Alec Baldwin taler foran kamera for første gang siden dødsulykke: »Der er kun ét spørgsmål, der mangler at blive besvaret«

I et 80 minutter langt interview med den amerikanske tv-station ABC taler Hollywood-skuespilleren Alec Baldwin om den ulykke, der kostede filmfotografen Halyna Hutchins livet.

 
Hollywood-skuespilleren Alec Baldwin hævder i et interview, at han ikke trykkede på aftrækkeren i forbindelse med en skudepisode, hvor en filmfotograf blev dræbt på et filmset. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma M. Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Halyna Hutchins 21. oktober blev skuddræbt under optagelserne til westernfilmen »Rust«, har diskussion verseret om, hvis skyld det var.

Sikkert er det, at en patron blev affyret fra en revolver, som den 63-årige skuespiller Alec Baldwin havde i hånden under en gennemøvning af en scene. Pistolen gik af og ramte Halyna Hutchins, der sad bag kameraet. Derudover blev også filmens instruktør, Joel Souza, ramt i skulderen, angiveligt af samme patron. Hutchins døde senere af sit skudsår, mens Souza overlevede.

For første gang siden den skæbnesvangre dag har Alec Baldwin nu udtalt sig foran et kamera om hændelsen. Det gjorde han i et følelsesladet interview med George Stephanopoulos på den amerikanske tv-kanal ABC. Det skriver The Guardian.

»Jeg ville aldrig rette en pistol mod nogen og trykke på aftrækkeren. Aldrig,« sagde Alec Baldwin i det korte uddrag af interviewet, som udkom onsdag, og nu kender vi flere detaljer efter hele interviewet på 80 minutter er blevet sendt.

»Der er kun ét spørgsmål, der mangler at blive besvaret. Det er, hvor den skarpe ammunition kom fra. Skarp ammunition har ingen som helst plads på en filmoptagelse,« siger Baldwin til intervieweren, George Stephanopoulos.

Plausibel forklaring – men usandsynlig

Det er Hummer Højmark enig i. Højmark er såkaldt våbenmester på alle danske fim, der skal bruge et rekvisitvåben, og har også har arbejdet på Hollywood-film som »Hunger Games«. Han siger, at der hverken burde være skarpe patroner eller våben, der kan affyre skarpe patroner på en filmoptagelse.

Alec Baldwin medgiver i interviewet, at selvom han ikke trykkede på aftrækkeren, så slap han den såkaldte hammer på revolveren, da den gik af. Hummer Højmark siger, at det er en usandsynlig, men plausibel forklaring.

»Der kan godt ske det, at man har taget fat i hammeren på en sådan måde, at man kan komme til at fyre et skud af, fordi man ikke har trukket hammeren langt nok tilbage. Men på 99 procent af alle revolvere – også fra 1800-tallet – vil man skulle holde aftrækkeren inde, før man kan komme til at fyre et skud af på den måde,« siger Hummer Højmark til Berlingske.

Hvis man er i tvivl, så sidder hammeren bag på revolveren, så den kan trækkes tilbage med en tommelfinger. Hammeren på en revolver indeholder en slagstift, slagstiften rammer en fænghætte, som antænder krudtet, som affyrer projektilet. Så er det på plads.

Mødte den afdødes mand

Baldwin fortæller i interviewet, at han også har mødt den afdødes mand, Matthew Hutchins.

»Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Han krammede mig og sagde ‘vi gennemgår vist dette sammen’. Jeg tænkte ved mig selv, at den lille dreng (Hutchins' søn Andros, red.) ikke har en mor mere, og at der ikke er noget, vi kan gøre for at få hende tilbage,« siger Baldwin til Stephanopoulos ifølge The Guardian, og fortsætter:

»Jeg sagde til ham, ‘jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, jeg ved ikke, hvordan jeg kan vise dig, hvor ked af det, jeg er’.«

»Halyna Hutchins var en af de rareste kvinder, jeg nogensinde har arbejdet sammen med, og yderst professionel i sit virke,« siger Alec Baldwin i interviewet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SWEN STUDIOS.

Den angrende Baldwin forklarer videre, at det var meningen, at den Colt-revolver, som han brugte, skulle være ladt med løse patroner, altså patroner uden projektil.

I interviewet udtaler han ifølge The Guardian, at han »ikke aner« hvordan der kom skarpe patroner i revolveren.

Ifølge retsdokumenter sagde den assisterende instruktør, Dave Halls, at revolveren var »kold«, altså uden skarpe patroner, da han rakte den til Baldwin. Hannah Gutierrez Reed var personen, som håndterede og klargjorde våben på settet, inklusive den skæbnesvangre revolver.

Sidstnævnte har siden anklaget filmens producenter – inklusive Alec Baldwin – for at have skabt en usikker arbejdsplads.

Hummer Højmark er ret klar i spyttet i forhold til, hvis ansvar, han mener, ulykken er.

»Uanset hvad Alec Baldwin har fået at vide, så er det ham, der holder våbnet, og ham, der i sidste ende skal sørge for at håndtere det korrekt. Derudover er han som filmens producer selvfølgelig også ansvarlig,« siger Hummer Højmark til Berlingske.