Middags aktier: Pandora topper C25 mens Jyske Bank bliver sendt ned

Pandora topper det danske eliteindeks, C25, tirsdag omkring middagstid efter et bedre end ventet regnskab, mens Jyske Bank roder rundt i bunden af indekset efter et noget mere skuffende regnskab.

Samlet bevæger C25-indekset sig op med 0,04 pct. til 1124,19. Det sker samtidig med historier om, at Tyskland måske er klar til at indføre finanspolitiske stimuli, samt at der sker positive skridt i forhold til handelskrigen mellem USA og Kina.

Med til at hive det danske eliteindeks ned er Jyske Bank, som falder med 2,6 pct. til 191,60 kr. Faldet følger efter et regnskab for andet kvartal, hvor Jyske Bank har kunnet fortælle, at banken vil indføre negative renter på privatkunders indskud på over 7,5 mio. kr.

Dermed er Jyske Bank den første bank, der indfører negative renter for privatkunder grundet de historisk lave renter lige nu.

Samlet set måtte banken også se sine resultater gå den forkerte vej i andet kvartal, hvor renteindtægterne faldt til 1340 mio. kr. fra 1439 mio. kr. i andet kvartal sidste år.

Til gengæld steg gebyrindtægterne med 124 mio. kr. til 523 mio. kr., og nedskrivningerne faldt en spids, men beholdningsresultatet drattede med 179 mio. kr. til et minus på 50 mio. kr. og belastede dermed også de nedre regnskabslinjer tungt.

Generelt pres på banksektoren

Ud over Jyske Bank falder eksempelvis også Danske Bank og Sydbank ved middagstid med henholdsvis 2,9 pct. til 89,16 kr. og 2,2 pct. til 109 kr. Generelt ligger den europæiske banksektor også underdrejet i tirsdagens aktiemarked.

»Renterne falder lidt igen, og i øjeblikket kigger vi endnu mere på renterne, end vi har gjort tidligere - også med tanke på den inverse rentestruktur, der var ganske kort i USA i midten af sidste uge,« siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank.

Pandora relancerer

Vendes blikket mod Pandora-regnskabet, bliver det taget godt imod af investorerne, da smykkeaktien stiger 6 pct. til 247,10 kr.

Stigningen følger, efter at Pandora sammen med regnskabet har kunnet meddele, at selskabet i slutningen af august kommer med en relancering af sit brand. Det er et resultat af arbejdet med restruktureringsprogrammet Programme Now.

Umiddelbart er det også til at aflæse af regnskabet for andet kvartal, at der er brug for nye strategiske skridt. I april, maj og juni faldt det sammenlignelige salg hos Pandora med 10 pct.

Samtidig bakkede driftsresultatet (EBIT) før restruktureringsomkostninger til Programme Now til 1075 mio. kr. fra 1266 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

Men udviklingen på den post var en spids bedre end frygtet blandt analytikerne, der havde ventet et resultat på 1048 mio. kr.

Dermed var det kun større end ventede restruktureringsomkostninger, der sendte de nedre regnskabslinjer ned i en mindre skuffelse.

»Man kan se, at nogle af de ting, der er sat i gang med Programme Now, bærer frugt. Så der er flere positive elementer end negative i regnskabet, og det er også derfor, at aktien bliver belønnet med en stigning,« siger Ole Kjær Jensen.

Pandora havde i kvartalet restruktureringsomkostninger på samlet 310 mio. kr., og for hele 2019 venter smykkeselskabet nu samlede omkostninger på op til 2 mia. kr. mod tidligere ventet op til 1,5 mia. kr.

Forventningerne til anlægsinvesteringerne sænkes en smule, men de øvrige finansielle forventninger - om en negativ omsætningsvækst i lokal valuta på 3-7 pct. samt en EBIT-margin før restruktureringsomkostninger på 26-28 pct. - fastholdes.

Matas ned trods fastholdelse

Udenfor C25-indekset er blandt andet også Matas kommet med regnskab, og det viser for første kvartal en lidt svagere end ventet omsætning og driftsindtjening. For hele regnskabsåret 2019/20 fastholder materialistkæden dog sine forventninger.

Til trods for gentagelsen af forventningerne sendes Matas ned med 2,6 pct. til 63,30 kr.

Også Totalbanken, Grønlandsbanken og fodboldklubben AaB er tirsdag på banen med regnskaber. Tirsdag middag ligger Totalbanken 1,4 pct. højere i 72 kr., Grøndlandsbanken ligger uændret i 545 kr., og AaB falder med 3,7 pct. til 78 kr.

Tilbage blandt C25-aktierne har FLSmidth fået hævet sin anbefaling af JPMorgan til »overvægt« fra »neutral«, og samtidig er kursmålet skruet op til 360 kr. fra 320 kr. FLSmidth reagerer ved at stige 2,5 pct. til 278 kr.

Ørsted kan derudover se sin anbefaling blive sænket til »neutral« fra »køb« af UBS, og det medvirker til at sende energiaktien ned med 2,1 pct. til 663,80 kr.

/ritzau/FINANS