Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I en ellers uroplaget rød blok med flere statsministerkandidater står SF, som den artige elev i klassen, til fremgang.
Pia Olsen Dyhr har i høj grad været katalysator for en alliance, der er opblomstret mellem DF, S og SF. En alliance, der kan få stor betydning efter næste valg, hvis der er rødt flertal på valgaftenen.
I den situation håber DF, S og SF på at kunne lave politik sammen på centrale felter. Sådan lyder det fra Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen.
Hvis der var folketingsvalg i dag, ville SF få 5,2 procent af de danske vælgeres stemmer. Det viser Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.
Ved det seneste folketingsvalg fik SF 4,2 procent af stemmerne, og opbakningen til partiet er dermed steget med et procentpoint, hvilket er større end den statistiske usikkerhed, der ligger på 0,6 procentpoint for SF. Partiet ligger dermed til at gå statistisk signifikant frem sammenlignet med folketingsvalget i 2015.
På dagen for Folketingets åbningsdebat opfordrede SFs formand, Pia Olsen Dyhr, til samling i rød blok og udtrykte et ønske om en rød-grøn flerpartiregering.
Kommer SF i regeringen eller ender med at skulle støtte en ren S-regering, har de formuleret en række forhandlingskrav, der blandt andet indebærer, at Danmark igen skal tage imod FNs kvoteflygtninge, og at det omdiskuterede kontanthjælpsloft skal afskaffes.
På trods af SFs stille tilværelse i rød blok har partiet, ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i høj grad været katalysator for alliancen mellem DF, S og SF. En alliance, der kan få stor betydning efter næste valg, hvis der er rødt flertal på valgaftenen.
I den situation håber DF, S og SF på at kunne lave politik sammen på centrale felter, skriver Thomas Larsen.
Ser vi på blokfordelingen, fører rød blok lige nu med 91 mandater mod blå bloks 84 mandater. Ved seneste folketingsvalg sikrede blå blok sig 90 mandater og sejrede over rød blok, der kun fik 85 mandater.
Ugens barometertjek vidner derfor om en statistisk signifikant fremgang til oppositionen siden valget i 2015.
Alternativet står med de afgørende mandater
Fraregner man de 9 mandater, som Alternativet, i følge Berlingske Barometer, står til at få, står rød blok til 82 mandater.
Alternativet har meddelt, at man peger på politisk leder Uffe Elbæk som statsminister og derfor som udgangspunkt ikke skal medregnes som en af S-leder Mette Frederiksens støtter. Uden Alternativets mandater ligger de to blokke dermed meget tæt med henholdsvis 82 og 84 mandater.
Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.