»Den som dræber«: Ultravoldelig serie er tilbage – nu med mere vold

Anden sæson af serien »Den som dræber« har nu premiere, hele otte år efter første sæson, der blev voldsomt kritiseret for at være for voldelig. Den nye sæson er bestemt heller ikke for børn og kritiseres af anmelderne for at være »kvalmende«. Vi bruger ikke vold for voldens skyld, lyder det fra distributøren.

»Den som dræber – Fanget af mørket« kan findes på streamingtjenesten Viaplay. Første sæson blev vist på TV 2 i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay/Per Arnesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag, fredag, har anden sæson af »Den som dræber« premiere på Viaplay.

Det er otte år siden, at første sæson kørte på TV 2, og dengang blev serien voldsomt kritiseret for at være unødvendigt voldelig. En kritik, der mundede ud i en dom fra radio- og TV-nævnet.

Og selv om der er skruet en anelse ned for voldsknappen i sæson to, får den hårde ord med vejen allerede på premieredagen. Berlingskes egen anmelder skriver, at »det er stadig en serie med adskillige ubehagelige scener, og den bør ikke ses, før ungerne er lagt i seng«.  Jyllands-Postens anmelder er bestemt ikke begejstret, og hun skriver i sin anmeldelse, at serien er »klam« og at »sjældent har en voldtægtsscene været så ubegrundet i et stykke dansk mainstreamfiktion«. Politikens anmelder skriver, at »(...) væmmelige voldsscener gør det hele vanskeligt at kapere og sluge. Man har ikke lyst til at se videre, fordi det er ubehageligt, men ikke helt spændende nok«.

Sæson to er ligesom første sæson produceret af Miso Film, men bliver sendt på streamingtjenesten Viaplay. Her siger Nanna Mailand-Mercado, der har titlen Head of Originals, at Viaplay har valgt at videreføre serien, fordi man fandt, at dens fortælling kunne noget andet end det, man ellers kender fra danske krimiserier.

»Vi vil ikke vise vold for voldens skyld. Men der hører en mørk side til fortællinger som denne, og vi kan ikke fortælle historien uden også at vise grumheden,« siger Nanna Mailand-Mercado.

Hun forklarer, at anden sæson, der – modsat sin forgænger – består af ét langt forløb, ikke handler om den, som gør ondt, men derimod om, hvorfor man handler ondt. Det er »whydunnit« fremfor »whodunnit«.

Dom i 2011

Tilbage i 2011 udløste den første sæson af serien et væld af klager, der altså endte med, at Radio- og TV-nævnet dømte TV 2 for at have overtrådt sin public service-tilladelse. Ved at sende »Den som dræber« kl. 20 søndag aften kunne børn blive udsat for skadeligt indhold.

På Viaplay bestræber de sig på at undgå en lignende situation. Nanna Mailand-Mercado fortæller til Berlingske, at de gør tydeligt opmærksom på, hvad der venter seeren. Der er blandt andet sat et +15 år-mærkat på for at undgå, at børn og unge ser seriens seriens volds- og voldtægtsscener.

Nanna Mailand-Mercado understreger, at Viaplay er en streamingtjeneste, hvor brugerne selv vælger, hvilke serier de vil se. Hun er klar over, at »Den som dræber« ikke er for alle, men fordi Viaplay er et slags »virtuelt bibliotek«, kan man nemt vælge det fra, som man ikke ønsker at se.

»Vi tror, at de virkelig interessante serier opstår, når vi tør gå ned i seriens DNA. Vi skal gøre os klart, hvad formålet med serien er uden at gå på kompromis med det. Når man med en serie som »Den som dræber« vil undersøge, hvad der findes i de mennesker, der begår mørke og onde handlinger, så er vi nødt til at gå ind i de dybere lag, som kan forklare den her frygtelige adfærd,« siger Nanna Mailand-Mercado.

Vi elsker vold og sex

Ifølge filmlektor og forfatter Peter Schepelern fra Københavns Universitet er voldelige scener i film og serier et storytelling-værktøj, som alle dage har haft stor fascinationskraft.

»Mennesket har altid været fascineret af vold og sex. Det er grundessensen af det, vores eksistens beror på. Vi elsker det, og vi drages af det. Det er også derfor, vi eksempelvis ser køer af folk, der kigger ved ulykker. Menneskets historie er bygget på vold, men det glemmer vi nogle gange,« siger Peter Schepelern.

Han har ikke selv set »Den som dræber«, men forklarer, at hvis man undersøgte indholdet på diverse streamingtjenester, så vil sex og vold indgå i store dele af materialet.

»Det er klart, at man har rykket nogle grænser gennem tiden, men der var også meget vold i filmindustrien i »gamle dage«. Se blot »Godfather«. Der er bare noget ved dæmoni og ugerninger, som fascinerer os mennesker helt vildt,« siger Peter Schepelern.