Ny turbulens på aktiemarkedet: Stiger renten snart i USA?

Den amerikanske finansminister, Janet Yellen, luftede tirsdag ideen om, at USA snart har brug for højere renter for at undgå en overophedning af økonomien. Aktier dykkede med det samme, men er onsdag i plus igen. Inflationsspøgelset hviler dog som en skygge over økonomien og de finansielle markeder.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, og landets finansminister, Janet Yellen. Sidstnævnte skræmte aktiemarkedet tirsdag, da hun udtalte, at renterne måske bliver nødt til at stige i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mens debatten om negative renter raser i Danmark, er man i USA bekymret for det stik modsatte – at renterne stiger.

Tirsdag satte den amerikanske finansminister og tidligere centralbankchef, Janet Yellen, yderligere ild til den frygt, idet hun forklarede, at renterne måske bliver nødt til at stige for at undgå en overophedning af den amerikanske økonomi.

USAs økonomi buldrer i øjeblikket derudad i takt med, at landet genåbner efter coronanedlukningen. Den regering, som Yellen er en del af, har bidraget til opsvinget med en stimulanspakke i januar og har yderligere forslag til 4.000 milliarder dollar – blandt andet i form af store investeringer i infrastruktur. Yellens rentetanker var direkte i sammenhæng med udsigterne for finanspolitikken.

Janet Yellens kommentar sendte med det samme chokbølger gennem aktiemarkedet. De rekordhøje aktiekurser er i høj grad båret oppe af lave renter, og hvis pengepolitikken strammes, vil argumentet for at købe aktier falme.

Det it-tunge Nasdaq-indeks lukkede tirsdag 1,9 procent lavere, mens det toneangivende S&P 500-indeks faldt 0,7 procent. I Europa dykkede Danmarks eliteindeks, C25, to procent, mens det tyske DAX 30 fik barberet 2,5 procent af værdien.

Finansministeren trak senere i land og understregede, at hun hverken forudser eller anbefaler, at renterne skal stige. Dette har onsdag dulmet nerverne på aktiemarkedet. I Europa er alle store indeks i grønt, mens de amerikansk futures også peger på en positiv aktiedag på den anden side af Atlanten.

»Janet Yellen glemte vist et øjeblik, at hun nu er finansminister og dermed ansvarlig for den politik, som er grunden til, at centralbanken – hendes tidligere arbejdsplads – bliver nødt til at hæve renten. Hun forsøgte at proppe ånden tilbage i flasken, men sagde jo grundlæggende det, som mange tænker og nogle frygter,« siger Ulrik Bie, økonomisk redaktør på Berlingske.

Et af de springende punkter med hensyn til renter i USA er inflationen. I øjeblikket er inflationen hastigt stigende i USA, hvilket har fået økonomer til at råbe vagt i gevær. Er inflationen høj i lang tid, vil det øge presset på den amerikanske centralbank til at hæve renten. Centralbankens chef, Jerome Powell, har flere gang afvist, at der er grund til bekymring, fordi han vurderede, at det høje inflationsniveau kun er midlertidigt.

»Der er et opadgående pres på priser og lønninger i USA, der ikke kun dukker op i årsstigninger, men som er meget tydelige, når man ser på de faktiske tal. Derfor er presset, selv uden yderligere stimulans, ikke midlertidigt. Renterne vil komme i spil tidligere, end mange tror, men centralbanken vil blive ved med at benægte, indtil vi kommer tæt på, at tilbagerulningen af de ekstreme hjælpetiltag bliver indledt,« forklarer Ulrik Bie.

Nu kigger investorerne frem mod fredag, hvor den amerikanske jobrapport udkommer. Rapporten bliver også kaldt »kongetallet,« fordi det giver en indikation af, hvordan det går for den amerikanske økonomi.

»Der er ingen tvivl om, at jobrapporten for april vil blive nærstuderet. Både i forhold til tallene for jobskabelse og ledighed, som bliver bragende flotte, men også om den opadgående tendens i lønningerne tager til. Anekdotisk melder mange virksomheder om, at de har været nødt til at betale højere lønninger, end de havde budgetteret med, når de skal ansætte nye medarbejdere. En stærk jobrapport vil yderligere lægge pres på centralbanken i forhold til at hæve renterne,« vurderer Ulrik Bie.