Anna Maria Olsen blev hesteassisteret terapeut efter et stress-sammenbrud: »Mine patienter må godt tro på healing og numerologi, bare de får det godt«

Den 44-årige lægeuddannede Anna Maria Olsen er en af de »holistiske« læger, som medvirker i Hjerteforeningens meget kritiserede kampagne P.S. I Love You, der inddrager alternative behandlingsmetoder. Hun har i fire år praktiseret »hesteassisteret terapi« og mener, at sundhedssystemet ikke opfylder syge danskeres behov for at »blive set«.

Anna Maria Olsens hesteterapi er også forsvundet fra hjemmesiden for Hjerteforeningens projekt P.S. I Love You. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man bruge heste til at behandle mennesker med angst? Ja, det kan man, mener læge Anna Maria Olsen, der i fire år har brugt fem heste til at behandle sine patienter.

I den forgangne uge har Berlingske skrevet flere artikler om Hjerteforeningens nye kampagne, P.S. I Love You, der er blevet kritiseret af hjertelæger for at lægge særligt fokus på alternative behandlere. Det har også undret kritikerne, at der er flere læger blandt de skribenter, som har leveret indhold til hjemmesiden for P.S. I Love You, hvor der blandt andet fortælles om healing og om at hele kroppen med tankens kraft. En af dem er den holistiske doktor Anna Maria Olsen, som har ti års erfaring som speciallæge i almen medicin, og som dertil praktiserer »hesteassisteret terapi«.

Anna Maria Olsen, læge og hesteassisteret terapeut

»Jeg har egentlig ikke nogen grænse for det alternative, for jeg blander mig ikke i, hvad folk tror og tænker på.«


Berlingske besøgte hende på Fyn for at få hendes version af, hvorfor hun er blevet en del af P.S. I Love You, og hvorfor at hun for syv år siden besluttede at sælge sin lægepraksis i Odense.

Den historie begynder helt tilbage i 1980erne, da Anna Maria Olsen var ti år gammel.

Den tiårige Anna Maria Olsen var introvert og frygteligt bange for andre børn, og hvis en læge dengang havde diagnosticeret hende, er det ikke umuligt, at hun havde fået stemplet Aspergers syndrom.

»I dag kan jeg kun være læge, hvis jeg får lov at praktisere det via hestene,« siger Anna Maria Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Hun var en ensom lille sjæl, der løb ud og gemte sig under buskene i Fælledparken ved hjemmet på Østerbro i København for at slippe for at skulle være sammen med mennesker, fortæller hun. Men til alt held var der en voksen langtidsledig-ansat på en byggelegeplads, der alligevel fik øje på hende, og som besluttede, at hun ikke skulle få lov at forsvinde helt.

»Han gav mig og en anden pige den opgave, at vi sammen med hinanden skulle passe to heste, og det var rigtigt smart fundet på, for når jeg var sammen med hesten, kunne jeg også være sammen med den anden pige, som viste sig at være enormt sød,« siger Anna Maria Olsen.

Nogle dage efter kom Anna Maria Olsen hjem til sine forældre og forkyndte, at nu vidste hun, hvad hun ville være, når hun blev stor: Hun ville være langtidsledig og bruge heste til at hjælpe børn med psykiske problemer.

»Så sagde mine forældre, at jeg måske godt kunne stile lidt højere end at blive langtidsledig. Men de var glade for, at jeg havde fået det godt, og sagde, at det var heldigt, at jeg var en klog pige, for så kunne jeg sagtens tjene de mange penge, der skulle til for at købe en hest,« siger Anna Maria Olsen.

Fem heste til angstpatienter

I dag ejer Anna Maria Olsen fem heste, der er omdrejningspunktet i hendes praksis med »hesteassisteret terapi« for angstpatienter og andre med ondt i livet. På hendes gård, der ligger fjernt fra alfarvej i den blide fynske natur, bliver hendes klienter fra hele landet blandt andet behandlet med »en guidet meditation til lyden af heste, som spiser hø«.

Berlingskes udsendte kan bekræfte, at det har en beroligende effekt at sidde med lukkede øjne og lytte til fem heste, der gumler hø. Det er lyden af det langsomme liv på landet.

Anna Maria Olsen elsker heste, og faktisk blev hun læge for at kunne tjene penge til at købe en hest.

»Og i dag kan jeg kun være læge, hvis jeg får lov at praktisere det via hestene,« siger hun.

At være læge var med andre ord aldrig en drøm i sig selv – det var udelukkende et middel – men den kloge pige kom gennem det krævende lægestudium med bravur. Da hun dimitterede, forærede hun sig selv sin første hest.

Hun købte en lægepraksis i Odense, og i årene derefter lærte patienterne hende at kende som et roligt og lyttende gemyt. Men Anna Maria Olsen var ikke selv glad, faktisk var hun godt på vej til en livsomvæltende krise.

»Det første faresignal var, at jeg vågnede op om morgenen og kun havde en tanke i hovedet: at komme hjem fra arbejde og falde i søvn i min seng. Jeg levede og åndede for weekenderne, selv om søndagen også var ødelagt af tanken om at skulle møde på arbejde om mandagen,« fortæller Anna Maria Olsen.

Hestenes ro og beroligende adfærd kan hjælpe mennesker med stress, mener Anna Maria Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Det var et uskyldigt »godmorgen« fra hendes sekretær, der udløste et grådanfald og et halvt års sygemelding med stress. Det var blevet tid til at tænke helt anderledes, og derfor solgte hun sin praksis.

