Nu går den vilde jagt på guld og Bitcoin

Der er udsigt til en spændende uge på markederne: Samtidig med at aktier er i topform, så har kursen på guld ikke været højere i årevis. Derudover bliver ugen præget af det forestående møde mellem Donald Trump og Kinas øverste leder, Xi Jinping.

Investorerne er glade for guld i øjeblikket. Her ses et lager i den tyske centralbank, Deutsche Bundesbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Godmorgen og velkommen til en spændende uge på de finansielle markeder. Uro i Mellemøsten, udsigt til en ny politisk leder af Storbritannien og høje kurser på både det ene og det andet borger for en uge, der bliver alt andet end kedelig.

Vi begynder med guld, der ikke har været dyrere i seks år. Natten til mandag røg den over 1.400 dollar pr. troy ounce, som svarer til 31,1 gram. Det er sidste uges signaler fra centralbankerne om kommende pengepolitiske lempelser fra både USA, Europa og Australien, som sender investorerne på jagt efter guld, skriver Ritzau Finans.

Priserne er dog her til morgen faldet lidt tilbage til 1.405,80 dollar pr. troy ounce fra det seksårige højdepunkt på 1.415,40 dollar i fredags. Med til at sende guldprisen opad er en relativ stor dollarsvækkelse mandag morgen, der gør guld til et billigere køb i andre valutaer.

Foruden guldet har investorerne også kastet deres kærlighed på den syntetiske valuta Bitcoin, som mandag morgen handles for over 11.000 dollar for første gang i 15 måneder. Den såkaldte kryptovaluta sprang som en ballon i fjor, og George McDonaugh, administrerende direktør i investeringsfirmaet KR1 i London, kalder Bitcoins comeback for ekstraordinært.

»Kapitalen har forladt aktivklassen (Bitcoin, red.). Den ventede bare på sidelinjen på at komme tilbage,« siger han.

Bitcoin er steget 13 pct. siden fredag til det højeste niveau siden marts 2018.

Blandt aktierne byder mandag velkommen til Maersk Drilling i det prestigefyldte C25-indeks, hvor Sydbank må vige pladsen. Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet påpeger, at Maersk Drilling – som blev skilt ud fra A.P. Møller - Mærsk med sin selvstændige notering 4. april – efter en god indledning faldt ganske markant, ikke mindst på grund af faldende oliepriser. Aktien har dog rettet sig igen og sluttede fredag i kurs 487 som den mest stigende C25-aktie.

Per Hansen påpeger videre, at en plads i indekset i sig selv ikke gør den store forskel for investorerne – men derimod de præstationer, der ligger bag aktien.

»Investorerne skal derfor ikke udelukkende eller overvejende investere i selskaber, som kommer ind i det gode selskab. Det er normalt for sent at reagere på selve dagen til, at det gør den store forskel. Kortsigtet er der altid mulighed for mindre støj og kursbevægelser. I Drillings tilfælde kan den ekstra støj bl.a. komme fra de seneste dages stigende oliepriser,« skriver han i en kommentar.

Ellers bliver ugen præget af nedtælling til G20-møde i Japan, og at USAs præsident, Donald Trump, ventes at mødes med Kinas leder, Xi Jinping, på lørdag i Japan. Det er realistisk, at der kommer en våbenhvile i handelskrigen og en aftale om at genoptage forhandlinger.

Markederne lige nu:

Asien:

Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.

Kinas Shanghai Composite: -0,1 pct.

Japans Nikkei 225: +0,3 pct.

USA:

S&P 500: -0,1 pct.

Nasdaq: -0,2 pct.

Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.

Olie:

Brent handles til 65,47 USD/TD mod 65,15 USD fredag

WTI handles til 57,81 USD/TD mod 57,45 USD fredag