Øretæver til investorer: Danske aktier har tabt 247 milliarder siden toppen

De danske aktier er dykket med 17,2 pct., siden de toppede i 2015. Investorerne er i øjeblikket uhyre nervøse og på udkig efter, hvornår den næste økonomiske krise kommer, fremhæver Danske Bank. Både Danske Bank og PFA Pension mener, at aktiemarkederne overreagerer.

Nervøsiteten på aktiemarkederne er meget stor lige nu. Her handelsgulvet på amerikanske New York Stock Exchange (NYSE). De amerikanske aktier er faldet med næsten ti pct. siden toppen i september i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en dejligt varm og lang sommer kommer efteråret, og senere bliver det vinter. Men hvor kold bliver efterår og vinter? Sådan lyder spørgsmålene på aktiemarkederne for tiden, og det skaber stor nervøsitet.

Onsdag og torsdag bød på ny dramatik på aktiemarkederne med solide kursdyk, hvor blandt andet medicinalselskabet Lundbeck faldt over 26 pct. – det største dyk nogensinde.

I Danmark er vi dermed tæt på det, som Danske Bank vil kalde et egentligt aktiekrak, mens de i USA kun er halvvejs.

Efter finanskrisen toppede det danske aktiemarked tilbage i august 2015. Siden da er det efter en række op- og nedture samlet faldet med 17,2 pct. Det giver investorerne et samlet tab på 247 milliarder kroner.

De amerikanske aktier i S&P500-indekset er – ligeledes efter op- og nedture – faldet med 9,4 pct. fra toppen 20. september. Det giver investorerne et tab, der svarer til 15.765 milliarder kroner.

Samlet set på de to markeder fremkommer derved et tab på omkring 16.000 milliarder kr. Det viser beregninger, som Danske Bank har lavet for Berlingske Business.

Der findes ikke en præcis definition på et aktiekrak, men når aktiemarkedet er faldet med 20 pct. siden toppen, kaldes det et »bear aktiemarked«, og chefstrateg Tine Choi Danielsen fremhæver, at et »bear market« godt kan oversættes til et aktiekrak.

Hun mener, at det helt overordnet handler om, at den amerikanske og den globale økonomi er på vej ned i gear. Spørgsmålet er, hvor det hele ender.

»Det gør, at investorerne er meget på udkig efter, hvornår den næste økonomiske krise kommer. I USA har vi det længste opsving siden 1960erne. Der er ingen, som tror, at vi er på vej ind i en recession, men aktiemarkederne skal finde ud af, hvor det hele ender. Først når der er kommet svar på det spørgsmål, kan der falde ro på igen,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun fremhæver, at der siden bunden efter finanskrisen har været kursstigninger på aktiemarkederne på over 240 pct. Så det er gået rigtig godt.

»Men én ting er helt sikkert, og det er, at efter en optur kommer der på et eller andet tidspunkt en nedtur. Spørgsmålet er, hvornår nedturen kommer, og hvor stor den bliver,« siger Tine Choi Danielsen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Meget stemningspræget

Som så ofte før begyngte nedturen denne gang i USA. Onsdag gav det sig udslag i en blodrød dag på de amerikanske aktiemarkeder med store kursfald til især tekonolgiaktierne. De to førende amerikanske aktieindeks, S&P 500 og Nasdaq, faldt med henholdvis tre pct. og fire pct.

Aktierne på Københavns Fondsbørs åbnede torsdag i et minus på 1,6 pct. Derved er de danske aktier faldet med 13,2 pct. i løbet af i år. De rettede sig dog lidt senere og sluttede dagen med et dyk i kurserne.

Jyske Bank bemærker, at oktober har været den værste måned for de amerikanske aktier siden februar 2009. Hvis du som dansker har investeret i amerikanske aktier, er det kun den stærke dollar, som gør, at du stadig har et positivt afkast for året.

Tine Choi understreger, at det hele er meget stemningspræget i øjeblikket, og onsdagen var mere udtryk for panikudsalg end sund fornuft. For de økonomiske udsigter for både den amerikanske og globale økonomi er stadig ganske gode.

Men udover usikkerheden om global økonomi er der også en række andre ubehagelige nyheder, der toner frem i øjeblikket. Det er eksempelvis handelskrigen mellem USA og Kina, stigende renter og uro om finansloven i Italien. Altsammen er det med til at skabe ubehag hos investorerne.

»Det er en cocktail af alle ting. Kombinationen af alle de geopolitiske ting, som florerer. Samtidig begynder det at gå op for investorerne, at de renteforhøjelser, som den amerikanske centralbank har annonceret, rent faktisk kommer,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun fremhæver, at udsvingene i aktiekurserne siden februar har været meget større end tidligere år. Sidste år var der kun meget få dage med kursfald på tre pct. Sådan har det ikke været i år.

»Når investorerne er så nervøse, som de er nu, skal der ikke ret meget til for at få de her udsving. Der har været kursfald i denne uge, men der har også været stigninger, så det er ikke bare ned og ned. Det er tegn på, at aktiemarkederne har meget svært ved at finde et ståsted. Den ene dag kan de amerikanske aktier falde meget og den næste dag stige lige så meget,« siger Tine Choi Danielsen.

Vi er i anden halvleg

Hos PFA Pension er seniorstrateg Rasmus Pilegaard ikke helt enig i, at nedturen siden toppen kan kaldes et egentligt aktiekrak. Et krak er mere alvorligt end et »bear market«, fordi det er en større nedtur på kortere tid, mens et bear market godt kan være et glidende fald over længere tid.

Men Rasmus Pilegaard er helt enig med Danske Bank i, at vi kommer til at se større udsving på aktiemarkederne i den kommende tid.

Han tilføjer, at vi kan se frem til et 2019 med større sårbarheder i markedet, end det har været tendensen i år, men hvor en underliggende stabil global vækst samtidig kan sende aktiekurserne opad mod nye højder igen.

»For nogle investorer kan den nuværende aktieuro være en mulighed for at få nogle aktier billigere, men det kræver, at man har ro i maven til at klare de udsving, vi ser på aktiemarkederne nu, og som forventes at fortsætte de kommende kvartaler,« siger Rasmus Pilegaard.

»Hvis man sælger i dagens marked, kan man nok godt komme til at ærgre sig de kommende måneder, for jeg forventer, at vi kommer til at se nogle stigninger frem mod årets udgang,« siger Rasmus Pilegaard.

Han fremhæver i lighed med Danske Bank, at vi vækstmæssigt har toppen bag os

»Vi har bevæget os ind i anden halvleg af opsvinget. I denne periode er aktiemarkederne kendetegnet ved større volatilitet – som vi allerede har set i 2018. De store nedture, hvor aktier falder med over 20 pct., sker dog normalt kun i forbindelse med recessioner,« siger Rasmus Pilegaard.