USA aktier når nye rekorder: Bedste juni siden 1955

Det amerikanske S&P 500-indeks ramte torsdag sit højeste niveau nogensinde, løftet af signaler fra den amerikanske centralbank om, at renterne snart er på vej ned. Også i Europa har aktierne haft en stærk uge.

Så er der nye aktierekorder i USA. Foto: Reuters/Brendan McDermid/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God morgen,

Og velkommen til ugens sidste handelsdag – og sikke en uge, det har været.

I går, torsdag, satte det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks ny rekord og lukkede for første gang nogensinde i en kurs på over 2.950. Det betyder, at S&P nu er steget næsten 8 pct. siden sin bund 3. juni, og indtil videre er det indeksets bedste juni siden 1955. Også i Danmark har det været en hæderlig uge, og eliteindekset C25 er steget 1,4 pct.

Den positive stemning på de globale aktiemarkeder er kommet, efter at centralbanker på begge sider af Atlanten stærkt har antydet, at de er klar til at sænke renterne. Både den europæiske centralbanks præsident Mario Draghi og den amerikanske centralbank, også kendt som Fed, har i denne uge konstateret, at der er uroligheder i økonomien, og at en blødere pengepolitik er på sin plads. Aktiemarkederne elsker lave renter, så udmeldingerne satte gang i en turbo-optur.

»I en verden, hvor der løbende skal investeres penge, og hvor aktivernes attraktion ikke kun skal måles absolut, men meget relativt, har centralbankerne igen gjort valget lidt lettere for investorerne. Renterne er lave, og de forbliver lave,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar fredag morgen.

»Lave renter betyder lave forventede obligationsafkast, og det har banet vejen for nye amerikanske aktierekorder. Udviklingen er dog lidt skrøbelig, og forude venter måske en amerikansk recession i valgåret 2020. »Den tid den sorg,« mener investorerne,« tilføjer han.

For der er jo en grund til, at centralbankerne vil sænke renten. De er bekymrede for lav inflation og lav vækst, hvilket formentligt vil skade virksomhedernes omsætning og dermed deres aktieværdi. Obligationsmarkedet har da også i denne uge udtrykt nervøsitet, og statsrenterne i Tyskland er faldet til de laveste niveauer nogensinde.

Fredag morgen har euforien lagt sig en smule på de internationale aktiemarkeder, og i Asien er børserne fedtet ind i rødt, mens de europæiske og amerikanske futures er i negativ.

Forude venter en potentielt skelsættende uge, når Trump og hans kinesiske modstykke Xi Jinping skal mødes til G20-mødet  i Japan 28.-29. juni. Den amerikanske præsident har genåbnet dialogen om en handelsaftale med Kina, så enhver nyhed om forhandlingerne kan sende aktiemarkedet på en brutal rutchebanetur.

Der er dog en krølle på historien: Hvis Trump og Xi ender med en handelsaftale, forsvinder meget af den nervøsitet, der har gjort de økonomiske udsigter usikre. Det betyder, at den amerikanske centralbank måske ikke behøver at sænke renten alligevel. Det vil være aktienegativt, mens en handelsaftale vil være aktiepositivt. Der er altså virkelig meget spil på de kommende uger.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 9.30: Tyskland – foreløbige PMI-tal for juni
  • Kl. 10.00: Eurozonen – foreløbige PMI-tal for juni
  • Kl. 14.30: Silvana Tenreyro, der er medlem af Bank of Englands pengepolitiske komité, taler i København
  • Kl. 15.45: USA – foreløbige PMI-tal for juni
  • Kl. 16.00: USA – salg af eksisterende boliger i maj

Virksomheder i fokus

  • Ørsted har optaget grønne lån for 5,33 mia. kroner i Taiwan og er en del af finansieringen af Greater Changhua-projektet.
  • Slack Technologies havde sin børsdebut torsdag og steg hele 49 pct. på New York Stock Exchange. Slack er et kommunikationsværktøj, der blandt andet er blevet populært på sin chat-funktion.
  • Ambus nye topchef Juan José Gonzalez har i et interview med Bloomberg News advaret om, at selskabets aktiekurs fortsat kan komme til at opleve store udsving.
  • Sydbank – SEB har sænket kursmålet til 107 kroner fra 119 kroner og gentaget »sælg«-anbefalingen. Sydbank-aktien lukkede torsdag i en kurs på 128,30 kroner.

Markederne lige nu - Kl. 8:32

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,4 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,2 pct.
Japans Nikkei 225: -1 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,3 pct.
Tysklands DAX 30: -0,5 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,3 pct.
Nasdaq: -0,5 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): -0,4 pct. til 64,22 dollar
Guld: +0,1 pct. til 1.398,15 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,62 kroner
1 pund koster: 8,39 kroner