Sælg aktier i maj og forsvind? Trump udløser ny markedsuro

Et gammelt amerikansk aktieordsprog siger, at man skal sælge sine aktier i maj og så holde sig væk indtil oktober. Trump har i den forgangne uge givet anledning til at teste den tese, efter han uventet pustede nyt liv i handelskonflikten med Kina.

Trump har igen gjort markederne nervøse, efter han har hævet straftolden på kinesiske varer. Arkivfoto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Sikke en uge. På bare fem dage er der blevet udskrevet dansk valg, Danske Bank har fået ny topchef, Uber er gået på børsen med en astronomisk markedsværdi, og Trump har endnu engang skabt frygt på aktiemarkederne.

Det er mest det sidste, der har optaget investorerne i løbet af ugen, og det har ledt til relativt store ugentlige fald på de globale børser. Det danske eliteindeks er faldet omkring en pct., mens det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks har tabt cirka 2,5 pct. i værdi – den værste uge siden blodbadet i slutdecember. Værst ser det dog – ikke overraskende – ud i Asien, hvor de store indeks er faldet næsten fem pct. I alt er der strømmet 20,5 mia. dollar ud af aktier i den seneste uge, ifølge Bank of Americas ugerapport.

Samtidig er Wall Streets »frygtmåler«, VIX indekset, steget 50 pct. denne uge til det højeste niveau siden starten af januar – et udtryk for, at investorer er begyndt at prise mere turbulens ind i markedet.

Den negative stemning kommer selvfølgelig, efter at Trump igen raslede med sablen over for kineserne, og optrappede den handelskrig, vi ellers troede var ved at være slut. Lige inden weekenden hævede han straftolden til 25 pct. fra ti pct. på en række varer fra Kina – et signal om, at han er ved at miste tålmodigheden med Beijing efter flere måneders intense forhandlinger.

Investorerne er bange for, at konflikten mellem de to stormagter eskalerer, og handelskrigen fortsætter med gengældelsesaktioner, der i sidste ende bremser den globale vækst. Frygten for en langvarig handelskrig var en af hovedårsagerne til, at globale aktier fik bank i 2018 og en varig strid kan være med til at afspore 2019s fænomenale opsving.

Det, der bliver afgørende de næste par dage og uger, er, hvordan Kina svarer igen.

Konfliktoptrapningen har ikke desto mindre pustet liv i det gamle amerikanske aktie-ordsprog »sell in May and go away«. Kort fortalt dækker det over den tese, at aktiemarkedet klarer sig dårligst fra maj til oktober, og bedst fra november til april. Data viser rigtigt nok, at siden 1928 er S&P 500 i gennemsnit steget 2,04 pct. fra maj til oktober, mens det er steget 5,11 pct. fra november til april.

Men der er selvfølgelig variationer. Når november til april har været bedre end normalt, hvilket det har været i år, stiger S&P i gennemsnit cirka fire pct. i den efterfølgende seksmåneders periode. Du risikerer altså at gå glip af et relativt stort afkast, hvis du følger det gamle ordsprog og sælger alt nu. Stemningen blandt aktiestrateger er da også, at markedet, trods de flotte stigninger i år, stadig ikke er overvurderet, og at der derfor godt kan være plads til stigninger resten af i år. Det bliver bare med væsentligt mere volatilitet, som vi har set i denne uge.

Herhjemme har en af ugens overskyggende begivenheder været udskrivelsen af folketingsvalget. Det er selvfølgelig noget, der trækker alle avisforsiderne, men for de finansielle markeder bør det ikke få de store konsekvenser. De fleste store danske virksomheder lever primært af salg til udlandet, og det er altså langt vigtigere, hvad der foregår i for eksempel tysk økonomi end på Christiansborg.

Der er dog to områder, hvor investorerne skal holde øje. Det første er, hvordan en ny regering forholder sig til skat på kapitalgevinster. Det andet er virksomhedsskatten, der i sidste ende kan betyde lavere udbytte til aktionærerne, hvis den bliver hævet.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting jeg snakkede med mine aktiekilder om i denne uge:

Sælg Tesla? Hedgefond guru sviner Elon Musk til (igen)
David Einhorn, der er chef for den store amerikanske hedgefond Greenlight Capital, har længe været imod Tesla og tjent mange penge på at shorte aktien. Til Sohn-konferencen i New York i denne uge (også kendt som Wall Streets Super Bowl) gik han yderligere til angreb på elbilproducenten. Blandt andet kaldte han Teslas planer om at tjene penge på selvkørende biler for »a lot of horseshit«. Tesla er faldet 27 pct. siden nytår.

Danske Bank får ny topchef – og aktien jubler
Efter ni måneders søgen lykkedes det endelig Danske Bank at finde en ny topchef til at tage over fra Thomas Borgen, der gik af i efteråret i kølvandet på hvidvaskskandalen. Valget faldt på hollænderen Chris Vogelzang, der har en fortid i den hollandske storbank ABN Amro. Aktien tog godt imod nyheden og steg næsten fem pct.

Uber går på børsen – men pas på
Uber fik sin længe ventede børsdebut fredag med en markedsværdi på over 80 mia. dollar – højere end giganter som General Motors og Goldman Sachs. Men skal du så købe dig ind i det nye børseventyr? Nej, lyder det fra Michael Hewson, analytiker hos CMC Markets. Han påpeger, at virksomheden stadig er en underskudsforretning, og det kun er ledelsen, der vinder på børsnoteringen. »Det er svært at se, at der er meget upside for nogen andre,« siger han.