Ny turbulens på de finansielle markeder? Her er den næste mulige investeringsstorm

Kampen mellem de private investorer og store hedgefonde er i fuld gang. Først kastede private investorer sig over GameStop og sendte store hedgefonde til tælling. Nu kan sølv blive det næste store mål for småinvestorerne.

Aktiekursen for GameStop er eksploderet, efter at aktien er blevet omdrejningspunkt for en styrkeprøve mellem en hær af private investorer og store hedgefonde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix

Efter en vild uge på aktiemarkedet er der muligvis endnu en i vente.

Mandag morgen er der en større bevægelse i sølvpriserne. Bevægelsen er hverken baseret på nye finansielle nøgletal eller afgørende begivenheder i økonomien. Den kan i stedet skyldes mange små investorer, som tilsammen gør den store forskel.

»Normalt skal der en fundamental begivenhed til for at udløse større svingninger i sølv- eller andre råvarepriser, men lige nu bliver bevægelsen skabt af, at mange investorer bliver opmærksomme på at investere i sølv på samme tidspunkt,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Sølvpriserne steg seks procent til knap 29 dollar i den tidlige handel mandag.

»Det, vi ser mandag morgen, er en udløber af GameStop-krigen,« vurderer Per Hansen.

GameStop

Krigen, investeringsøkonomen omtaler, brød for alvor løs i sidste uge, da tusindvis af småinvestorer pludselig købte aktier i computerspilkæden GameStop. Dette var aftalt på internetforummet Reddit.

Pludselig steg GameStop-aktien voldsomt i værdi til stor glæde for Reddit-brugerne og de mange andre privatinvestorer verden over, som hoppede med på vognen.

Omvendt måtte de store hedgefonde og banker, der med såkaldte short-salg af aktieoptioner spekulerer i faldende kurser, se deres GameStop-aktier rasle ned i værdi.

Den amerikanske hedgefond Melvin Capital alene har foreløbig tabt cirka 4,5 milliarder dollar, skriver Financial Times.

Advarer mod farligt spil

Det kaldes en short-investering, når store investorer sætter penge på, at virksomheder klarer sig dårligt.

Små investorer risikerer dog også at miste store dele af deres satsninger, når priserne falder – noget, der før eller senere vil ske.

Derfor er der også god grund til at være forsigtig, advarer en aktieanalytiker.

»For sølv kan rallyet være kortvarigt, da nogle førende medlemmer af Reddit WallStreetBets-platformen allerede er delt i spørgsmålet og fraråder bevægelse i sølv. En vigtig ting at huske i dette spil er, at hvis du mister fuld støtte og momentum, er det forbi. Dette er grunden til, det spekulative rush er et indbringende, men et farligt spil,« skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.