Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nicklas Bendtners nye selvbiografi trak overskrifter, allerede inden den kom på gaden. I den spritnye bog, »Begge sider«, lægger fodboldspilleren kortene på bordet, og han sparer ikke på detaljerne, når han åbner for godteposen. Han deler blandt andet detaljer om bestikkelse, politi og kidnapning.
Men hvorfor kan en fodboldspillers selvbiografi trække overskrifter i nærmest samtlige danske medier?
»Det siger alt, at jeg kunne skrive en bog om ham for ni år siden – uden at han selv medvirkede. Han er en karakter i dansk fodbold, fordi han var et notorisk stort fodboldtalent og altid har været en farverig person«
Kurt Lassen, forfatter og sportskommentator »Der mangler sportsstjerner med kant. Det hele er blevet så pænt, friseret og filtreret.«
Sådan siger forfatter og journalist Kurt Lassen, der i 2010 skrev »Big Bendtner«. Han undrer sig ikke over, at alle vil have en luns af Nicklas Bendtners liv.
»Han slog igennem på øverste hylde i England, var i en kæmpe klub som 16-årig i Arsenal og fik egentlig relativt stor succes tidligt i sin karriere. Han forvaltede det så ikke specielt godt uden for banen, men det er jo også en del af fortællingen i fodbold. Det er godt gossipstof, hvis man også kan levere på banen. Der har været rundhyl i alt, hvad han har lavet i virkeligheden,« siger Kurt Lassen.
Kurt Lassen understreger, at Nicklas Bendtner har ramt lige ind i SoMe-bølgen, da den for alvor rullede. Særligt Twitter, der også er stort i England, har den høje fodboldspiller formået at udnytte på godt og ondt.
»Hashtagget #Lordbendtner irriterede hans fodboldforfængelighed og hans faglighed, men i virkeligheden brandede det ham helt vildt. Han blev en form for joke, men så længe han stadig leverede noget på banen, så kunne han også bære joken. Men det krævede også, at han leverede, og det kom det til at knibe med de senere år,« siger Kurt Lassen.
Der er salg i Bendtner
At Nicklas Bendtner nu vælger at udgive en selvbiografi, der også langer ud efter andre end ham selv, kommer ikke bag på Kurt Lassen. Men det er atypisk, at det sker, mens han stadig har en aktiv karriere i FCK.
»Det er et samvittighedsspørgsmål, hvad man egentlig har lyst til at sige om andre i en bog. Strategisk er det ikke særligt klogt. Det er sådan noget, der kommer til at give bagslag i omklædningsrummet, hvis man stadig er aktiv. Det er en farlig færd, men det er da rart, at der er nogle, der taler lige ud af posen,« siger Kurt Lassen.
Timingen med bogen bærer også præg af, at der er salg i Bendtner. Mange har en holdning til angriberen med den kulørte livsførelse, og det ved Bendtner også selv.
»Han har da grundlæggende et behov for at fortælle historien, som den er. Få lagt sin endelige version ud, fordi det har hobet sig voldsomt op. Men selvfølgelig er det også, fordi han har en kommerciel klangbund, der også kan bære det. Der er bare nogle salgsmekanismer i den mand, som de færreste danske fodboldspillere har. Han har en særlig gennemslagskraft,« siger Kurt Lassen.
Og netop gennemslagskraft hos danske sportsstjerner savner Kurt Lassen. Han mener, at det er befriende med en type som Nicklas Bendtner. Danske sportsstjerner er i dag for polerede.
»Der mangler sportsstjerner med kant. Det hele er blevet så pænt, friseret og filtreret. Det er instagrammifiseret. Det er hele tiden et skønmaleri. Der er også flere og flere sportsstjerner, der benytter sig af professionelle kommunikationsrådgivere til at filtrere historierne for dem,« siger Kurt Lassen.