Bestyrelsesformand på Forfatterskolen om fyret rektor: Var ikke sit ledelsesansvar bevidst

Fyret Forfatterskole-rektor, Jeppe Brixvold, fik advarsel for alvorlig overtrædelse af adfærdsreglerne på skolen, viser aktindsigt. Men det stod ikke i Brixvolds opsigelse

fff
Ifølge Jeppe Brixvold var hovedbegrundelsen for fyringen »den langvarige uro omkring skolen, som du ikke har formået at få afsluttet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Den afskedigede rektor på forfatterskolen, Jeppe Brixvold, blev fyret, fordi han ikke var den rette mand på posten, og fordi han ikke var sit ledelsesansvar bevidst.

Det fastslår formanden for bestyrelsen for Forfatterskolen, Bodil Marie Stavning Thomsen, i et brev til Kulturministeriet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Forfatterskolen iværksatte i slutningen af oktober en whistleblower-ordning, efter 55 forfattere i et brev opfordrede skolens bestyrelse til at iværksætte en undersøgelse af de »vedholdende rygter«, som angiveligt verserer om skolen. Rygter, som ifølge de 55 forfattere kredser om sexchikane og upassende opførsel. Ud over at etablere en whistleblower-ordning valgte bestyrelsen samtidig at afskedige Jeppe Brixvold.

Berlingske har nu fået aktindsigt i en mail sendt fra Forfatterskolens bestyrelsesformand, Bodil Marie Stavning Thomsen, hvori bestyrelsen skriver følgende om Jeppe Brixvolds fyring:

»(...) Vi besluttede også, at Jeppe Brixvold ikke var den rette at have siddende som rektor, mens den interne undersøgelse pågik, da han i flere forhold havde vist sig ikke at være sig det ledelsesansvar bevidst, som en adfærdskulturel ændring tilsiger. Den nuværende bestyrelse havde blandt andet tidligere i år givet rektor en advarsel for alvorlig overtrædelse af adfærdsreglerne.«

Det har indtil nu kun været kendt, at Jeppe Brixvold blev fyret for at »få skabt ro og for at arbejde for den rette ånd og kultur«. Bestyrelsesformanden udtalte dog i et interview til Berlingske, at der også var andre »gode grunde« til fyringen - bestyrelsesformanden afviste at uddybe indholdet bag de »gode grunde«.

Bodil Marie Stavning Thomsen ønsker heller ikke nu at uddybe hvilken »advarsel for alvorlig overtrædelse af adfærdsreglerne«, der er tale om, fordi det er tale om en personalesag.

Involverer ikke andre end Brixvold selv

Ifølge Jeppe Brixvold selv refererer bestyrelsen til en situation til en fest i 2017.

»Den omhandler ikke chikane eller krænkelser. I det hele taget involverer situationen ikke andre end mig selv,« siger Jeppe Brixvold, der afviser at fortælle om den konkrete hændelse.

Bestyrelsen taler i mailen om »flere forhold«, hvor Jeppe Brixvold skulle have vist »ikke at være sit ledelsesansvar bevidst«.

»Det eneste andet, jeg kan komme i tanker om, udover den føromtalte fest, er en manglende indberetning af en personalesag, som jeg håndterede i 2016. En sag, som bestyrelsen i øvrigt har sagt, at jeg behandlede perfekt, men dog fik indberettet for sent.«

Jeppe Brixvold fortæller, at bestyrelsen ikke begrundede afskedigelsen med et brud på adfærdsreglerne i den opsigelse, han modtog. Episoden med den for sent indberettede sag, blev ifølge Jeppe Brixvold slet ikke nævnt i opsigelsen. Den eneste sag, der blev nævnt i Jeppe Brixvolds opsigelse, var ovenstående situation fra festen i 2017.

Ifølge Jeppe Brixvold var hovedbegrundelsen for fyringen »den langvarige uro omkring skolen, som du ikke har formået at få afsluttet«.