Borgmester om salg af historisk bygning: »Det er ikke restauranter eller hoteller, vi mangler i København«

Københavns Museums tidligere bygning på Vesterbrogade blev sat til salg i november og flere har vist interesse. Men det er ikke alle, der kan få adgang til at købe de eftertragtede lokaler.

Det gamle Københavns Museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For snart fem år siden rykkede Københavns Museum fra sine herskabelige lokaler på Vesterbrogade. Siden har de stået tomme, og det er endnu ikke afgjort, hvem der får lov til at købe bygningen, der har en offentlig ejendomsvurdering på 15,6 millioner kroner.

Da bygningen  blev sat til salg i november, var der lagt op til, at både aktører, der vil bruge bygningen til offentlige og kulturelle formål, og servicebranchen, der blandt andet omfatter administration, liberale erhverv, butikker, restauranter og hoteller, kunne byde på lokalerne.

Den lokalplan, der ventes vedtaget 30. januar, dikterer imidlertid, at bygningen skal bruges til »offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter, der efter Magistratens skøn naturligt finder plads i området. Der må opføres eller indrettes bebyggelse til institutioner for børn og unge samt andre sociale formål og til museum samt andre kulturelle formål,« som kommunen formulerer det.

Kultur og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) har været med til at samle flertal mod at lade servicebranchen komme med bud på bygningen.

»Det er ikke restauranter eller hoteller, vi mangler i København. Reelt ville det jo også betyde, at det kunne være alt fra en tandlægeklinik til en 7-Eleven, der rykkede ind, og det ville jeg synes var sindssygt ærgerligt. Der er heldigvis rigtig mange gode initiativer, som har vist interesse, og som deler min overbevisning om, at det er vigtigt, at vi holder den her kulturarv blandt københavnerne,« siger Franciska Rosenkilde.

Viktor Wennesz, initiativtager til et nyt musikhus

»Vores vision er at skabe et musikhus, der kan give plads til de frie akustiske ensembler, som i dag er spredt ud over København. De fysiske rammer er unikke med henblik på den akustiske musik«


Musik, medborgerhus eller noget helt tredje

Københavns Ejendomme kan ikke oplyse, hvem der indtil videre har vist interesse for at købe bygningen. I Vesterbro Bladet har menighedsrådsformand i Vesterbro Sogn Jens Andersen imidlertid oplyst, at sognet er interesseret i at købe bygningen for at omdanne den til en slags forsamlingshus.
»Selvfølgelig vil vi gerne tilbyde bedre faciliteter til vores egne arrangementer. Men vi vil rigtig gerne gå sammen med andre på Vesterbro om at lave noget, der er for hele Vesterbro,« siger Jens Andersen blandt andet til Vesterbro Bladet.

Siden november har dele af det københavnske musikliv desuden arbejdet for at skabe et oplæg til det, de håber bliver et hus, målrettet den akustiske musik under navnet Musikhuset København – et projekt, som er støttet af blandt andre fagforeningen DMF og interesse- og brancheorganisationen for klassisk musik DEOO.

»Vores vision er at skabe et musikhus, der kan give plads til de frie akustiske ensembler, som i dag er spredt ud over København. De fysiske rammer er unikke med henblik på den akustiske musik,« siger medlem af styregruppen Viktor Wennesz.

Kultur og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.

»Vi mangler kulturkvadratmeter i København, så det er ærgerligt, at man sælger ud af den slags ikoniske bygninger. Det er jo et lille palæ, det er simpelthen så smukt, og der er en lille fin byhave både foran og bagved, så mulighederne for, hvad man kan bruge det til, er enorme.«


I modsætning til Vesterbro Sogn har styregruppen bag Musikhuset København ikke midler til selv at købe bygningen. Derfor er deres håb, at Københavns Kommune beholder den og udlejer til dem.

»Andre store danske byer har deres eget musikhus. Det har København ikke. Derfor er det en oplagt mulighed,« siger han.

Afgøres på torsdag

Oprindeligt var Francisca Rosenkilde modstander af at sælge lokalerne på Vesterbrogade.

»Vi mangler kulturkvadratmeter i København, så det er ærgerligt, at man sælger ud af den slags ikoniske bygninger. Det er jo et lille palæ, det er simpelthen så smukt, og der er en lille fin byhave både foran og bagved, så mulighederne for, hvad man kan bruge det til, er enorme,« siger Franciska Rosenkilde.

Der er imidlertid ikke flertal for at kommunen beholder huset. Derfor forestiller hun sig, at en fond eller andre med penge på lommen og de rigtige intentioner ender med at købe huset og sætte det i stand, hvorefter det kan bruges til et formål, der ligger inden for rammerne.

»Det ville være mit drømmescenarie, at det var på kommunale hænder, for så kunne vi helt selv bestemme. Men omvendt er jeg også meget positiv over for hele partnerskabstanken. Det er ikke sådan, at jeg tænker, at alt behøver være kommunalt for at være godt. Så det bliver privat ejendom, men med offentligt tilgængelige kulturelle initiativer,« siger Franciska Rosenkilde.