Ugens aktie: Ambu skal finde sine ben igen

Bestyrelsen har sat alt på et bræt ved at skifte topchefen ud. Resultater skal vise rigtigheden heri. Uklarheden gør investorerne nervøse, og aktien er blevet er yoyo-papir.

Ambu sagde uventet farvel til sin topchef igennem 11 år. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Chok indtræffer sjældent i erhvervslivets øvre cirkler, men det skete ikke desto mindre 10. maj, hvor Ambu komplet uventet sagde farvel til sin topchef igennem 11 år. Den succesfulde Lars Marcher var med et slag og en udgift på 38 mio. kr. fortid.

Operationen var forberedt grundigt, idet afløseren allerede var ansat og i stand til at tiltræde fem dage efter. En uge før havde man præsenteret et flot Q2-regnskab, hvor guidance for året blev fastholdt. Den nye mand på broen er amerikaneren Juan-José Gonzalez (46 år). Han har været 12 år hos Johnson & Johnson. Seneste job var en chefpost for 5.000 medarbejdere inden for kirurgisk udstyr. I meddelelsen betones Ambus udvikling fremover med fokus på salgsvækst og styrke bygget på produktudvikling. Intet nyt heri.

Bestyrelsens begejstring for fornyelsen deles bestemt ikke af investorerne på børsen. Aktien kostede 176 kr. før chokket, og en måned senere er prisen faldet til 104 kr. Værditabet udgør 18 mia. kr., og kursudsvingene fra dag til dag er store. Investorerne er groggy. Bestyrelsen må karakteriseres som professionelle folk, men de udgør ikke selv den centrale ejergruppe. Deres tab er begrænset til den frivillige satsning på selskabets aktie. Forløbet rejser tre spørgsmål: Hvorfor skifter man topchef? Er afløseren virkelig en superhelt? Og er bestyrelsen opgaven voksen?

Er det en advarsel og afsporing eller klargøring til take off

I Danmark lægges der tågeslør ud omkring udskiftninger på topplan med mindre omstændigheder allerede har åbnet døren på klem, så man kan se ind. Begravelser foregår i stilhed. Et nyere eksempel var GN, og selv hos A.P. Møller kan topfolk forsvinde ubemærket. Aktionærerne er derfor overladt til selv at gætte på forløbet. Realiteten er, at bestyrelsen tilbageholder informationer, så man blindt må stole på deres dømmekraft. Det er gammeldags og afspejler en elitær magtkultur. I USA og en række andre lande er det utænkeligt, da ejerne jo netop udgøres af aktionærerne.

De har krav på at vide, hvad der foregår. Så må man tale ud af posen og klart markere, hvis bestyrelsen efter svære overvejelser har besluttet at skifte ud på topposten til en langt mere kvalificeret og dynamisk person. Eller kom han bare pludselig forbi? Facts om den nye person bør også fremlægges. Hos Ambu er aktionærerne kun klar over, hvem de må opgive men ikke hvorfor, og slet ikke om afløseren er en superhelt. Hvis det er tilfældet, kan de 38 mio. kr. jo være givet godt ud. Svaret hænger inde i tågen. Logikken siger: Du ved, hvad du har – ikke hvad du får.

Svage bestyrelser og stærke topchefer er en sprængfarlig cocktail, og sådan ser vi på forholdene i Ambu. Der er blevet hejst et advarselsflag. Sket er sket, så nu gælder det om at undgå internt mudder og afbræk. Den nye topchef skal hurtigt køres ind og vise, at hans indsats og dynamik langt overgår alle tidligere præstationer. Så turboen skal sættes i gang.

Selskabets produktudvikling er inde i en fase med afslutning af vigtige projekter, godkendelser og start på salgsudrulning. Udstyr til undersøgelse af mave-/tarmsystemet er på vej mod markedet. Sortimentet udvides nemlig i bredden til at dække flere indre organer, og operative funktioner kan være næste trin i udviklingen. Selskabets vækst er formidabel inden for engangsudstyr til visualisering med en stigning på 33 pct. i antal solgte endoskoper i de seneste seks måneder.

Salgsmæssigt er det unikke punkt, at engangsudstyr forhindrer overførsel af infektion fra en patient til den næste. Synspunktet vinder udbredelse, og andre fabrikanter er i gang med samme koncept. Ambu må derfor berede sig på voksende konkurrence og dermed bremses væksttempoet.

Indsatsen i salget samles om USA som første trin, fulgt af Europa og så kommer resten af verden.

Kapaciteten i produktionen er rammemæssigt forberedt på en flerdobling i løbet af få år, men der skal udvides trinvis i takt med større volumen.

Aktiekursen styres af frygt og grådighed

Ambu er blevet en aktie med stor handel og kursudsving. Opturen fra et lavt udgangspunkt til en toppris ved 280 tiltrak private investorer som en magnet. Det lignede næsten bitcoin, og PE-tal var ekstremt høje og dermed meningsløse. Det hele drejede sig om, hvem der turde tro mest på fremtiden. Antallet af aktionærer steg fra 8.558 til 22.567 i løbet af året med kursboom.

Nu er der tømmermænd, uklarhed, besindelse og revurdering af fremtiden med en ny mand ved rattet. Børsværdien på 26 mia. kr. er nået ned på et niveau, som igen er i kontakt med virkeligheden og ikke udtryk for vilde drømme. Men det stiller krav om høj vækst i salg og indtjening. Realistisk set vil chefskiftet kunne medføre et »slip«. Betragtet om placering forekommer Ambu bedst egnet på kort sigt pga. de store kursudsving. Som langsigtet investering kan man optage aktien på sin kandidatbænk, men det forekommer at være for tidligt at slå til.