Britney Spears i retten: »Han elskede, at han kunne gøre sin datter ondt«

Britney Spears har onsdag amerikansk tid talt i retten i forbindelse med sin kamp for at slippe ud af sin fars omfattende kontrol, der efter Spears' eget udsagn inkluderer tvangsprævention og tvungen psykoterapi.

 
Britney Spears skal hun i retten, fordi hun vil have afsluttet det værgemål, der har kontrolleret hendes liv siden 2008. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Maria Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede i 2001 sang Britney Spears i sangen »Overprotected« om, at hun blev beskyttet for meget, og nu forsøger hun at gå rettens vej for at få lov til at passe sig selv, eller måske endda bare køre en tur i sin kærestes bil.

»I need to make mistakes just to learn who I am; And I don't wanna be so damn protected« sang hun, formentlig uden at vide, at hun 20 år efter stadig ville være under sin fars komplette kontrol.

Britney Spears' far, Jamie Spears, blev nemlig hendes juridiske værge i 2008, efter at hun under en offentlig nedsmeltning i 2007 barberede sig skaldet og gik amok på en paparazzos bil med en sort paraply.

Onsdag var Britney Spears, der nu er 39 år gammel, for retten i Los Angeles, hvor hun foran dommer Brenda Penny talte uafbrudt i 24 minutter. Det skriver en lang række medier, herunder branchemediet Variety.

Udsat for tvangsprævention

Britney Spears bad dommeren om, at hun kunne få sin egen advokat, at hun skulle mindre til psykoterapi end nu, og at hun kunne få friheden til at blive gift og få børn, skriver mediet.

Hun berettede om en episode, hvor hun efter eget udsagn havde »dumpet en psykiatrisk test«, hvorefter Jamie Spears beordrede hende til at melde sig til et afvænningsprogram.

»Jeg græd i telefonen i en time, og han elskede hvert et minut. Han elskede den kontrol, han havde, og evnen til at gøre sin datter ondt. Han elskede det 100.000 procent,« sagde hun til dommeren ifølge Variety.

Selv hendes evne og ret til at få børn har Jamie Spears kontrollen over, påstod Britney Spears foran dommeren:

»Jeg ville have spiralen ud, så jeg kunne prøve at få et barn til, men det såkaldte hold ville ikke lade mig gå til lægen for at tage den ud, fordi de vil ikke have, at jeg får børn. Så værgemålet gør mere ondt end godt. Jeg fortjener at have et liv,« sagde hun ifølge Variety.

Det har fået Alexis McGill Johnson, direktøren for Planned Parenthood, der er en amerikansk nonprofitorganisation, som blandt andet hjælper kvinder med prævention og udfører aborter, til at give sin støtte på Twitter.

»Vi giver vores solidariske støtte til Britney og alle andre kvinder, der er udsat for tvang og påvirkning, hvad angår deres ret til selv at vælge, om de vil have børn eller ej,« skriver direktøren på Twitter.

Havde #FreeBritney-bevægelsen ret?

Fans har i mange år påstået, at Britney Spears i større eller mindre grad blev holdt fanget af sin far, og det har dannet grundlag for #FreeBritney-bevægelsen, som Berlingske tidligere har skrevet om.

#FreeBritney-bevægelsen bruger blandt andet enormt meget tid på at gennemanalysere Britney Spears' mange opslag på Instagram. Som videoen herunder fra forleden, hvor mange af kommentarerne spekulerer i, om det eneste, hun må, er at danse.

Nu viser dokumenter, som The New York Times har fået fat i, at Britney Spears i årevis har opponeret mod faderens omfattende kontrol af hendes liv.

I 2016 skrev en retlig embedsmand, at »Britney Spears udtrykker, at værgemålet er blevet et værktøj til undertrykkelse og kontrol af hende«.  Kontrollen skulle ifølge dokumenterne være så omfattende, at hun ikke selv bestemte, hvem hun blev kæreste med, og hvilken farve hendes køkkenskabe skulle have.

Man gjorde en Britney fortræd

Og så kommer vi tilbage til retten i Los Angeles onsdag, hvor Britney Spears ifølge nyhedsbureauet AP sagde, at værgemålet er et overgreb (»abusive«):

»Det eneste, jeg vil, er at bestemme over mine egne penge, at værgemålet skal slutte, og at min kæreste kan køre mig i sin fucking bil,« sagde hun.

Britney Spears' advokat, Samuel Ingham, som retten og ikke Britney Spears har udpeget, sagde i går, at Spears ikke har bedt ham ansøge retten om at ende værgemålet, men at han ville gøre det, hvis hun bad ham om det, skriver Variety.

På et enkelt område har Britney Spears allerede fået lidt mere frihed. For få måneder siden fik hendes manager, Jodi Montgomery, stillingen som medicinsk værge, hvorfor det nu ikke kun er faderen, der bestemmer over den del af Britney Spears' dagligdag.

Derfor foreslog dommeren onsdag, at Jodi Montgomery skulle lave en detaljeret plan for Britney Spears' pleje og sundhed, så retten eventuelt kunne justere i den psykoterapi, som Britney Spears modsætter sig.

For Britney Spears drejer modstanden mod psykoterapi sig blandt andet om, at hun ikke kan lide at skulle køre hen til terapeuten, fordi paparazziene følger efter hende derhen, hvorfor hun ønsker, at terapien kan foregå i hendes eget hjem.

Jamie Spears' advokat sagde til retten onsdag, at »Jamie Spears er meget ked af, at hans datter lider og har ondt. Hr. Spears elsker sin datter og savner hende meget«.

Britney Spears har ifølge Variety anmodet om, at de næste høringer foregår for lukkede døre, og Samuel Ingham sluttede med at sige, at han nu ville diskutere med sin klient, om han skal begære værgemålet afsluttet af retten, og om hun skal have sin egen advokat.

Britney får de sidste ord, med linjerne fra »Overprotected«, som du også kan høre herunder.

»I don't need nobody telling me just what I wanna/ What I, what, what, what I'm gonna do about my destiny.«