Trods Brexit og svag vækst: Amerikansk storbank tror på comeback til europæiske aktier

Globale investorer har trukket næsten 100 milliarder dollar ud af europæiske aktier siden nytår, og regionen er generelt et upopulært sted at investere. Men nu er J.P. Morgan gået »overvægt« på europæiske aktier i håbet om finanspolitiske støttepakker.

Europæiske aktier har længe været upopulære blandt investorerne, men nu er de blevet så billige, at de er et godt køb, siger den amerikanske storbank J.P. Morgan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Samson/AFP/Ritzau Scanpix

Brexit, en potentiel recession i Tyskland og politisk ballade i Italien. Listen med Europas problemer er lang, men netop derfor er det nu, du skal til at købe europæiske aktier, siger den amerikanske storbank J.P. Morgan.

I en rapport mandag har banken opgraderet sin anbefaling af euroområdet til »overvægt« fra »neutral«, og samtidig hevet amerikanske aktier ned til »neutral« fra »overvægt«. J.P. Morgan har ellers længe foretrukket USA, men bankens chefstrateg Mislav Matejka argumenterer for, at europæiske aktier nu er blevet så billige, at det er et godt tidspunkt at købe op.

»Aktier fra euroområdet har haltet mere end ti pct. bagefter amerikanske aktier i lokale valutaer og mere end 20 pct. i dollar siden højdepunktet i april-maj sidste år. Vi nedjusterede europæiske aktier i maj 2018 i kølvandet på valg i Italien og har siden foretrukket USA, men nu tror vi, der er mulighed for, at euroområdet kan lave et comeback,« skriver han i rapporten.

Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er siden nytår steget 16 pct., mens det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks har givet en gevinst på 18 pct. Og går man længere tilbage er forskellen på de to endnu tydeligere – de seneste fem år er Stoxx 600 steget 15 pct. og S&P 500 hele 52 pct.

En bølge af udfordringer

Et af problemerne for Europas aktiemarked er, at der ikke er mange store IT-virksomheder, som netop har været med til at drive meget af opturen i USA. Til gengæld vejer europæiske banker tungt i det regionale indeks, og finanssektoren har ud over nogle enkeltstående skandaler, herunder Danske Banks hvidvasksag, været hårdt ramt på indtjeningen på grund af flere år med negative renter. Et andet problem har været den politiske usikkerhed – både i forhold til Brexit og eurozonens fremtid generelt – der har fået især udenlandske investorer til at holde sig langt væk. Siden nytår har globale investorer trukket næsten 100 milliarder dollar ud af europæiske aktier, ifølge Bank of America Merrill Lynchs ugentlige »fund flow«-rapport.

Læs: Guide: Hvad skal du gøre, når der er negative indlånsrenter?

Mislav Matejka, chefstrateg hos J.P. Morgan

»Vi nedjusterede europæiske aktier i maj 2018 i kølvandet på valg i Italien og har siden foretrukket USA, men nu tror vi, der er mulighed for, at euroområdet kan lave et comeback.«


De seneste måneder har økonomisk data oven i hatten malet et billede af et Europa, der er hårdt presset på vækst. De såkaldte PMI-tal for Tyskland indikerede for eksempel, at regionens største økonomi har kurs mod en recession, særligt inden for fremstillingssektoren. De sorte skyer fik i september Den Europæiske Centralbank til at sætte renten ned og iværksætte et aggressivt opkøbsprogram. Samtidigt kom ECB-chef Mario Draghi med et opråb til de europæiske regeringer om, at de også bliver nødt til at hjælpe gennem reformer og finanspolitik.

Og netop håbet om finanspolitiske tiltag er en af grundene til, at J.P. Morgan nu har et godt øje til europæiske aktier.

»Alle spekulationer om flere finanspolitiske stimuli vil være godt for aktiehumøret. I den seneste konjunkturcyklus har der været tre gange, hvor stimuli har været positive for BNP, og aktier er steget kraftigt hver gang. I betragtning af den aktuelle økonomiske situation, Brexit og handelsusikkerhed og det stigende politiske pres fra oprørspartier, skal der ikke meget til at overraske positivt på den front,« skriver Mislav Matejka.

Han regner med, at der i 2020 vil komme mere fart på finanspolitiske hjælpepakker, end der har været de seneste år.

»Vi ser det her (at investere i europæiske aktier, red.) som en taktisk mulighed, men accepterer også, at der er store risici forbundet med vores udmelding, herunder Brexit som en af de mest prominente. En no-deal er ikke vores basis-scenario, i hvert fald ikke før efter et nyt parlamentsvalg, der potentielt finder sted sent i november/tidligt i december. En anden mulighed er, at Boris Johnson får en skilsmisseaftale igennem før deadlinen, 31. oktober. Det ville selvfølgelig være meget positivt for britiske aktier med fokus på hjemmemarkedet og væsentligt forstærke vores opgradering af euroområdet,« skriver han.

Det er dog ikke alle, der er lige så begejstret for europæiske aktier som J.P. Morgan. Andrew Milligan, der er chef for global investeringsstrategi hos Aberdeen Standard Investments – en af Europas største kapitalforvaltere – har Europa liggende på en »neutral« anbefaling og siger, at han er bekymret for regionens svage vækst.

»Europa er et meget vanskeligt sted. ECB kan ikke følge med, Tyskland er formentligt i recession, og der har været meget få strukturelle reformer,« siger han. »I øjeblikket er de hurtigst voksende dele af verdensøkonomien Asien og Amerika, og Europa kan bare ikke følge med,« siger han.