udsendte direkte i øjnene på en måde, så man pludselig er overbevist om, at det ellers rolige interview i hyggelige omgivelser vil tage en uventet drejning. Formentlig en pavlosk indlært automatreaktion efter de mange sæsoner »Paradise Hotel«, som denne signatur har fulgt de seneste ti år.

»På den måde får man også gode reaktionsbilleder,« siger Rikke Gøransson og griner på en måde, som indtil i år har været klippet ud af »Paradise Hotel«.

Uddrivelsen

I næste sæson af »Paradise« er det ikke Rikke Gøransson, der skal være vært. Det skal derimod beauty-influenceren Emil Olsen og »Love Island«-deltageren Olivia Salo. Begge er 22 år.

Rikke Gøransson regner med at vende tilbage sæsonen efter, men efter at hun i så mange sæsoner har indledt sætninger med »på mit hotel«, er det svært at skulle deles om værtsrollen, indrømmer hun.

»Jeg er jo ikke Moder Teresa, og jeg har taget ejerskab over formatet i mange år. At deles om tingene er heldigvis noget, man lærer fra man er barn, så jeg har budt Oliva og Emil velkommen. Jeg vil dog sige, at jeg ikke misunder dem at skulle være nye værter i et så etableret koncept, men de skal nok gøre det godt,« siger Rikke Gøransson.

Er det nogle store sko, de skal fylde ud?

»Ja, måske ...«

»Derfor har jeg også sagt til Olivia, at hun skal tage sine egne sko med.«

»Paradise Hotel« kan streames på Viaplay og Viafree