Dan Jørgensen: Kødet var gummiagtigt og senet – heldigvis var der masser af vodka

GASTRONAUT: Dan Jørgensen (S) var selverklæret »madens minister«, bl.a. da han var fødevareminister. I dag er han klimaminister. Hans værste måltid fik han i Turkmenistan – og så har han et smart gastronomisk cowboytrick til læserne.

»Jeg elsker løg. Den magiske grønsag der kan være skarp, stærk, sød eller salt, alt efter hvordan man tilbereder den,« erklærer Dan Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvad er dit livs bedste måltid?

»Et måltids kvalitet er ikke kun givet ved det gastronomiske niveau. Det er en helhedsoplevelse, hvor omgivelser, selskab og stemning også betyder meget. Derfor er måltider i venners lag og familiens skød helt sikkert dem, der betyder mest for mig. Jeg kan ikke pege på et som værende det bedste. Men minderne om min mors perfekte andesteg en juleaften i barndomshjemmet, det er der nok ikke meget, der slår.«

Dan Jørgensen

»Trøffel. Jeg kan godt lide det. Bevares. Men jeg kommer ikke til at købe et trøffelsvin for selv at gå på jagt!«


Hvad er dit livs værste måltid?

»Det spørgsmål er til gengæld nemt at svare på. Jeg fik engang kogt fårekød i Turkmenistan. Serveret af venlige folk og skyllet ned med masser af god vodka. Men her kunne selv den gode stemning ikke opveje ubehaget ved den gummiagtige og senede konsistens og den meget markante smag af uld.«

Vag og kedelig

Hvilken fødevare/ingrediens/ret forstår du ikke?

»Kammuslinger. Det er heldigvis, som om trenden er ved at vende lidt, men i en periode fik man serveret kammuslinger overalt. Jeg kan godt se at konsistensen kan noget og må være sjov at lege med for en kok, men smagen er for vag og kedelig til mig.«

Hvad er din yndlingsingrediens?

»Den er nem. Løg. Jeg elsker løg. Den magiske grønsag, der kan være skarp, stærk, sød eller salt, alt efter hvordan man tilbereder den. Jeg har læst et sted, at hver dansker spiser ca.10 kilo løg om året. Jeg tror, jeg konsumerer det dobbelte. Mindst.

Hvad foretrækker du at spise alene (underforstået: hvad er din guilty pleasure)?

»Okay, så får læserne også lige et lille cowboytrick: Kog en dåse kondenseret mælk i dåsen i fire timer, og du får den lækreste karamelcreme. Spis den sammen med vanilleis og en håndfuld valnødder.«

Er der et særligt luksusprodukt, du synes er overvurderet?

»Trøffel. Jeg kan godt lide det. Bevares. Men jeg kommer ikke til at købe et trøffelsvin for selv at gå på jagt!«

Dan Jørgensen er ikke særligt begejstret for trøffel, der ofte koster flere tusind kroner kiloet. Fold sammen
Læs mere
Foto: GENT SHKULLAKU.

Forstår du veganere?

»Nu er mennesker jo veganere af mange forskellige årsager. De, der er det af hensyn til klimaet eller dyrene, forstår jeg godt. Jeg spiser selv mindre kød, end jeg ville gøre, hvis jeg bare skulle spise, hvad jeg har lyst til. Kødproduktion har bare et højt klimaaftryk, og der er indiskutabelt dyrevelfærdsproblemer forbundet med mange af produktionsmetoderne. Min egen vej er at prøve at spise lidt mindre, vælge økologi og kvalitet frem for kvantitet.«

Hvad skal dit sidste måltid være?

»Det skal vare længe og indtages i gode menneskers selskab med masser af kærlighed og grin. Hvad vi skal spise, må afhænge af årstiden. Men masser af frisk fisk og skaldyr med tilhørende kolde kolde øl og måske en lille dram kunne bestemt være en mulighed.«

Er du for/imod foie gras?

»Jeg spiser ikke foie gras, primært af etiske årsager. Tvangsfodring er dyrplageri. Derfor er den produktionsform jo heldigvis også forbudt i Danmark. Men jeg syntes faktisk også, at selve produktet, fedtlever – eller hepatitisk steatose, som det hedder, når det bliver til en diagnose – er ret uappetitligt.

Hjem til Falsled

Hvis du kun måtte spise én ret resten af livet, hvad skulle det så være?

»Så vil jeg snyde lidt og sige smørrebrød. Det er jo strengt taget ikke en ret. Smørrebrød kan jo være så mange forskellige ting. Men jeg elsker virkelig klassikerne: Rødspættefilet, æg og rejer, mørbradbøf osv. Jeg kunne sagtens spise det hver dag.«

Hvis du kunne vælge helt frit, hvor ville du så helst spise middag på lørdag?

»Jeg har aldrig været på Falsled Kro, som ellers ligger hjemme på min fødeø, Fyn. Det skulle være et fantastisk sted, både med hensyn til maden og rammerne – så det ville jeg vælge.«

Hvordan klarede du dig gennem coronanedlukningen af restauranterne?

»Jeg har savnet at gå ud. Og jeg har haft meget ondt af de mange dygtige folk i branchen, der kæmper. Af begge de årsager har jeg købt en del take out. Dels vil jeg gerne støtte op, dels har det givet mange gode madoplevelser derhjemme. Mange restauranter har virkelig lagt sig i selen for at lave god mad til udbringning.«