Tirsdagens aktier: Mærsk og bankaktierne minimerede plus i C25

Danske Bank og Jyske Bank var tirsdag atter blandt de dårligst præsterende aktier i det danske C25-indeks, som dog alligevel formåede at lukke i et marginalt plus på 0,2 pct. til 1130,99

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song

Bankaktierne fortsatte med at være påvirket af mandagens nyhed om Danske Banks salg af et investeringsprodukt med et negativt afkast for kunderne, og sektoren er ifølge aktiehandler Mikolaj Holmsgaard fra ABG samtidig presset af forventninger om faldende renter hos store centralbanker.

»Vi befinder os i en situation, hvor der er stille og roligt bliver lagt op til faldende renter, så det er i sig selv negativt på sigt. Når vi kigger herhjemme på de danske banker, har der været en masse kedelige historier,« siger Nikolaj Holmsgaard.

Mandag fyrede Danske Bank sin tidligere midlertidige topchef, Jesper Nielsen, efter historien om, at 87.000 kunder havde betalt 400 mio. kr. for meget i gebyrer. Sagen kan også påvirke andre banker, frygter investorerne.

»Det er noget, som bankerne skal kigge igennem internt - også andre end bare Danske Bank. Markedet har en negativ opfattelse af sektoren og frygter, at der kan komme en ny historie i morgen. Det er ikke endvidere positivt«, vurderede aktiehandleren.

Samtidig blev Danske Bank-aktien yderligere presset af historien om, at banken angiveligt selv bremsede en ekstern undersøgelse af hvidvask i bankens estiske filial i 2014. Aktien faldt tirsdag 1,7 pct. til 99,04 kr.

Jyske Bank-aktien faldt 3,9 pct. til 224,90 kr., mens bankerne udenfor C25 i form af Sydbank og Nordea dykkede henholdsvis 2,6 pct. til 122,30 kr. og 1,9 pct. til 46,65 kr.

Imens faldt Mærsk A 2 pct. til 7330 kr., mens Mærsk B faldt 1,8 pct. til 7830 kr. uden nævneværdige nyheder.

FLERE ANALYSER OG VESTAS INDGÅR FORLIG

Hen mod slutningen af dagens handel kom det frem, at Vestas har indgået et forlig med sin amerikanske rival General Electric i forbindelse med flere patentsager. Forliget indeholder en fortrolig betaling fra Vestas.

Vestas aktien lukkede 1 pct. højere i 595 kr.

Der var samtidig masser af analyser tirsdag, hvor Nordea barberede 44 pct. af sit kursmål til Ambu-aktien, så det lød på 78 kr. Banken fastholdte sin negative anbefaling sælg.

Schweiziske Canergie ville også være med, da banken fortsat anbefalede sælg, mens kursmålet blev sænket med 5 kr. til 90 kr. Det pressede aktien ned med 0,9 pct. til 91,62 kr.

Chr. Hansen-aktien havde også en sur dag, da norske DNB sænkede anbefalingen fra hold til sælg, mens kursmålet fortsat lå på 670 kr. ABG Sundal Collier var mere positiv, da de løftede kursmålet til 750 kr. fra 671 kr. Aktien tabte 0,8 pct. til 732 kr.

Kursmålet for Carlsberg-aktien blev hævet til 1025 kr. fra 935 kr. af Nordea, som gentog sin anbefaling om et "køb" af aktien, der tirsdag lukkede 0,2 pct. højere i 887,80 kr.

En af de mest stigende aktier i tirsdagens indeks var Maersk Drilling, der på børsen går under navnet The Drilling Company of 1972, med et plus på 1,6 pct. til 494,40 kr.

Borerigselskabet kunne tirsdag oplyse om en kontrakt for boreskibet Maersk Valiant, der har fået mexicansk beskæftigelse for Repsol Exploración i 138 dage.

REGNSKAB UDENFOR C25

Uden for det danske eliteindeks var der tirsdag også fokus på bryggeriet Harboes regnskab for fjerde kvartal af det forskudte regnskabsår 2018/2019. Bryggeriet havde tilbagegang på indtjeningen, mens omsætningen steg. Det sendte aktien op med 0,5 pct. til 77,40 kr.

/ritzau/FINANS