Dansk musikmagasin dropper ord som »diva« og »sexbombe«

Gaffas chefredaktør har sendt et brev ud til magasinets skribenter, hvor der opfordres til at droppe sexistiske betegnelser om kunstnere.

Gaffa beskrev i en anmeldelse fra 2010 den danske sangerinde Medina som »en sexbombe«, men nu er det slut med at bruge den slags kønsindikerende betegnelser i magasinets anmeldelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største musikmagasin, Gaffa, har i et brev til magasinets skribenter opfordret til at droppe unødvendige kønsindikatorer, herunder ord som »prinsesse«, »viking«, »diva«, »hanløve« og »sexbombe«. Det skriver DR.

»På Gaffa kan, skal og vil vi ikke tolerere sexisme,« starter brevet til Gaffas ansatte fra chefredaktøren, Sidsel Thomassen, der også mener, det var over grænsen, da en af Gaffas skribenter i 2015 beskrev den amerikanske sangskriver Father John Misty som »en fissekarl«.

Brevet kommer i kølvandet på den aktuelle debat om ligestilling og seksuelle krænkelser, som blev startet af Sofie Linde til Zulu Comedy Galla i august. Sidsel Thomassen fortæller til DR, at hun – efter flere gange at have studset over formuleringer i Gaffas anmeldelser – følte, at det var nødvendigt at sende brevet. Specielt med den debat, der kører nu.

»Jeg synes, det er helt almindelig anstændighed at være opmærksom på de her ting. Alle ved, hvilke strømninger der løber i samfundet lige nu,« siger hun til DR.

I brevet opfordrer hun også skribenterne til ikke at »fastholde læserne i uddaterede stereotype udtryk, der i virkeligheden bunder i en stigmatiserende opfattelse af køn«.

Retter ikke bagud

Det nye initiativ betyder dog ikke, at Gaffa vil redigere i gamle artikler og anmeldelser, som strækker sig tilbage til 1983.

»Fortid er fortid, og i dag er der en anden ramme. Jeg havde aldrig sendt denne her rundt for seks år siden. Der ville jeg tænke, at det var for meget. Men jeg har ændret holdning i løbet af de sidste ti år,« siger Sidsel Thomassen til DR.

Hun er ikke bekymret for, at den nye politik vil skræmme dygtige skribenter væk fra at skrive for Gaffa i fremtiden.

»Hvis folk ikke ønsker at deltage i denne her kulturændring, så er Gaffa nok ikke stedet for dem,« siger chefredaktøren til DR.

LÆS MERE