Anne Sophia Hermansen foreslår kulturfradrag. S afviser: »Det er god gammeldags overklassepolitik«

Socialdemokratiet afviser forslag om skattefradrag for kultur-, hotel- og restaurantoplevelser. En god samfundsøkonomi og mulighed for langtidsplanlægning er den bedste støtte til kulturlivet, mener S.

Socialdemokratiet afviser Anne Sophia Hermansens forslag om at give skattefradrag for kulturoplevelser på 25.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det står til Socialdemokratiet, så bliver der ikke noget skattefradrag for kulturoplevelser og besøg på hoteller og restauranter.

»Vi er fuldstændig enige i, at der skal gøres rigtigt meget for at sætte gang i kulturlivet og oplevelsesøkonomien, når vi åbner igen. Spørgsmålet er, hvilke redskaber man skal anvende for at opnå det. Jeg tror ikke, at fradrag på nogen måde er den rigtige løsning,« siger Kasper Sand Kjær, Socialdemokratiets kulturpolitiske ordfører.

Dansk Kunstnerråd, der en paraplyorganisation for 26 professionelle kunst- og kulturorganisationer, foreslog i sidste uge et kunst- og kulturfradrag til køb af eksempelvis kunstværker og museums- og teateroplevelser. Formålet er at sætte gang i en sektor, som har været særligt hårdt ramt af coronakrisen.

De Konservative har tidligere foreslået noget lignende, et »håndværkerfradrag« for kultur- og oplevelsesindustrien, herunder restaurant- og hotelbesøg.

I weekenden foreslog Berlingskes kulturkommentator, Anne Sophia Hermansen, et kulturfradrag på 25.000 kroner pr dansker, »så vi kan puste liv i kulturlivet og dermed i os selv«.

Hun vil finansiere forslaget ved at droppe det populære håndværkerfradrag. Som eksempel på en fradragsberettiget oplevelse gav hun et besøg på Faaborg Museum kombineret med en overnatning på Hvedholm Slot og middag på Falsled Kro. Men hun foreslog også Lalandia og BonBonLand - bare hun ikke selv skulle med.

Kasper Sand Kjær

»Det er god gammeldags overklassepolitik, hvor fællesskabet skal give rabat til storforbrugere af kulturtilbuddene.«


Er sådan en fradragsordning i virkeligheden ikke god socialdemokratisk politik med skattefradrag til alle, på linje med forslaget om kulturklippekort til unge, så de gratis kan komme for eksempel i biffen og på Roskilde Festival?

»Nej, sådan ser jeg det ikke. Det er god gammeldags overklassepolitik, hvor fællesskabet skal give rabat til storforbrugere af kulturtilbuddene. Anne Sophia Hermansen drømmer om, at man på fællesskabets regning får fradrag for både et besøg på Faaborg Museum og en middag på Falsled Kro,« siger Kasper Sand Kjær.

Hvorfor er et kulturfradrag ikke det rigtige redskab?

»Jeg tror ikke, at det vil have den effekt, at flere vil bruge kulturen. Tværtimod vil det være en rabat til dem, som i forvejen er storforbrugere af kulturen.«

Hvorfor tror du det?

»Forslaget er baserer på det synspunkt, at når flere ikke bruger kulturtilbuddene, er det, fordi de er for dyre. Pris er selvfølgelig en del af det, men prisen er ikke det mest afgørende for, om folk tager deres unger med på museum eller i teater. Det afgøres af geografi, og om kulturtilbuddene er tilgængelige for folk i den forstand, at de kan knække koderne til at forstå, hvad der sker på et museum eller et teater. Det afhænger af, om kulturinstitutionerne forstår at gøre sig relevant for flere danskere – om de tilbyder noget, som folk kan spejle sig i.«

»Et skattefradrag vil ikke skabe mere aktivitet i kulturlivet. Det vil bare betyde, at fællesskabet skal være med til at finansiere en rabat til dem, der bruger kulturlivet mest,« siger Kasper Sand Kjær (S). Billedet er fra kunstmuseet ARoS i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Trærup.

Anne Sophia Hermansen skriver i sin kommentar, at folk generelt godt kan finde ud af at bruge håndværkerfradraget, så hvorfor skulle de ikke kunne finde ud af at besøge ARoS eller Det Kongelige Teater og derefter bruge et kulturfradrag?

»Det vil administrativt være tungt at administrere et fradrag, hvor folk skal gemme billetter og bonner fra besøg og taste dem ind i forskudsopgørelsen, og jeg tror ikke, at det vil trække flere til kulturtilbuddene. Et fradrag vil ikke skabe mere aktivitet i kulturlivet. Det vil bare betyde, at fællesskabet skal være med til at finansiere en rabat til dem, der bruger kulturlivet mest, og det er for det første ikke rimeligt, og for det andet er det ikke en god måde at sætte gang i kulturlivet på. Der skal vi bruge nogle andre redskaber.«

Vished for kulturlivet

Hvad skal man så gøre for at få gang i kulturlivet, når det igen kan åbne?

»Det allervigtigste er at skabe vished for, hvilke restriktioner og regler der gælder. Det er svært for kulturinstitutionerne at planlægge under coronakrisen. Man sætter jo ikke et teaterstykke op med én dags varsel. Det vigtigste, vi kan gøre, er det, som vi gjorde i sidste uge, hvor vi i to omgange lavede politiske aftaler for både små og store arrangører, så de har vished for, at der helt frem til 31. august er sikkerhed for, at der er kompensation og hjælp at hente. Hvis man planlægger arrangementer, som bliver ramt af restriktioner, så kan man få hjælp, for eksempel hvis der er særlige afstandskrav blandt publikum. Samtidig har vi på anbefaling af kulturlivet skabt ordninger, hvor vi kan støtte innovation af nye formater.«

Hvad siger du til Anne Sophia Hermansens forslag om at finansiere et kulturfradrag ved at fjerne håndværkerfradraget?

»Det er helt skævt. Håndværkerfradraget bliver jo i dag brugt til at sætte gang i klimarenoveringen af private hjem. Forslaget vil være skadeligt for den grønne omstilling. Og så er sammenligningen mellem håndværkerfradraget og et kulturfradrag skæv. Forskellen mellem håndværksvirksomheder og kulturinstitutioner er, at der i forvejen er rigtig mange offentlige penge i kulturlivet. Fællesskabet er allerede med til at sikre, at billetterne er billigere, end de ville være på markedsvilkår.«

Hvad synes du om at genstarte økonomien ved at give fradrag til restaurantbesøg og hotelophold?

»Vi har allerede givet muligheder for skattefrie arbejdsgiverbetalte gavekort. Udbetalingen af feriepengene er også en måde at skabe økonomisk aktivitet på. Man skal passe på med at adskille kulturlivet fra resten af økonomien. Om folk har råd til eller lyst til at bruge penge på kulturoplevelser, restauranter og hoteller er jo også afhængig af, at der i det hele taget er gang i økonomien, og derfor er den bedste hjælp til kulturlivet, at folk har deres job og ikke er bange for at miste det,« siger Kasper Sand Kjær.