Warren Buffett satser milliarder på amerikanske banker

»Oraklet fra Omaha« Warren Buffett tror på den amerikanske banksektor, og hans investeringsselskab Berkshire Hathaway ejer nu for over 90 milliarder dollar finansaktier.

Investorguruen Warren Buffett har købt stort ind af amerikanske bankaktier i tredje kvartal. Foto: Reuters/Rick Wilking/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING

Investorguruen Warren Buffett har været på indkøbstur i amerikanske bankaktier og blandt andet i tredje kvartal købt for over fire milliarder dollar aktier i storbanken J.P. Morgan.

I den seneste opgørelse over investeringerne får »Oraklet fra Omaha« cementereret sin optimisme i forhold til den amerikanske finanssektor, og blandt hans top ti-aktiesats er halvdelen nu banker. Hans investeringsselskab Berkshire Hathaway ejer nu aktier i 14 finansvirksomheder til en samlet værdi på over 90 milliarder dollar svarende til 595 milliarder kroner. Udover satset på J.P. Morgan – en spritny investering fra Buffett – har milliardæren også øget sin beholding af Goldman Sachs med 38 pct., Bank of America med 29 pct. og U.S. Bancorp. med 24 pct. Samtidig har han solgt alle sine aktier i Walmart efter mere end 20 år som investor i supermarkedskæmpen og øget sin Apple beholdning en smule til knap 57 milliarder.

»Den amerikanske centralbank, Fed, har over de seneste kvartaler hævet sine renter til niveauet 2,00-2,25 pct. De stigende renter har øget den rentemarginal, som bankerne lever af, og med udsigt til lidt flere af slagsen de kommende kvartaler jævnfør Feds rentepunkter satser Buffett givetvis på en udvidelse af rentemarginalen,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar.

Store profitter, men svage aktier

De store banker har skovlet profit ind i år, men alligevel er deres aktier faldet bagud i forhold til det bredere marked. For eksempel er Goldman Sachs drattet 21 pct. siden nytår, selv om Wall Street banken i tredje kvartal slog forventningerne og nu har kurs mod sit mest indbringende år nogensinde. Bank of America har tabt 7,8 pct., mens J.P. Morgan er oppe med 0,4 pct. Til sammenligning er det toneangivende S&P 500-indeks steget 1,1 pct. i 2018.

Aktiestrateger har skudt skylden på øget konkurrence og usikkerhed om global vækst, men kursmålene fra det samlede analytikerkorps peger på potentielt solide afkast over de næste 12 måneder. Data fra Bloomberg viser, at analytikerne gennemsnitligt forventer, at J.P. Morgan kan stige 16 pct. det næste år, mens Goldman står over for en 37 pct. spurt og Bank of America en 26 pct. stigning.

Buffett sagde i et interview med Yahoo Finance tidligere på året, at han fortrød, at Berkshire Hathaway ikke havde investeret i J.P. Morgan noget tidligere. Han ejer også selv personligt aktier i storbanken.

»Den er fantastisk drevet. Og aktien har været meget billig, præcis som en række andre var,« sagde han i interviewet.

Buffett er kendt for at være fan af J.P. Morgan-topchefen Jamie Dimon og en ivrig læser af hans årlige brev til aktionærerne.

Buffetts optimisme i forhold til banksektoren er til dels også kopieret i det danske banklandskab. Aktiestrateger forventer for eksempel, at Danske Bank kan stige næsten 30 pct. over det kommende år, og at Jyske Bank kan klatre 15 pct.

Det er dog ikke alle, der forudser en lige så positiv fremtid for finansinstitutioner, hverken i Danmark eller på anden side af Atlanten. Peter Garnry, aktiechef i Saxo Bank, påpeger, at amerikanske banker de seneste ti år har leveret en årlig gevinst, der ligger 2,7 procentpoint under globale aktier, og han forventer, at den tendens vil fortsætte.

»Jeg ved godt, at Buffett har en forkærlighed for banker, men jeg synes ikke, at banksektoren er særligt interessant,« siger han. »Året 2007 står stadig som højdepunktet for banker. Lige siden har væksten i udlån været lavere, reguleringen er strammet op, kapitalkravene er markant højere, der er uformindsket prispres i alle produktkategorier, og nye konkurrenter på betalingsinfrastruktur, investeringsprodukter og udlån er kommet på banen.«