»Jeg havde det svært med at skulle hilse på patienterne, undersøge dem, skrive medicin ud og skrive notat om dem på bare 15 minutter. Når mange danskere i dag søger hjælp på det alternative behandlermarked, tror jeg, at det skyldes, at de ikke føler sig tilstrækkelig »set«, når de kommer til lægen for at få hjælp,« siger Anna Maria Olsen.

Ikke dækket af sygesikringen

For Anna Maria Olsen blev hestene løsningen på både hendes eget og mange af hendes patienters problem. Hun har som den eneste læge i landet taget en toårig uddannelse som »hesteassisteret terapeut«. Hun ved godt, at titlen får mange mennesker til at reagere negativt.

»Men det skyldes, at de straks danner sig nogle egne og forkerte billeder af, hvad min behandling indebærer, og derefter konkluderer at det er ikke noget for dem,« siger Anna Maria Olsen.

Den almindeligste misforståelse er, at det er hesten, der på en eller anden måde leverer terapien, og det er det kun indirekte, for eksempel ved at levere lyden af gumlen.

»Som flokdyr har heste en vidunderlig evne til at berolige hinanden, når de har oplevet fare eller andet, der vækker uro. Det hjælper dem til at være parate til flugt, når faren igen opstår. Deres ro og beroligende adfærd kan virke beroligende på mennesker med angst og stress. Men ellers fungerer terapien fuldstændig som almindelig terapi, altså som en samtale mellem mig og klienten – til lyden af hestenes græssen,« siger Anna Maria Olsen.

I Danmark er hesteassisteret terapi endnu ikke en sygesikringsberettiget behandling, men Anna Maria Olsen er med i et netværk af natur- og dyreassisterede terapeuter, der arbejder for, at det kan blive en realitet.

Anna Maria Olsen betragter ikke selv sin praksis som »alternativ behandling«, idet hun blot opfatter det som samtaleterapi, der er flyttet udendørs.

Hun mener ikke, at kritikken af Hjerteforeningens kampagne P.S. I Love You, som hun selv har leveret tekster til, er berettiget. Heller ikke, når de unge mennesker, som kampagnen henvender sig til, kan læse, at tankens kraft kan hele deres sygdomme.

»Jeg opfatter ikke det med tankens kraft som en form for behandling, men ser på det som en form for forebyggelse. Vi skal have fat i hjerteraske unge, og så skal vi tale det sprog, de snakker. Så nytter det ikke med løftede pegefingre og prædikener om, hvad de ikke må, for det er de ligeglade med,« siger Anna Maria Olsen.

Hesteterapeuten holder en lang tænkepause, da Berlingske spørger hende, om hun tror, at man kan tænke sig rask.

Anna Maria Olsens behandling består blandt andet af, at patienten skal lytte til hestenes gumlen af hø. Her forbereder hun en behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

»Jeg tøver med at svare, for jeg kan hverken svare helt ja eller helt nej. Jeg tror på, at vores tanker og tro kan gøre meget for os, men tanker kan ikke på magisk vis skabe forandring i sig selv – det kan vores handlinger. Jeg er på ingen måde fortaler for, at en behandling udelukkende handler om at tænke sig rask, eller at det er ens egen »skyld«, at man bliver syg, fordi man har tænkt forkerte tanker. Men jeg er til gengæld overbevist om, at vi selv vælger vores liv. Vi kan altid vælge, hvilket fokus vi kigger på tingene med. Om vi kigger på det, vi vil væk fra, eller om vi kigger på det, vi vil hen til. Vi kan vælge at sidde og græde hele dagen, eller vi kan sige: »Jeg vil noget andet«,« siger Anna Maria Olsen.

Men hvis man sidder og græder hele dagen, så er det vel, fordi man har en depression, som er kemisk betinget. Det kan man vel ikke tænke væk?

»Nej, og jeg vil også sige, at som læge udskriver jeg også antidepressiv medicin, når det er det, der skal til, alt andet er uforsvarligt. Men lette depressioner kan ofte klares med samtaleterapi alene.«

Hvor går din grænse for, hvad der er alternativt, og hvad der er videnskab?

»Jeg har egentlig ikke nogen grænse for det alternative, for jeg blander mig ikke i, hvad folk tror og tænker på. For mig er det vigtige mødet mellem mennesker. Det er at kommunikere sammen og møde hinanden med respekt.«

Anerkender du også behandling som numerologi og håndspålæggelse?

»Ja, hvis det er en person, der tror på det. De behandlinger betyder noget for dem, der tror på det. Jeg har heller ikke noget imod, at folk tror på Gud. Det skal ikke forhindre mig i at snakke med et menneske. Jeg kan ikke se noget problem i, at der er nogle, der hjælper andre med mental sundhed, så at de efterfølgende får overskud til at tage vare på deres fysiske sundhed.«

Og den psykiske sundhed kan man forbedre med hvad som helst, så længe nogen tror på det?

»Ja, hvis der er en patient, der virkelig tror på eksempelvis healing. Men selvfølgelig ville jeg aldrig sige til sådan en patient med forhøjet blodtryk, at nu skal du til healer, og så gør vi ikke mere ved det. Det kunne jeg aldrig drømme om. Men hvis jeg kan se, at det er vigtigt for vedkommende, så siger jeg: »Prøv det af. Og så kommer du tilbage, og vi snakker videre om regulering af dit blodsukker eller en anden relevant medicinsk behandling«.«