Storaktionær presser Mærsk og Danske Bank: Stiller spørgsmål til bestyrelsens lønniveau og indsats

En af verdens største investorer, BlackRock, er kommet på kollisionskurs med bestyrelsesformændene i A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank. De har forsøgt at stemme flere af bestyrelsens forslag ned, viser notater.

Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, fik på generalforsamlingen i juni en lønstigning på 40 procent, og det kritiserede storaktionæren BlackRock. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En af verdens største investorer, BlackRock, lægger pres på Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk.

BlackRock, der er næststørste investor i Danske Bank og blandt de tungeste i A.P. Møller-Mærsk, viser tænder som aktionær med kritik af ledelse og lønniveau i de to store danske virksomheder.

Det viser afstemningsnotater fra BlackRock, skriver Børsen.

BlackRock har forsøgt at stemme flere af bestyrelsernes forslag ned på virksomhedernes generalforsamlinger i marts og juni, viser notaterne.

Investoren var blandt andet imod et forslag, man betragtede som en »betydelig« stigning i løn på tværs af bestyrelsen i Danske Bank. Herunder en lønstigning til bestyrelsesformand på 40 procent til formand Karsten Dybvad.

Investoren »anerkender, at bankens omstændigheder muligvis kræver mere tilsyn fra bestyrelsen. Vi tror dog ikke, at sådanne betydelige stigninger er berettigede på tværs af alle roller,« hed det ifølge Børsen.

Desuden har BlackRock gjort det klart over for A.P. Møller Mærsk, at man mener, at shippingselskabets formand, Jim Hagemann Snabe, har »et overdrevent antal mandater«.

Snabe er også formand i tyske Siemens og i bestyrelsen for forsikringsselskabet Allianz. Ifølge BlackRock rejser det »store bekymringer« i forhold til hans muligheder for at udføre »tilstrækkeligt tilsyn i Mærsks bestyrelse«.

Børsen har spurgt Danske Bank, der svarer, at banken lytter og går i dialog med alle dens aktionærer og desuden hilser det velkommen, at investorer har tydelige holdninger til banken.

»Den dialog foregår selvfølgelig i et fortroligt rum og ikke i pressen,« svarer IR-chef Claus Ingar Jensen via e- mail.

A.P. Møller-Mærsk har ingen kommentarer.

7.000 milliarder kroner

Danske Christian Hyldahl har som en af to topchefer det delte ansvar for den europæiske afdeling af BlackRock, der samlet i februar havde 7.000 milliarder kroner under forvaltning.

Han siger, at han ikke kan udtale sig om specifikke investeringsbeslutninger, da de styres af kapitalforvalteren Investment Stewardship Group.

»I BlackRock gør vi mange ting for bæredygtige investeringer. Alligevel er nogle mistroiske – for gør vi det nu også? Men fakta er, at BlackRock er en maskine, og den har sat sig for at være ledende på bæredygtighed og ansvarlige investeringer, og den maskine er uovertruffen til at levere,« siger Christian Hyldahl til Børsen.

Trods indvendingerne fra BlackRock fik Karsten Dybvad udvidet sin lønpose med 44 procent på generalforsamlingen i juni, svarende til over en million kroner om året.

De menige medlemmer af bestyrelsen fik hver især en stigning i lønnen, der fra 2021 stiger fra 537.500 til 660.000 kroner årligt.

På grund af coronakrisen besluttede man også, at honorarstigningerne først vil træde i kraft ved årsskiftet.

Ved generalforsamlingen i juni var flere af de fremmødte aktionærer stærke modstandere af et lønhop til Danske Banks bestyrelse og mente, at det var udtryk for en »grådighed« og »fråseri af aktionærernes penge«.

Men Karsten Dybvad forsvarede det:

»Kravene til bestyrelsens arbejde er skærpede, og arbejdet er i dag betydeligt mere omfattende, og det betyder, at puljen af kandidater, der har de rette kompetencer, og som har mod på og tid til at påtage sig opgaven, er tilsvarende mindre. Og det forhold er vi nødt til at adressere ved at ændre på bestyrelsens honorering,« sagde Karsten Dybvad forud for afstemningen.

»Jeg vil godt understrege endnu engang, at det er meget svært at se en fremtid, hvor vi ikke justerer vores honorarer til den situation, vi er i,« tilføjede han.