Netflix kaster glans over aktiemarkedet med vildt kurshop

Regnskaberne fra USA er over en bred kam bedre end frygtet, og det skaber god stemning på de globale aktiemarkeder.

Det er blandt andet fjerde sæson af den populære 80er serie »Stranger Things,« der har tiltrukket flere abonnenter til Netflix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev set som den helt store test, men indtil videre har regnskabssæsonen ikke givet den frygtede hovedpine for aktiemarkedet.

I fredags åbnede de store amerikanske banker for ballet med en runde regnskaber, der overordnet var tilfredsstillende, og tirsdag aften var det Netflix' tur til at kaste glans ud over markedet. Streamingtjenesten overraskede positivt med at have tiltrukket 2,4 millioner nye abonnenter verden over i tredje kvartal, langt mere end den million virksomheden selv havde forudsagt. Det kommer efter et andet kvartal, hvor vigende abonnementstal rejste spørgsmål, om streaming ville blive den store taber i en postcorona verden.

Det fik med det samme investorerne til at juble. I det såkaldte eftermarked hoppede Netflix-aktien med 15 procent og er i onsdagens førmarked fortsat 14 procent højere end lukkekursen tirsdag. Der er altså lagt op til en flot stigning for Netflix, når Wall Street åbner for handel klokken 15.30 dansk tid.

»Regnskabet var bedre end ventet og væsentlig bedre end frygtet. Investorerne tænker, at det værste meget vel kan være overstået, selvom tiden med høje vækstrater i antal kunder er forbi,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

Holdt sammen med de solide bankregnskaber, vurderer han, at tredje kvartalstallene kan give lidt mere ro på det turbulente finansmarked.

»Regnskabssæsonen er først lige kommet i gang,« siger Per Hansen og tilføjer: »Men investorerne håber på at lave forventninger, store forudgående kursfald, i en række tilfælde moderate til lave prisfastsættelser og trods alt udsigten til, at vi snart kan se rentetoppen, tilsammen kan være en tilstrækkelig god og stærk cocktail til, at vi for 2022 i september har set de laveste aktiekurser på indeksniveau.«

»At dømme efter de første store regnskaber og investorernes reaktion herpå lever det håb i hvert fald,« siger han.

Et forsigtigt opsving

Siden slutningen af sidste uge har globale aktieindeks haft gang i en minioptur. Det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks er steget knap fire procent på to dage, mens det tyske DAX indeks er oppe med over fem procent siden sidste onsdag. Danmarks eliteindeks, C25, er også oppe omkring fem procent over den seneste uge, og det er endda på trods af onsdagens fald på 0,6 procent, der primært skyldes en kurslussing på 12 procent til Royal Unibrew.

Det er dog for tidligt at afblæse markedspanikken helt, siger Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos Swissquote Bank.

»Bloomberg siger nu, at USA helt sikkert ender i en recession næste år, så vi tror, at denne seneste optur kan vise sig at være kortvarig, før vi igen ser et større udsalg i aktier,« skriver hun i en kommentar.

Efter markedet lukker i USA onsdag aften, kommer elbilproducenten Tesla med regnskab. Teslas aktiekurs er blevet næsten halveret det seneste år på grund af en kombination af nedlukningerne i Kina, stifter Elon Musks kaotiske overtagelse af Twitter og færre leverancer af nye biler end forventet. Analytikerne holder i regnskabet særligt øje med, om efterspørgslen begynder at løje som følge af de høje forbrugerpriser.