6 stjerner: Hvordan kunne en mor stikke sin egen søn til Ungarns hemmelige politi?

András Forgách voksede op i Ungarn efter Anden Verdenskrig. Her indberettede hans mor ham og hans venner til det kommunistiske styres hemmelige politi. Hun var et begavet og omsorgfuldt menneske. Hvordan kan man forklare hendes forræderi, og kan András Forgách tilgive hende?

András Forgách sammen med sin mor, der forrådte ham. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

Ud af det 20. århundredes inferno fremstod de mest forunderlige skæbner. Ikke mindst jøderne, der var blevet forfulgt af fascister, nazister og kommunister, optrådte med de mest mærkværdige livsforløb.

Mange jøder håbede inderligt efter 1945, at friheden nu var kommet, og mange sluttede sig til kommunismen for blot at opdage, at de var blevet narret, for kommunismen var inficeret med antisemitisme. Således blev en del jøder, der havde mistet al familie og håb, nyttige for Stalins håndlangere.

»I 2007 skrev András Forgách en familiekrønike baseret på sin mors breve, men det viste sig, at han intet vidste om en brutal familiehemmelighed.«


Forræderi og fanatisme

Dette grufulde spil er beskrevet i den ungarske forfatter András Forgáchs bog »Sandheden om min mor. En familieberetning fra Den kolde Krig.« Det er en beretning om forræderi og politisk fanatisme, men også om et speget psykologisk spil. Det er fortællingen om, hvordan András Forgáchs mor forrådte sin egen familie til det hemmelige ungarske politi, og hans forsøg på at forklare, hvad der drev hende.

Det var velkendt, at kommunistiske regimer både før, under og efter krigen fik familiemedlemmer til at forråde deres familie. I 2012 skrev Michael Busch en glimrende bog med titlen »Vera og Knud«, om hvordan den dansk-østtyske Knud Wollenberg forrådte sin hustru til Stasi. I András Forgáchs bog er det kyniske forræderi endnu værre, for hans mor stak sin egen søn.

I 2007 skrev Forgách en familiekrønike baseret på sin mors breve, men det viste sig siden, at han intet vidste om en brutal familiehemmelighed. I 2013 blev han nemlig ringet op af en ven og historiker, der fortalte ham, at der lå en sag om familien i det hemmelige politis arkiver. Det fik András Forgách til at gå i arkiverne, hvor han til sin rædsel opdagede hemmeligheden om sin mor.

Efter overlevelsen under naziperioden i Ungarn rejste András Forgáchs far i 1947 til Palæstina, hvor han mødte den jødiske pige Bruria, der var vokset op i et kommunistisk og antizionistisk hjem.

András Forgách er en anerkendt forfatter i Ungarn. Hans bog om sin mor har været en bestseller i Ungarn og er udkommet i 14 lande. Illustration fra forlaget. Fold sammen
Læs mere

De to giftede sig, og sammen flyttede de til Ungarn for at være med til at genopbygge landet og støtte kommunismens sag. Hans far var præget af krigens prøvelser og endte på et sindsygehospital, mens hans mor blev spion for Ungarns hemmelige politi med mulighed for at indberette om forhold i Israel, fordi hun fik udrejsetilladelser.

Det var ikke de store statshemmeligheder, som hun meddelte det hemmelige politi – mest småinformationer om blandt andet ungarske jøder i Israel. Men snart begyndte hun at indberette sin egen familie. András var ikke kommunist, og han blev en del af det kunstneriske og fritænkende miljø i Ungarn, og hans mor fortalte det hemmelige politi om hans og hans venners aktiviteter og gav politiet adgang til Andras lejlighed, hvilket gav dem mulighed for at spionere mod Ungarns bedst kendte politiske dissident, digteren György Petri.

Misbrug af mennesker

Historien om forræderiet er fortalt som en thriller med tidsmæssige spring og noter med referater fra politiets dokumenter. Handlingen springer fra Ungarn til Israel og videre til London, men forfatteren formår at holde det hele i stramme tøjler, så man ikke mister overblikket.

Hans bog er selvfølgelig en fortælling om kommunismens kynisme og misbrug af mennesker og om det ungarske kommunistpartis forbrydelser, men først og fremmest er det forfatterens forsøg på at forstå sin mors handlinger og dermed give os læsere et indblik i de perverterede forhold, der prægede det 20. århundrede og drev mennesker til handlinger, der i dag forekommer os uforståelige.

Ifølge András Forgáchs beskrivelse var hans mor en ekstremt smuk, meget kultiveret og begavet kvinde. Men mere end det, for hun var også et varmt, empatisk menneske og en bekymret mor. Men hun var også politisk ensrettet i sin verdensopfattelse, og András Forgách skriver, at det var hendes ubevægelige holdning, at Stalin var en helt, og at zionister var mordere og nazister.

Men kan politisk naivitet forklare hendes forræderi, eller går forklaringen dybere?

Grotesk underdanighed

András Forgách skriver om det hemmelige politis ondsindethed: »Min mor var uden tvivl selv delagtig i forløbet; hendes opfattelse af, at de kunne gøre, hvad der passede dem – den indbildte revolutionæres groteske underdanighed – at disse slyngler tjente »den gode sag«, selv om der er flere tegn, der tyder på, at hun trods alt ikke troede på det. Hun havde bare ikke de rette ord til sin rådighed.«

Svaret synes at finde i hendes rodløshed, som voksede med tiden og skabte hendes afhængighed af en slags kaotisk adspredthed: »Hun havde ubetinget brug for dette uafbrudte, dette igen og igen genskabte kaos, for ikke at skulle se sit eget fundamentale problem i øjnene, nemlig at hun ikke selv var nogen steder.«

Denne fremmedfølelse hang sammen med, at hun følte sig som en fremmed i Europa: »De boede ingen steder, de var ikke ungarere, ikke jøder, ikke udlændinge, ikke partikammerater og ikke landsmænd.«

Det er denne skæbne, som ramte så mange jøder efter verdenskrigen, som András Forgách på fornem vis indfanger i sin thriller af en bog.

Kan sønnen tilgive hendes forræderi?

Han skriver: »Min mor angav mig og mine venner til officererne, men jeg dømmer hende ikke. Jeg har medfølelse med hende. For hvis du elsker nogen, ser du dem som et helt menneske. Ingen af os er fuldkomne.«

Sandheden om min mor. En familieberetning fra Den kolde Krig

Forfatter: András Forgách Sider: 318 Oversættelse: Peter Eszterhás Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal